Anglicko prehralo s Gréckom, Taliani premrhali dvojgólové vedenie

Anglickí futbalisti zakopli v treťom kole B-divízie Ligy národov s Gréckom. Hráči Albionu v 2. skupine prehrali vo Wembley v súboji o ...
  • Zdroj: SITA/AP

Anglickí futbalisti zakopli v treťom kole B-divízie Ligy národov s Gréckom. Hráči "Albionu" v 2. skupine prehrali vo Wembley v súboji o prvé miesto v skupine prekvapivo 1:2. Taliani v A-divízii premrhali v šlágri programu dvojgólové vedenie a s Belgickom remizovali 2:2.

 Oba góly Belgičanov padli po tom, čo "azúroví" dohrávali od 38. minúty bez vylúčeného Lorenza Pellegriniho. Do histórie sa zapísal nórsky kanonier Erling Haaland, ktorý 34. gólom v národnom tíme prekonal 87 rokov starý rekord Jörgena Juveho.

Angličania prehrávali od 49. minúty po góle útočníka Vangelisa Pavlidisa. Favorit sa trápil v ofenzíve, počas 85 minút dokázal vyslať iba jednu strelu na bránu. Grékom sa navyše podarilo druhýkrát udrieť v 83. minúte zásluhou Pavlidisa, no gól útočníka Benficy Lisabon neplatil pre ofsajd. Vicemajstrov Európy tento moment naštartoval a v 87. minúte udrel muž záverečných minút Jude Bellingham. Očakával sa mohutný nápor domácich, no Angličania sa nevyhli zaváhaniu v defenzíve a v štvrtej minúte nadstavenia inkasovali z kopačky Pavlidisa. Gréci zdolali Anglicko prvýkrát v histórii a v skupine sú naďalej stopercentní. Ich víťazstvo prišlo iba deň po tom, čo svet obletela informácia o úmrtí ich 31-ročného spoluhráča Georga Baldocka. Obrancu Panathinaikosu našli v stredu večer mŕtveho v bazéne v jeho dome na aténskom južnom predmestí Glyfada. Rodák z Anglicka reprezentoval Grécko od roku 2022 vďaka rodinným koreňom. Na konte mal 12 reprezentačných štartov, ale pre zranenie nefiguroval v kádri na októbrový dvojzápas.

Skóre sa v Taliansku menilo už po 60 sekundách, keď Belgičania prepadli na súperovej polovici. Taliani potiahli kontru po ľavej strane, odkiaľ našiel Federico Dimarco prízemným centrom na zadnej žrdi Andreu Cambiasa a ten na dvakrát prekonal Koena Casteelsa. Mužstvo trénera Luciana Spallettiho bolo pri chuti a v 24. minúte viedlo už o dva góly. Výbornú prácu odviedol opäť Dimarco, ktorý kolmou prihrávkou preniesol hru na voľného Cambiasa a jeho strelu vyrazil Casteels iba pred Matea Reteguiho - 2:0. Ešte v závere prvého polčasu si však "azúroví" skomplikovali komfortnú situáciu vylúčením Lorenza Pellegriniho a Belgičania udreli hneď z následnej štandardnej situácie. Nacvičený signál zakončil obaľovačkou k žrdi Maxim De Cuyper, pre ktorého to bol premiérový presný zásah v národnom tíme.

Po hodine hry sa hosťom podarilo vyrovnať, keď sa v malom vápne presadil Leandro Trossard. Belgicko malo územnú prevahu v držaní lopty, na tri body však nedosiahlo. Taliani majú po troch zápasoch na konte sedem bodov a sú prví, Belgičania nazbierali štyri a sú tretí. Pred nimi sú Francúzi, ktorí hladko zvíťazili nad Izraelom 4:1.

Haaland odohral za reprezentáciu svoj prvý zápas v pozícii kapitána. Stalo sa tak pri neúčasti zraneného Martina Ödegaarda, pričom do streleckej listiny sa zapísal už v siedmej minúte duelu proti Slovinsku. Pre útočníka Manchestru City to bol 33. presný zásah v národnom tíme, čím najskôr vyrovnal historického lídra Jörgena Juveho. Tento 87-ročný rekord napokon aj prekonal v 62. minúte. Severania v súboji o prvenstvo v 3. skupine "béčka" zdolali Slovincov 3:0. V druhom stretnutí skupiny si Rakúšania poradili s Kazachstanom 4:0 a so štyrmi bodmi im patrí druhá priečka o skóre pred Slovinskom.

 

Liga národov, 3. kolo:

A-divízia

2. skupina:

Taliansko - Belgicko 2:2 (2:1)

Góly: 2. Cambiaso, 24. Retegui - 42. De Cuyper, 61. Trossard. ČK: 38. Pellegrini (Tal.)

 

Izrael - Francúzsko 1:4 (1:2)

Góly: 24. Gandelman - 7. Camavinga, 28. Nkunku, 87. Guendouzi, 89. Barcola

 

B-divízia

2. skupina:

Anglicko - Grécko 1:2 (0:0)

Góly: 87. Bellingham - 49. a 90.+4 Pavlidis

 

Fínsko - Írsko 1:2 (1:0)

Góly: 17. Pohjanpalo - 57. Scales, 88. Brady

 

3. skupina:

Rakúsko - Kazachstan 4:0 (1:0)

Góly: 10. Baumgartner, 53. Lienhart, 56. Sabitzer, 79. Seidl

 

Nórsko - Slovinsko 3:0 (1:0)

Góly: 7. a 62. Haaland, 52 Sörloth

 

C-divízia

4. skupina:

Lotyšsko - Severné Macedónsko 0:3 (0:1)

Góly: 35. Atanasov, 70. Qamili, 90.+3 Elmas

 

Faerské ostrovy - Arménsko 2:2 (1:1)

Góly: 37. Benjaminsen, 85. Bjartalid - 44. Zelarajan, 90.+3 Manveljan

 

D-divízia

1. skupina:

Gibraltár - San Maríno 1:0 (0:0)

Gól: 62. Britto

 

2. skupina:

Moldavsko - Andorra 2:0 (1:0)

Góly: 31. Ionita, 90.+5 Cojocaru

 

 

 

Odporúčame z TIVI.sk