Zväz reaguje na odchod mladých hokejistov: Česi sa nám vysmiali!

Počas uplynulých mesiacov sa dvaja slovenskí mladíci rozhodli prijať české občianstvo a reprezentovať v hokeji Českú republiku. Slovenský ...

Počas uplynulých mesiacov sa dvaja slovenskí mladíci rozhodli prijať české občianstvo a reprezentovať v hokeji Českú republiku. Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) vydal oficiálne stanovisko k tejto situácii.

Fotogaléria

Chýba im slovenské srdce, reaguje zväz

K odchodu dvojice nádejných mladíkov sa nedávno oficiálne vyjadril Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) v stanovisku zverejnenom na svojom webe. Popiera, že by existoval nejaký zákaz ohľadom nominácie mladých hráčov pôsobiacich mimo Slovenska. "SZĽH nevydal v tejto súvislosti žiadny zákaz. Reprezentovať Slovensko môže každý hráč, ktorý má slovenský pas a požadovanú športovú výkonnosť na zvládnutie záťaže v rámci medzinárodnej úrovne. Tá je pri hráčoch vo veku 14 a 15 rokov posudzovaná regionálnymi inštruktormi SZĽH, ktorí sú zároveň trénermi v kategórii do 15 rokov. Zväz v každej sezóne organizuje sériu takzvaných „AAA“ turnajov, ktoré im pomáhajú zmapovať približne 300 hokejistov z daného ročníka," vysvetľuje zväz.

"Po týchto turnajoch nominujú najlepších hráčov na jednodňové výcvikové tábory na regionálnej báze v rámci výberu do 15 rokov. Z týchto tréningových kempov následne zostaví trénerský štáb širšiu nomináciu hráčov z domácich súťaží pre novo tvoriaci sa tím reprezentácie do 16 rokov," opisuje svoje postupy a koncept tvorby nominácie.

Podľa zväzu je vo veku 15 rokov hokejistu ťažko prognózovať, aká budúcnosť ho v skutočnosti čaká. "Ak má hráč 15 rokov a vyniká vo fínskej súťaži do 16 rokov, neznamená to, že je automaticky generačný talent. Viacerí hráči s ročníkom narodenia 2009 sú doma na Slovensku etablovaní v Kaufland Extralige dorastu a niektorí dokonca v Extralige juniorov, čo sú dva stupienky vyššie v porovnaní s ich kmeňovou kategóriou," píše sa v stanovisku SZĽH.

"Aj preto je v 15 rokoch hokejistu náročné posúdiť, ako sa bude vyvíjať jeho kariéra ďalej. Je to vek, v ktorom majú európski mladíci – či už Slováci, Česi, Fíni či Švédi – rovnakú štartovaciu čiaru. Je len na nich a ich rodičoch, akú cestu si zvolia a kam to poctivou prácou a tvrdou drinou dotiahnu," dodáva zväz.

Pripomína, že v minulosti dával v mládežníckych reprezentáciách priestor hokejistom pôsobiacim mimo Slovenska, či už to bol Juraj Slafkovský, Dalibor Dvorský alebo Samuel Kňažko. V stanovisku zväz tvrdí, že stačilo počkať rok a Dravecký mladší s Taligom by sa nominácie do reprezentácie dočkali. "Ak sa rodičia neplnoletých hráčov rozhodnú dať svoje deti do inej štátnej reprezentácie, je to ich voľba a želáme im na ich ceste veľa šťastia. Je smutné, že nedokážu rok počkať, kým mladí hráči budú súčasťou mládežníckych reprezentácií. Je to náznak, že im chýba slovenské srdce. SZĽH už podal pomocnú ruku každému, kto o ňu mal záujem a bol súčinný pri vybavovaní slovenského občianstva."

V šľapajach svojho úspešného otca ide aj Draveckého syn Vlado junior.
Vyjadrenie SZĽH k Draveckému: Napriek našej snahe sa rozhodol reprezentovať Česko! Zobraziť článok

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk