Shiffrinovej ušiel triumf v úvodnej súťaži v Söldene: Američanka skončila až piata

Talianska lyžiarka Federica Brignoneová vyhrala úvodnú súťaž novej sezóny Svetového pohára.
  • Zdroj: TASR/AP

Talianska lyžiarka Federica Brignoneová vyhrala úvodnú súťaž novej sezóny Svetového pohára.

Brignoneová v sobotnom obrovskom slalome v rakúskom Söldene zaútočila z tretej pozície po 1. kole a triumfovala s náskokom 17 stotín pred Novozélanďankou Alice Robinsonovou. Tretia skončila domáca Julia Scheibová (+1,08). Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá viedla po úvodnom kole, sa prepadla na konečnú piatu priečku. Jediná slovenská zástupkyňa Rebeka Jančová nedokončila prvé kolo.

Tridsaťštyriročná Brignoneová slávila 28. triumf v kariére, z toho trinásty v "obráku". Na ľadovci Rettenbach vyhrala druhýkrát po prvenstve v roku 2016. Štart sezóny bol bez Slovenky Petry Vlhovej, ktorá ešte naberá kondíciu po operácii kolena a návrat na súťažné svahy plánuje až v decembri. V Söldene sa nepredstavila ani vlaňajšia víťazka Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová, obhajkyňa veľkého glóbusu i malého za "obrák" bojovala uplynulé týždne s chrípkou a problémami s kolenom a po prehliadke trate sa rozhodla z pretekov odhlásiť.
 

Shiffrinová otvorila tradičnú ľadovcovú ouvertúru so štartovým číslom jeden, predviedla plynulú jazdu bez výrazného zaváhania a usadila sa na čele po 1. kole. Ďalšie favoritky síce išli agresívnejšie, ale na rozdiel od Shiffrinovej sa nevyhli chybám a najmä v strmej strednej časti na Američanku stratili. Robinsonová išla aktívnejšie a na prvých medzičasoch viedla, v druhej polovici trate však zaostala a v cieli mala manko 22 stotín. Tretia bola Brignoneová (+0,40), ktorá doplatila na chybu v hornej pasáži. Jančová sa so štartovým číslom 57 pustila na trať odvážne, po úvodnom medzičase jej však v ostrej pravotočivej zákrute vypla vonkajšia lyža a nasledoval pád, ktorý zmaril jej snahy.
 

V 2. kole sa na zatvorenejšom kurze darilo Scheibovej, ktorá poskočila z 14. pozície po 1. kole až na pódium. Najlepšiu druhú jazdu však predviedla Američanka Katie Hensienová, katapultovala ju z 17. na konečné štvrté miesto. Trať sa postupne spomaľovala a priebežne vedúcu Scheibovú nedokázali prekonať viaceré favoritky. Podarilo sa to až Brignoneovej, ktorá predviedla dynamickú jazdu, vyhla sa chybám a ujala sa vedenia o vyše sekundu. Robinsonová na ňu nestačila, ale udržala si pódiové umiestenie. Brignoneová nakoniec mohla oslavovať, lebo Shiffrinová zašla profesorskú jazdu bez iskry, postupne strácala zo svojho náskoku a nakoniec zaostala prekvapujúco až o 1,21 sekundy.

Odporúčame z TIVI.sk