Šokujúci objav na Mount Evereste po 100 rokoch: TOTO môže navždy prepísať dejiny

Tím dobrodruhov a filmárov našiel na úpätí Mount Everestu niečo, čo môže navždy zmeniť históriu výstupov na najvyššiu horu sveta. Našli ...
  • Zdroj: TASR/Zdeněk Urban

Tím dobrodruhov a filmárov našiel na úpätí Mount Everestu niečo, čo môže navždy zmeniť históriu výstupov na najvyššiu horu sveta. Našli nohu, ktorá by mohla patriť legendárnemu britskému horolezcovi, ktorý zmizol pred sto rokmi.

FOTOGALÉRIA: Šokujúci objav, ktorý môže zmeniť dejiny: Nájdená noha môže patriť horolezcovi zmiznutému pred 100 rokmi

Tento senzačný objav prichádza po desaťročiach pátrania a špekulácií o tom, či sa prvými dobyvateľmi Everestu skutočne stali George Mallory a Andrew Irvine v roku 1924.

Česká hviezda zimných športov Ester Ledecká sa vracia.
Ester Ledecká skrotila v Čile býka: Potom zostala visieť na lanovke! Zobraziť článok

Podľa správ BBC tím, ktorý pracoval na dokumente pre National Geographic, našiel tento desivý nález pri zostupe po ľadovci Rongbuk na severnej strane hory. „Bola to ohromná a emotívna chvíľa,“ uviedol známy filmár a dobrodruh Jimmy Chin, ktorý bol súčasťou expedície. Ľadovce sa topia, a tak náhoda chcela, že práve teraz, po takmer storočí, vyplavila príroda tento znepokojujúci dôkaz.

Andrew Irvine a George Mallory zmizli 8. júna 1924 pri pokuse o dobytie vrcholu Everestu. Kým Malloryho telo bolo objavené už v roku 1999, Irvine zostal záhadou. Teórie o tom, či sa im podarilo dostať na vrchol skôr, než sa o to pokúsil Edmund Hillary v roku 1953, fascinujú svet už celé desaťročia. Objav nohy by mohol byť kľúčom k odhaleniu pravdy. Irvine totiž mal so sebou fotoaparát, ktorý by mohol definitívne potvrdiť, či sa dvojica naozaj dostala na vrchol.

Nález bude teraz analyzovaný a britské úrady už preverujú totožnosť nohy pomocou DNA testov. „Sme presvedčení, že patrí Irvinovi,“ povedal jeden z filmárov, keď našli ponožku s iniciálami A.C. Irvine. Ak sa toto tvrdenie potvrdí, môže sa vyriešiť jedna z najväčších záhad horolezeckého sveta – stali sa Mallory a Irvine prvými dobyvateľmi strechy sveta?

Na snímke dve fenomenálne lyžiarky Lindsey Vonnová a Mikaela Shiffrinová.
Konkurencia pre Vlhovú!? Kráľovná svahov si prešla peklom: V hre je jej návrat Zobraziť článok

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk