Hokejový svet sa ponoril do smútku: Zomrel legendárny útočník a člen siene slávy

Vo veku 88 rokov zomrel člen Siene slávy NHL Bill Hay. S Chicagom Blackhwaks získal Stanley Cup a je to aj niekdajší víťaz Calderovej ...
  • Zdroj: iStock

Vo veku 88 rokov zomrel člen Siene slávy NHL Bill Hay. S Chicagom Blackhwaks získal Stanley Cup a je to aj niekdajší víťaz Calderovej trofeje.

Rodák z kanadskej provincie Saskatchwean odohral za Chicago na pozícii centra osem rokov v NHL (1959-1967) a vo svojej prvej sezóne 1959-1960 získal Calderovu trofej pre najlepšieho nováčika. V ďalšom ročníku pomohol Blackhawks k zisku Stanley Cupu, čím klub ukončil 23 ročné čakanie na triumf v NHL.

V kariére odohral 506 zápasov, v ktorých strelil 113 gólov a nazbieral 386 bodov. V play off pridal 15 gólov a 21 asistencií v 67 dueloch.

Po skončení hráčskej kariéry išiel v stopách svojho otca Charlesa, bol úspešným manažérom a funkcionárom, keď pracoval ako prezident a výkonný riaditeľ Calgary Flames a aj Hockey Canada. Dlhé roky pracoval aj ako člen výberovej komisie Siene slávy NHL, do ktorej sa sám dostal v roku 2015 v kategórii “budovateľ.”

“Bill Hay sa narodil do hokejovej rodiny, vyhral Stanley Cup ako hráč neskôr pracoval na tom, aby do Siene slávy boli uvádzané najväčšie hviezdy našej súťaže. Do Siene slávy sa zaslúžene dostal aj on sám v roku 2015 a pridal sa k svojmu otcovi, ktorého prijali v roku 1974. Rodina NHL smúti nad odchodom tohto pozoruhodného muža a vyjadruje úprimnú sústrasť rodine a priateľom Billa Haya,” povedal podľa nhl.com komisár profiligy Gary Bettman.

(ilustračné foto)
Nezachránili ho ani tri dávky vakcíny, pochovali ho s bezdomovcami: Smutný príbeh slovenského gólmana Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk