Bývalý slovenský reprezentant Hornyák prijal maďarské občianstvo: Vystavím si ho medzi trofeje!

Bývalý slovenský futbalový reprezentant Zsolt Hornyák (51) zložil prísahu a stal sa maďarským občanom. Aktuálne tréner Puskásovej Akadémie ...
  • Zdroj: Facebook - Puskás Akadémia

Bývalý slovenský futbalový reprezentant Zsolt Hornyák (51) zložil prísahu a stal sa maďarským občanom. Aktuálne tréner Puskásovej Akadémie v najvyššej súťaži u našich južných susedov si tým podľa vlastných slov splnil sen. Nadobudnuté občianstvo si vraj umiestni medzi medaily a poháre, keďže je na to rovnako hrdý ako na svoje najväčšie úspechy vo futbale.

FOTOGALÉRIA: Bývalý slovenský reprezentant Hornyák prijal maďarské občianstvo

Hornyák zložil prísahu maďarského občianstva vo štvrtok v sále športového a konferenčného centra Puskásovej Akadémie, kde pôsobí od roku 2019 a aktuálne je najdlhšie slúžiacim trénerom v maďarskej lige. „Nepopieram, dojalo ma to. Moji rodičia sa už, žiaľ, toho nedožili, ale som si istý, že sa na mňa pozerajú s hrdosťou,“ povedal pre nemzetisport.hu.

Vyrastal v obci Gbelce v okrese Nové Zámky neďaleko maďarských hraníc. „Maďarčina je môj materinský jazyk, po slovensky som sa naučil až neskôr, keď sme sa kvôli bratovej kariére presťahovali s rodinou do Bratislavy,“ ozrejmil pre maďarské médium. Oslovili sme ho aj my, ale nechcel nám dať žiadne vyjadrenie. Vraj nemá čas, keďže v piatok večer ho čakal zápas.

Hornyák precestoval vďaka futbalu kus sveta, pričom najdlhšie vydržal práve teraz vo Felcsúte, čo je obec, kde pôsobí Puskásova Akadémia. „Už šiesty rok sa snažím popri výsledkoch vychovávať aj hráčov, čo je náročná cesta. Jedna vec, na ktorej mi záleží, je, že sa každým rokom zlepšujeme. Mám pocit, že tento rok sme opäť napredovali, zrýchlili sme hru, hráme rozhodnejšie, a to je dobre vidieť. Mám rovnakú motiváciu, ako keď som prvý deň vošiel do šatne. S tímom som už získal striebornú a bronzovú medailu. Ale nikdy som nestratil zo zreteľa vzdelanie, dôležité je zabezpečiť mládež pre maďarský futbal,“ pripojil.

Na snímke tréner Slovenska Ladislav Borbély.
Weissov koniec okomentoval Ladislav Borbély: Prekvapila ma len tá epika... Zobraziť článok

Zsolt Hornyák

- Narodený 1. mája 1973 v Štúrove

- Hráčska kariéra: Slovan, Košice, Inter, Dinamo Moskva, Paphos, Hlučín, Spratzern, Albrechtice

- Reprezentácia: Československo U21 (4 zápasy), Slovensko A (3 zápasy)

- Trénerská kariéra: Mika Aštarak, Banants Jerevan (oba Arménsko), Mosta (Malta), Vladivostok, Liberec, Puskásova Akadémia

- Hráčske úspechy: majster ČSR (1992), majster Slovenska (1995, 1997, 1999, 2000, 2001), víťaz Slovenského pohára (2000, 2001)

- Trénerské úspechy: arménsky majster (2014), víťaz arménskeho superpohára (2012, 2014)

Na snímke diváci počas zápasu 2. kola ligovej fázy Ligy majstrov vo futbale ŠK Slovan Bratislava - Manchester City.
Pár chuligánov vyvádzalo na Tehelnom poli: Okradli Angličanov! Zaznela tvrdá kritika Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk