Mentálny tréner a psychológ: Koniec kariéry u Weissa ml.? Môže za tým pokojne byť aj vyhorenie

Keď kapitán bratislavského Slovana Vladimír Weiss ml. (34) so slzami v očiach opúšťal v utorok večer ihrisko v zápase Ligy majstrov proti ...
  • Zdroj: Koláž ŠČ/TASR

Keď kapitán bratislavského Slovana Vladimír Weiss ml. (34) so slzami v očiach opúšťal v utorok večer ihrisko v zápase Ligy majstrov proti Manchestru City (0:4), málokto tušil, že zápas proti anglickému šampiónovi by mohol byť jeho posledným.

FOTOGALÉRIA: Vlado Weiss st. a Vlado Weiss st.

Po tom, ako to prezradil po stretnutí tréner hostí Pep Guardiola a na tlačovke naznačil aj kouč belasých Vladimír Weiss st., sa začalo o ukončení kariéry Weissa ml. hovoriť na viacerých frontoch. Či sú za prípadným koncom jeho dlhotrvajúce problémy s achilovkou alebo niečo iné, jasné nie je. Mohli priviesť Weissa k tak vážnemu rozhodnutiu aj prípadné psychické problémy, ako je napríklad syndróm vyhorenia? Opýtali sme sa na to mentálnej trénerky Veroniky Hanuliakovej, ktorá vyštudovala športovú psychológiu v zahraničí.

Môže sa stať že aj vrcholový športovec vyhorí, že sa u neho objaví syndróm vyhorenia?

-Samozrejme, že môže. Je to veľmi bežné aj u vrcholových športovcov, že vyhoria. Je na nich veľký tlak od trénerov, fanúšikov, sponzorov, manažérov či z hľadiska financií. Je veľmi náročné takýto tlak ustáť.

Ako okolie či sám športovec zistí, že nastal u neho syndróm vyhorenia?

-Syndróm vyhorenia je postupný proces. Začína sa častou únavou, negatívnou náladou, človek sa cíti bezmocný a úplne vyčerpaný. Môžu prísť depresívne a úzkostné stavy, strata motivácie.

Je viac ako otázne, či Weiss ešte niekedy oblečie belasý dres.
Fyzioterapeut Slovana o Weissovi ml.: Takto je na tom Vladko zdravotne! Zobraziť článok

Ako môže športovec takejto situácii predísť?

-Dôležitá je životospráva, správna strava. Športovec by sa mal vyhýbať stresu, mať dostatok spánku a dostatok regenerácie. Je potrebné vedieť ovládať svoje negatívne myšlienky a meniť ich na pozitívne myslenie. Aby športovec ovládal svoje myšlienky, pocity a predstavy a snažil sa mať čo najviac pozitívne nastavenie. Ideálna je spolupráca s mentálnym trénerom alebo psychológom ako prevencia možného vyhorenia. Športovec sa tak naučí správne dýchať, lepšie zvládať tlak a viac ovládať svoje myslenie. 

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk