Tarkovič o Calzonovi: Oproti mne je vo výhode! Má ideálne podmienky

Bývalý tréner futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič prehovoril o tom súčasnom - Francescovi Calzonovi. Vysvetľuje, prečo je Talian ...

Bývalý tréner futbalovej reprezentácie Štefan Tarkovič prehovoril o tom súčasnom - Francescovi Calzonovi. Vysvetľuje, prečo je Talian oproti nemu vo veľkej výhode!

Fotogaléria

Mnohí fanúšikovia, experti či futbalové osobnosti spochybňovali krok vedenia slovenského futbalu pri angažovaní talianskeho trénera Francesca Calzonu do funkcie hlavného kouča národného tímu. Vyčítali mu, že nemá skúsenosti s prácou hlavného trénera, nepozná slovenské pomery, hráčov a našu mentalitu. Calzona sa však s kritikou dokázal vysporiadať. Slovenský tím pod jeho vedením hrá atraktívny futbal, ofenzívne ladený, s vysokým pressingom, navyše dokáže zabojovať aj za nepriaznivého stavu.

Zľava tréner Slovenska Francesco Calzona ďakuje svojim hráčom vľavo Stanislav Lobotka a vpravo Milan Škriniar po zápase C-divízie Ligy národov Slovensko - Švédsko
Calzona počíta straty v tíme: Slováci pocestujú do Azerbajdžanu oslabení Zobraziť článok

Tarkovič obhajuje svoj štýl

Pastva pre oči v porovnaní napríklad so štýlom, ktorý vyznával Štefan Tarkovič. Jeho koncepcia bola podľa mnohých príliš defenzívna, nudná či alibistická. "Nemyslím si, že som výhradne len prispôsoboval taktiku súperovi, čo mi mnohí vyčítali. Stratégiu na zápas som určil podľa toho, na čo konkrétne vtedy naše mužstvo malo. Rozdiel v porovnaní so súčasnosťou je aj v tom, že teraz je väčšia konkurencia zo strany mladých hráčov, ktorí vytvárajú väčší tlak na starších a skúsenejších,“ bránil sa Tarkovič v rozhovore pre Denník N.

Tarkovič netají, že atraktívny štýl, ktorý priniesol do slovenskej reprezentácie Calzona, s vysokým napádaním vo väčšom počte hráčov, sa páči aj jemu. "Reprezentácia sa snaží hrať aktívne s vysokým napádaním a Calzonovi sa s ním darí dosahovať aj solídne výsledky. Dovoliť si pressovať so šesticou hráčov nie je bežná záležitosť, na reprezentačnej úrovni to nerobí veľa tímov," hodnotí Tarkovič.

Vrátil sa aj k výkonom slovenskej reprezentácie na EURO 2024 v Nemecku, kde "sokoli" v skupine porazili silné Belgicko a v osemfinále boli minútu od senzačného vyradenia Anglicka. "Na Eure hrali chlapci naozaj super, veľmi dobre sa na to pozeralo. Je pozitívne, že hráči mali počas turnaja optimálnu formu. Mrzí ma, že sme neboli schopní v nasadenom tempe vydržať celé zápasy, to nás stálo postup do štvrťfinále," myslí si bývalý reprezentačný tréner.

Calzona má ideálne podmienky

Calzona nielen priniesol atraktívnejší herný prejav, ale Slovensko pod jeho vedením začalo dosahovať aj podstatne lepšie výsledky. Vybojovalo si postup na EURO 2024, kde postúpilo do osemfinále. V Lige národov bojuje o postup z C-kategórie do "béčka". Z posledných desiatich súťažných duelov prehralo jediný (v skupine na EURO s Ukrajinou).

Lázsló Bénes (Slovensko) a Jesper Karlström (Švédsko) v súboji o loptu.
Švédsky kouč nešetril chválou voči našim reprezentantom: Slovensko sa dostáva k svojmu vrcholu! Zobraziť článok

Podľa Tarkoviča má Calzona v súčasnosti lepšie podmienky na prácu pri reprezentácii, než mal počas svojho pôsobenia on. "Treba povedať, že Calzona má pre tento herný štýl vytvorené ideálne podmienky," porovnával Tarkovič a vysvetlil prečo si to myslí. "Keď to porovnám s mojím obdobím, respektíve s Eurom 2020, tak má výhodu, že hráči pravidelne nastupujú vo svojich kluboch, sú v pravidelnom zápasovom rytme, tým pádom adekvátne kondične pripravení a dobre mentálne nastavení. Pod mojím vedením najmä ofenzívni hráči reprezentácie v kluboch nehrávali. Lukáš Haraslín bol v Sassuole, kde nenastupoval, Róbert Boženík nehrával za druholigový nemecký Düsseldorf, Michal Ďuriš v tom čase pravidelne nehrával v cyperskej lige podobne ako Róbert Mak vo Ferencvárosi."

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk