Veľká cenu USA ovládlo Ferrari, Verstappen navýšil náskok pred Norrisom

Monačan Charles Leclerc zvíťazil na Veľkej cene USA, devätnástych pretekoch seriálu F1. Double tímu Ferrari potvrdil druhým miestom Španiel ...
  • Zdroj: TASR/AP

Monačan Charles Leclerc zvíťazil na Veľkej cene USA, devätnástych pretekoch seriálu F1. Double tímu Ferrari potvrdil druhým miestom Španiel Carlos Sainz.

Tretí finišoval Brit Lando Norris na McLarene, no v záverečnom kole dostal 5-sekundovú penalizáciu za predbehnutie Holanďana Maxa Verstappena z Red Bullu mimo trate, ten tak napokon obsadil tretie miesto.

Leclerc dosiahol v USA svoje ôsme víťazstvo v kariére a jubilejné 40. pódiové umiestnenie. V prebiehajúcej sezóne už triumfoval aj v Monaku a Taliansku.

FOTOGALÉRIA: Veľká cenu USA ovládlo Ferrari

Bezprostredne po štarte sa pôvodne druhý Verstappen pokúsil zaútočiť na Norrisa, oboch to zdržalo a vyťažili z toho Ferrari. Leclerc sa dostal do čela, za neho sa zaradili Verstappen so Sainzom. Norris sa prepadol až na štvrté miesto. Sainz sa pokúsil predbehnúť Verstappena, ktorého v ľavotočivej zákrute vytlačil z trate. Výborný štart absolvoval Hamilton, ktorý si polepšil až o päť priečok, no už v 3. kole sa pre neho skončili preteky, keď skončil v štrku. Na trať vyšiel safety car a poradie na čele Leclerc, Vestappen, Sainz sa dlho nezmenilo.

V 22. kole prezul práve Sainz v snahe dostať sa pred Verstappena. Po návrate na trať bol siedmy za Perezom. Priebežný líder Leclerc šiel do boxov v 27. kole. Po návrate bol pred Sainzom. Návrat z boxov naopak nevyšiel Verstappenovi, ktorý sa zaradil za Sainza na piate miesto. Po tom, čo išli prezuť aj Piastri s Norrisom sa čelo poradia ustálilo v zložení Leclerc, Sainz, Verstappen. Za nimi však jazdili McLareny, pričom Norris mal rýchlosť a postupne sťahoval manko na Verstappena.

David s priateľkou Vivien.
Priateľka Davida Schumachera poriadne vypenila: TOTO odkázala svojej budúcej svokre! Zobraziť článok

Holanďan sa od 47. kola úporne bránil Norrisovi, ktorý mal o šesť kôl čerstvejšie pneumatiky. V 52. kole to Norrisovi vyšlo, no predbehol ho mimo trať a v záverečnom kole dostal 5-sekundový trest. Na výbornom 6. mieste prišiel do cieľa Brit George Russell z Mercedesu, ktorý štartoval až z 20. pozície. Výrazný posun zaznamenal aj Austrálčan Liam Lawson z RB, ktorý obsadil 9. miesto, hoci na trať vyšiel z 19-teho.

Do konca šampionátu ostáva ešte päť súťažných víkendov. Nasledujúce preteky sú na programe v nedeľu 27. októbra v Mexiku. Sezóna vyvrcholí 8. decembra v Abú Zabí.

Od nehody Michaela Schumachera na lyžiach uplynulo už 10 rokov.
Fínsky neurochirurg krotí nadšenie: Schumacher na svadbe? Pravda je úplne iná! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk