Štefan Svitko ide na rekordnú Rely Dakar: TOTO je môj cieľ!

Najúspešnejší slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko (41) bude absolvovať už po pätnásty raz najpopulárnejšiu a najťažšiu Rely Dakar.
  • Zdroj: TASR/Pavol Zachar

Najúspešnejší slovenský motocyklový pretekár Štefan Svitko (41) bude absolvovať už po pätnásty raz najpopulárnejšiu a najťažšiu Rely Dakar.

FOTOGALÉRIA: Štefan Svitko

Štyridsaťjedenročný trojnásobný majster Európy a 25-násobný majster Slovenska v enduro a cross country je v záverečnej fáze prípravy pred nadchádzajúcim štartom na svojej obľúbenej rely, ktorá sa v priebehu 14 dní uskutoční od 5. do 19. januára v Saudskej Arábii.

Na účastníkov čaká 12 etáp v celkovej dĺžke takmer 8000 km. Na Dakare je Svitko rešpektovaný jazdec a súčasť svetovej elity. Pri jeho mene svieti aj titul Legenda Dakaru jazdcov, ktorí sa na najnáročnejšej maratónskej rely sveta zúčastnili viac ako desaťkrát. "Nedávno som sa vrátil z prípravy z Dubaja, kde sú podmienky veľmi podobné ako v Saudskej Arábii. Finálnu kondičnú prípravu by som rád absolvoval vo Vysokých Tatrách," informoval na pondelňajšej tlačovej konferencii Svitko.

"V minulosti som si tam brával motocykel, s ktorým jazdím na Slovensku, váži 100 kg. Tento rok došlo k zmene v tom, že som si tam letecky poslal moju KTM Rally Replica 450, s ktorou budem jazdiť so štartovým číslom 142 aj Dakar. To je veľké plus, veľká zmena. Trénoval som desať dní za sebou v pieskových dunách, v priebehu 33 hodín som najazdil 2300 kilometrov. V priestore, kde som trénoval, budú na programe aj štyri etapy Dakaru. V pláne mám ešte absolvovať podobný päť-šesťdňový tréning, motocykel tam už mám. Kondične a fyzicky som dobre pripravený. Psychicky však mám aj trochu strach – vstávať ráno o tretej-štvrtej, zima, dlhé etapy. Všetci však budeme mať rovnaké podmienky.

"Nechcem nechať nič na náhodu, chcem dosiahnuť čo najlepší výsledok, roky pribúdajú, aj keď si to nepripúšťam. V minulosti som už skončil celkovo druhý, dvakrát piaty, na predošlom Dakare dvanásty. Prví 25 pretekári sú továrenskí jazdci. Ťažko sa s nimi súperí, majú za sebou päťdielny seriál majstrovstiev sveta na Dakare, v Dubaji, Maroku, Argentíne a Mexiku. Za rok najazdia okolo 30.000 kilometrov, v čom sa im nemôžem rovnať. Za úspech budem považovať umiestenie v Top 10," konštatoval Svitko.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});