Revolúcia vo futbale? Novým pravidlom chcú brankárom klepnúť po prstoch

Bývalý futbalový rozhodca Howarda Webba (53) odhalil nové pravidlo, ktoré prináša možnosť výrazne zmeniť hru.
  • Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj

Bývalý futbalový rozhodca Howarda Webba (53) odhalil nové pravidlo, ktoré prináša možnosť výrazne zmeniť hru.

Premier League 2 momentálne testuje odvážne nové pravidlo, ktoré má obmedziť zdržovanie zo strany brankárov. Tento inovatívny krok môže mať dramatický dopad na dynamiku futbalových zápasov, pretože ak brankár podrží loptu dlhšie ako osem sekúnd, súperovi bude udelený roh. Zostáva otázkou, či toto opatrenie prinesie rýchlejší priebeh hry, alebo len vytvorí nové pole pre kontroverzie.

Futbalový fanshop ŠK Slovan Bratislava.
Najväčší rivali Trnava a Slovan si merajú sily už aj v predajniach: Derby cien vo fanshopoch! Zobraziť článok

Podľa Webba, ktorý pôsobil ako rozhodca v 296 zápasoch Premier League v rokoch 2003 až 2014, nové pravidlá vstúpili do platnosti pred začiatkom sezóny 2024/25. "Po troch sekundách rozhodca signalizuje odpočítavanie. Ak brankár ignoruje toto varovanie a drží loptu viac ako osem sekúnd, nevyhne sa rohu," uviedol Webb počas účinkovania v relácii Gary Neville's 'Stick to Football'. Tento krok je súčasťou úsilia na odstránenie praktík, ktoré narúšajú plynulosť hry.

Iniciatíva bola potvrdená v spolupráci s Medzinárodnou futbalovou asociáciou (IFAB) a jej cieľom je skoncovať s tým, čo Webb nazval "absurditou nepriameho voľného kopu v šestnástke". Častokrát takéto situácie vedú len k zbytočným a chaotickým súbojom hráčov, ktoré frustrujú divákov aj trénerov. Namiesto toho má nové pravidlo priniesť prísnejší dohľad nad brankármi a motivovať ich, aby rýchlejšie uvoľňovali loptu do hry.

Na snímke Tehelné pole.
Mení sa kalendár futbalového Slovana: Dôvodom je trávnik Zobraziť článok

Gary Neville (49), bývalý hráč Manchester United a reprezentácie Anglicka, vyjadril nadšenie z tejto zmeny: "Páči sa mi to. Myslím, že sa to páči všetkým." Neville poukázal na dlhoročné problémy s brankármi, ktorí využívali taktiku zdržiavania, a poznamenal, že práve to ho niekoľkokrát priviedlo do šialenstva.

Premier League 2 bude ďalej sledovať úspešnosť tejto novej iniciatívy a uvažuje sa, že by sa nové pravidlo mohlo časom rozšíriť aj do vyšších súťaží. Rozhodcovia budú po novom mať možnosť prísne kontrolovať hru a zasiahnuť pri zjavnom zdržiavaní, čím sa futbal môže stať svižnejším a dynamickejším športom.

Na snímke fanúšikovia Spartaka počas zápasu 6. kola nadstavbovej časti Niké ligy skupiny o titul FC Spartak Trnava - ŠK Slovan Bratislava.
Rizikové futbalové derby Trnava – Slovana: Polícia zverejnila dôležitý oznam Zobraziť článok

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk