Princ William to poriadne prestrelil: Celý Wales ho má v zuboch! Rozhneval politikov i celebrity

Obyvateľom Walesu sa nepáči, že titul princ ich krajiny nosí anglický následník trónu.
  • Zdroj: Northfoto

Obyvateľom Walesu sa nepáči, že titul princ ich krajiny nosí anglický následník trónu.

 Argentínsky futbalista Lionel Messi (vľavo) a Khalifa Alhammadi zo SAE počas prípravného zápasu pred MS 2022 v Katare.
Špeciálne ubytovacie podmienky Lionela Messiho: Pomôžu Argentíne k vytúženému cieľu? Zobraziť článok

Už pri princovi Charlesovi, terajšom kráľovi, v šesťdesiatych rokoch prebehli vo Walese silné protesty zdôrazňujúce to, že syn kráľovnej Alžbety II. neovláda waleský jazyk. Zdá sa, že teraz všetko zhoršil princ William ako nový princ z Walesu.

Verejne podporil anglický futbalový tím pred majstrovstvami sveta v Katare. Tento krok kritizovali politici z Walesu i mnoho významných osobností na čele s hercom Michaelom Sheenom.

Lídrom Poľska na šampionáte bude hviezdny Robert Lewandowski.
Poliaci odleteli do Kataru vo veľkom štýle: Minister obrany prekvapil futbalistov netypickým spôsobom Zobraziť článok

Na majstrovstvách totiž hrajú tímy z Anglicka, Walesu či Škótska proti sebe, hoci tieto národy sú zlúčené v Spojenom kráľovstve. Wales a Anglicko menovite sa stretnú 29. novembra a očakávalo sa, že princ z Walesu bude podporovať práve tím z Cardiffu. Verejná podpora anglického tímu bola preto tvrdo kritizovaná.

A herec Michael Sheen na Twitteri na princa zaútočil slovami: „Môže samozrejme podporovať, koho chce, a ako prezident (anglickej) Futbalovej asociácie je jeho návšteva pochopiteľná – ale iste chápe, že keď má titul princa z Walesu, je takáto návšteva zároveň úplne nevhodná. Ani štipka trápnosti. Alebo citlivosti voči tomuto problému?“

Na snímke portugalský futbalista Cristiano Ronaldo počas tréningu portugalskej futbalovej reprezentácie v Oeirase neďaleko portugalskej metropoly Lisabon.
Rázna reakcia Manchesteru United na Ronalda: Iniciovali sme príslušné kroky! Zobraziť článok

William sa snažil situáciu upokojiť v stredu, keď navštívil waleský parlament Senedd v Cardiffe. Bohužiaľ sa pokúsil prehovoriť waleským jazykom, ktorý sa začal učiť, ale veľmi mu to nešlo. A tak dodal: „Neviem walesky.“

Avšak, hovoril aj o svojej podpore anglickému tímu na majstrovstvách „Hovorím všetkým, že podporujem oba tímy, rozhodne. Podporoval som Anglicko od doby, keď som bol celkom malý. Ale podporujem waleské rugby, a to je môj spôsob, ako sa v takejto situácii správať. S radosťou fandím Walesu nad Anglickom v rugby," povedal William a dodal, že počas celého šampionátu bude podporovať Wales. "Viem, že je to pre Wales veľká vec," nechal sa rinč počuť vo waleskom parlamente.

 
 
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});