Vodnoslalomárska legenda končí kariéru: Slafkovského rozlúčka so slzami

Mnohí ho označujú za najlepšieho slovenského športovca, ktorý sa nedostal na olympijské hry a už sa ani nedostane. Vodný slalomár Alexander ...
  • Zdroj: TASR

Mnohí ho označujú za najlepšieho slovenského športovca, ktorý sa nedostal na olympijské hry a už sa ani nedostane. Vodný slalomár Alexander Slafkovský (41) sa totiž rozlúčil s kariérou. Je však zázrak, aké úspechy dosiahol, keďže ako dieťa trpel deformitou oboch dolných končatín.

FOTOGALÉRIA: Alexander Slafkovský

S kariérou sa oficiálne rozlúčil v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka v rodnom Liptovskom Mikuláši pred zrakmi množstva ľudí.

„Človek sa na to nevie pripraviť. Bolo naozaj veľmi silné, keď som videl všetkých ľudí, ktorí prišli a ukázali, že chodili fandiť pre to, že ma mali radi a nie pre výsledky,“ povedal so slzami v očiach. Jeho začiatky boli pritom náročné, keďže v útlom veku trpel deformitou oboch dolných končatín. Profesionálnym športovcom sa dokázal stať až po piatich operáciách chodidiel a predkolenia a vďaka pomoci otca i pediatra v jednej osobe. No aj tak v kariére získal desiatky medailí z vrcholných podujatí. Mrzieť ho môže len to, že v konkurencii Michala Martikána a Mateja Beňuša sa nikdy nedostal na OH, hoci patril do najužšej svetovej špičky.

Na OH 2008 v Pekingu získal druhé zlato.
Legendárny slalomár Martikán: Poviem vám či sa chystám do dôchodku... Zobraziť článok

„Budem ten, čo tam nikdy nebol, ale možno to tak malo byť a dostanem tam niekoho iného. A budem o to šťastnejší,“ dodal Slafkovský. V tomto čase študuje vo Francúzsku pohybové a mentálne mentorstvo, pričom zostane pôsobiť pri športe a bude pomáhať druhým.

Kajakárka Mintálová prežívala po prejazde cieľom smútok.
Eliška Mintálová rozobrala dôvody predčasného konca sezóny: Po útokoch zväzu som už ďalej nevládala Zobraziť článok

Čo dosiahol?

-16 medailí z MS (10-5-1)

- 22 medailí z ME (12-7-3)

- 28 medailí zo SP (8-13-7)

- trikrát vyhral celý SP v C1 (2012, 2016, 2018)

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk