Černák bodoval v sezónnej premiére: Pomohol k hetriku Kučerova, patril k najvyťažovanejším hráčom

Hokejisti Tampy Bay zvíťazili v noci na sobotu vo svojom prvom vystúpení v novej sezóne NHL na ľade Caroliny 4:1.
  • Zdroj: SITA/AP

Hokejisti Tampy Bay zvíťazili v noci na sobotu vo svojom prvom vystúpení v novej sezóne NHL na ľade Caroliny 4:1.

FOTOGALÉRIA: Erik Černák

Slovenský obranca Erik Černák k triumfu prispel asistenciou. V drese Lightning sa blysol čistým hetrik Nikita Kučerov, ktorý mal v stretnutí bilanciu 3+1. Mark Scheifele dvoma gólmi zariadil triumf Winnipegu nad Chicagom 2:1 po predĺžení. Pri druhom sa tešil zo svojho 300. presného zásahu v základnej časti.

Černák odohral 22:00 minút a bol druhým najvyťažovanejším hráčom duelu. Pripísal si dve strely na bránu, dva hity a v štatistike plus-mínus mal na konte +1. Nastúpil v druhej formácii po boku Ryana McDonagha, ktorý sa vrátil do Tampy. Tridsaťpäťročný Američan v uplynulých dvoch sezónach pôsobil v Nashville. Slovenský bek dosiahol asistenciu v 58. minúte, vybojoval puk v obrannom pásme a Kučerov do prázdnej brány upravil na 3:1 pre hostí.

Hrdinom duelu bol štvorbodový ruský útočník. V klubovej histórii sa dostal na tretie miesto s 877 bodmi a prekonal Vincenta Lecavaliera (874). Pred ním sú už len Steven Stamkos (1137), ktorý v lete odišiel do Nashvillu a Martin St. Louis, súčasný tréner Montrealu (953). Kučerov dosiahol šiesty hetrik v kariére, ale po stretnutí vyzdvihol spoluhráča Braydena Pointa. Kanadský center sa v 23. minúte uvoľnil medzi kruhmi a vyrovnal na 1:1. "Myslím si, že je to najlepší hráč v lige na tomto mieste. Dokáže spracovať akúkoľvek prihrávku a presadiť, čo sa mu aj podarilo. Som za neho šťastný," uviedol Kučerov na adresu Pointa. Úspešnú premiéru má za sebou Jake Guentzel, ktorý dosiahol dve asistencie. Švédsky obranca Victor Hedman, ktorý sa stal pred sezónou novým kapitánom Tampy Bay, mal bilanciu 0+3. Oba tímy mali nastúpiť proti sebe aj v noci na nedeľu, Lightning mali hostiť Carolinu. Zápas však museli odložiť pre následky hurikánu Milton. "Myslím si, že väčšina chlapcov dostala správy o svojich nehnuteľnostiach. Veľmi sa tešíme, že sa vrátime domov a dúfam, že sa nám opäť rozbehne život. Dúfajme, že tento rok už máme búrky za sebou,“ skonštatoval Hedman podľa nhl.com.

Winnipeg nadviazal na triumf s Edmontonom (6:0) a uspel aj v druhom stretnutí sezóny, keď zdolal Chicago. Hrdinom Jets bol kanadský center Scheifele, ktorý 64 sekúnd pred koncom tretej časti vyrovnal na 1:1 a v predĺžení zariadil víťazstvo svojho tímu. Stal sa druhým hráčom, ktorý strelil 300 gólov za klub Jets/Atlanta Thrashers, čím sa pridal k Iľjovi Kovaľčukovi (328 v 594 zápasoch). "Som veľmi vďačný za chalanov, s ktorými som hral. Mal som šťastie, že som mohol byť v tíme s niekoľkými naozaj skvelými hráčmi. Je to všetko ich zásluha," uviedol 31-ročný Scheifele. V predĺžení vyhral vhadzovanie, vymenil si puk so spoluhráčmi a osamotený medzi kruhmi prekonal Arvida Söderbloma. Scheifele dosiahol tento míľnik vo svojom 799. zápase v dlhodobej časti. Blackhawks viedli od 37. minúty zásluhou Ryana Donata, ale ani v druhom stretnutí nedokázali zvíťaziť.

Vstup do sezóny nevychádza Vancouveru, ktorý rovnako ako Calgary viedol, no tentokrát nestačil na Philadelphiu. Canucks viedli 1:0 i 2:1, keď sa presadili útočníci zo štvrtého útoku Teodors Blugers a Nils Höglander. Flyers však dokázali odpovedať na oba presné zásahy domácich a v nájazdoch rozhodol Morgan Frost. "Už som to párkrát takto skúsil, išiel som dosť pomaly a pod čudným uhlom. Našťastie to tam padlo," uviedol strelec víťazného gólu.

Hráči Vegas sú stopercentní aj po druhom stretnutí. Na triumfe Golden Knights nad St. Louis Blues 4:3 mala opäť veľkú zásluhu prvá formácia domácich. Kapitán Mark Stone mal dve asistencie, Jack Eichel, Ivan Barbašov a Shea Theodore mali bilanciu 1+1. "Bolo to dobré. Chceme sa naďalej zlepšovať. V zápase sme mali ešte niekoľko šancí, ktoré by sme chceli dotiahnuť do konca. Ale možno to bola dobrá snaha nášho tímu,“ zhodnotil Eichel. Dvadsaťsedemročný americký center má na konte už 6 bodov, keď v prvom zápase proti Coloradu zaznamenal štyri asistencie. Blues po dvoch víťazstvách dosiahli prvú prehru. Nepomohol im ani trojbodový večer Pavla Bučneviča (2+1). "Musíme hrať 60 minút. To je náš cieľ. Je ťažké vrátiť sa do zápasu, keď prehrávate o dva góly," skonštatoval ruský útočník.

NHL:
Carolina - Tampa Bay 1:4 /E. ČERNÁK (Tampa Bay) 0+1/

Góly: 15. Staal (Carrier) – 23. Point (Kučerov, Hedman), 52. Kučerov (Hedman, Paul), 58. Kučerov (Guentzel, ČERNÁK), 60. Kučerov (Guentzel, Hedman). Brankári: Andersen - Vasilevskij, strely na bránku: 21:23.

Winnipeg - Chicago 2:1 pp

Góly: 59. Scheifele (Ehlers), 61. Scheifele (Connor, Morrissey) – 37. Donato (Maroon). Brankári: Hellebuyck - Söderblom, strely na bránku: 35:26.

Vancouver - Philadelphia 2:3 pp a sn

Góly: 13. Höglander (Garland), 32. Blueger (Forbort, Suter) – 18. Foerster (Farabee, Brink), 43. York (Poehling, Hathaway), rozh. nájazd Frost. Brankári: Lankinen - Ersson, strely na bránku: 26:31.

Vegas - St. Louis 4:3

Góly: 9. Eichel (Barbašev, Stone), 19. Barbašev (Stone, Eichel), 23. Theodore (Schwindt), 53. Roy (Theodore, Pietrangelo) – 7. Bučnevič (Kyrou, Broberg), 28. Bučnevič (Kyrou, Faulk), 56. Thomas (Bučnevič, Parayko). Brankári: Hill - Binnington, strely na bránku: 28:22.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk