Na štarte najslávnejších motoristických pretekov sú štyria Slováci: Na koľko eur ich vyjde Dakar?

Dnes sa začína už 46. ročník Rely Dakar. Najťažšia motoristická súťaž, ktorá vôbec nie je lacná, sa uskutoční na území Saudskej Arábie. ...
  • Zdroj: fb/Juraj Varga Road to Dakar, fb/Stefan Svitko Fanclub

Dnes sa začína už 46. ročník Rely Dakar. Najťažšia motoristická súťaž, ktorá vôbec nie je lacná, sa uskutoční na území Saudskej Arábie. Na tamojších tratiach sa predstavia štyria Slováci. Štefan Svitko (41) v kategórii motocyklov, Juraj Varga (30) na štvorkolke a ako súčasť posádok v súťaži kamiónov Jaroslav Miškolci a Pavel Faško.

FOTOGALÉRIA: Na štarte najslávnejších motoristických pretekov sú štyria Slováci

Najskúsenejším z nich je Svitko, pre ktorého to bude už 15. Dakar. Ten si krátko pred štartom vyskúšal tréningovú trať. „Na nej si každý jazdec môže vyskúšať to, čo potrebuje. Ja som musel zabehnúť zrepasované zadné tlmiče, ktoré som si doniesol. Motorka je nachystaná!“ vyhlásil na sociálnej sieti rodák z Oravy, ktorý bude považovať za úspech umiestnenie do desiateho miesta. Druhým miestom v roku 2016 sa postaral o najlepšie slovenské umiestnenie v histórii. Pred rokom skončil 12.

Naším veľkým tromfom bude Varga. Pred rokom skončil pri svojej premiére v súťaži štvorkoliek na výbornej štvrtej priečke. Rodák z Považskej Bystrice však teraz o ambíciách radšej nehovoril. Priamo na mieste už v rámci tréningu odjazdil prvé kilometre, ktoré odhalili komplikáciu. „Tlmiče a všetko ostatné je doladené, problémy máme už len s motorom, ktorý ešte treba doladiť. Musíme prísť na to, prečo nemá taký výkon, aký sme očakávali,“ uviedol.

Skúseným dakaristom je už Miškolci, ktorý sa na slávnych pretekoch predstaví šiestykrát. Tentoraz ako druhý jazdec v posádke českého kamionistu Michala Valtra. Skúsenosti s Dakarom má aj Faško, ktorý bol v minulosti ako podporný mechanik, teraz si premiérovo vyskúša trať ako mechanik priamo v súťažnom kamióne Maďara Norberta Szalaia. Tohtoročná trasa Dakaru má 12 etáp (5. - 19. január).

Na snímke slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko.
Svitko má na Dakare jasný cieľ: Prekoná Varga vlaňajší úspech? Zobraziť článok

Za toľko aj dom

Súťažiť na Dakare nie je lacná záležitosť. Podľa nášho zdroja z jedného z tímov stojí účasť približne 150- až 250-tisíc eur. To je suma, za ktorú sa dá kúpiť dvojizbový byt v Bratislave alebo aj menší dom v inej časti Slovenska.

Boj o vodu?!

Svitko na sociálnej sieti zverejnil fotku, podľa ktorej bojujú o vodu pri cisterne. „To bol ale len žart. Tu je vody, koľko len chceme. A je tu aj dostatok kvalitného jedla,“ povedal pre Šport24.sk.

Päťnásobný šampión Rely Dakar Nasser Al-Attiyah vyhral dve medaily v športovej streľbe na Ázijských hrách.
Husársky kúsok! Šampión Rely Dakar súťažil v streľbe: Bez tréningu získal dve medaily Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});