Bolo to veľmi silné: Slovenská vodnoslalomárska legenda končí kariéru

Slovenský vodný slalomár Alexander Slafkovský ukončil kariéru vo veku 41 rokov.

Slovenský vodný slalomár Alexander Slafkovský ukončil kariéru vo veku 41 rokov.

Fotogaléria

Oficiálne sa s ňou rozlúčil v Areáli vodného slalomu Ondreja Cibáka v rodnom Liptovskom Mikuláši.

"Človek sa na to nevie pripraviť. Bolo naozaj veľmi silné, keď som dnes videl všetkých ľudí, ktorí prišli a ukázali, že chodili fandiť preto, že ma mali radi a nie pre výsledky," povedal dojato. Slafkovského začiatky neboli jednoduché, keďže v útlom veku trpel deformitou oboch dolných končatín. Profesionálnym športovcom sa dokázal stať po niekoľkých operáciách a vďaka pomoci otca i pediatra v jednej osobe.

Po dvoch rokoch tréningu v C1 vyhral MSR mladších žiakov a v roku 1998 bol ako 14-ročný strieborný na MSJ v rakúskom Loferi a predstihol ho len o štyri roky starší Čech Lukáš Přinda. Do roku 2006 získal slovenský kanoista juniorský svetový titul v Čunove a na európskom fóre pozbieral všetky cenné kovy v tejto vekovej kategórii aj medzi 23-ročnými.

Už v tom čase štartoval aj na seniorských MS, v premiére v španielskom La Seu obsadil 35. miesto. Ako junior bol na elitnom podujatí taktiež ako 17-ročný, na ME v talianskej Mezzane skončil štrnásty. Titul vicemajstra Európy medzi seniormi získal v sezóne 2005 a o rok skôr zaknihoval prvé pódium v pretekoch Svetového pohára.

Lázsló Bénes (Slovensko) a Jesper Karlström (Švédsko) v súboji o loptu.
Švédsky kouč nešetril chválou voči našim reprezentantom: Slovensko sa dostáva k svojmu vrcholu! Zobraziť článok

Do konca kariéry ich nazbieral ďalších 25 vrátane ôsmich víťazstiev a celkový titul v SP zaznamenal trikrát (2012, 2016 a 2018). Štyrikrát bol vicemajster sveta a kontinentálny titul získal dva razy vrátane triumfu v Liptovskom Mikuláši na ME 2016. Medzi všetkými úspechmi vyzdvihuje práve ten na domácej vode, no každý titul či triumf bol podľa jeho vlastných slov najvýnimočnejší, keď ho dosiahol premiérovo.

"Mám tendenciu sa stále podceňovať a druhí mi musia povedať, čo všetko sa mi vlastne podarilo. Keď som si potom pozrel, koľko to bolo medailí a umiestnení, tak som si povedal, že to naozaj nie je málo," konštatoval vo videu zverejnenom na portáli sportnet.sme.sk. Pre Slováka boli napriek mnohým úspechom "zakliate" olympijské kvalifikácie a pod piatimi kruhmi neštartoval ani raz.

Naposledy v kvalifikácii nestačil na neskôr bronzového Mateja Beňuša. "Budem ten, čo tam nikdy nebol, ale možno to tak malo byť a dostanem tam niekoho iného. A budem o to šťastnejší," dodal Slafkovský.

Veterán v súčasnosti študuje vo Francúzsku pohybové a mentálne mentorstvo. S vodným športom sa teda nelúči. "Zostanem pri športe, ale pre firemný sektor. Budem posúvať dopredu hocikoho, kto to bude chcieť a verím, že sa mi podarí byť prospešný aj takto po kariére a budem plniť sny druhým ľuďom," uzavrel Slafkovský.

Sebastian Taliga a Vladimír Dravecký ml.
Zväz reaguje na odchod mladých hokejistov: Česi sa nám vysmiali! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk