Brankár Mentel o spoločnom pôsobení v City s Weissom ml.: Takú som mal výplatu

Bývalý futbalový brankár Filip Mentel (34) si zaspomínal na spoločné pôsobenie s Vladom Weissom ml. (34) a Róbertom Makom (33) v Manchestri ...

Bývalý futbalový brankár Filip Mentel (34) si zaspomínal na spoločné pôsobenie s Vladom Weissom ml. (34) a Róbertom Makom (33) v Manchestri City.

Fotogaléria

Futbalistov ŠK Slovan Bratislava čaká dnes večer na Tehelnom poli zápas Ligy majstrov proti Manchestri City, kde spomínaná trojica futbalovo vyrastala. „Že žreb prisúdil belasým aj City, ma veľmi potešilo. No nielen preto, že som tam päť rokov pôsobil, ale aj z dôvodu, že ide o jeden z najlepších tímov na svete, ktorý vedie jeden z najlepších trénerov súčasnosti. To, že má slovenský klub možnosť konfrontácie s európskou špičkou, je veľká vec. Klobúk dole za to, čo slovanisti dokázali. Ako v súboji so City a potom aj ďalšími obstoja, by som už absolútne neriešil,“ prezradil pre sport24.sk Filip Mentel, ktorý v súčasnosti trénuje vo štvrtoligovej Dunajskej Lužnej. 

Odchovanec Interu Bratislava prišiel do City potom, čo už v akadémii pôsobil Weiss mladší. „Dá sa povedať, že práve on nám otvoril dvere do tohto veľkoklubu, keďže svojimi výkonmi robil Slovensku dobré meno. Po ňom som tam prišiel do ja, potom Robo Mak a po čase aj Albert Rusnák. S Vladom som však trávil najviac času. Bývali sme spolu v jednej rodine, čiže tých zážitkov s ním mám neúrekom. Každý deň ich bolo niekoľko a už asi nikdy potom som sa nenasmial tak ako počas tých piatich rokov s ním,“ povedal Mentel.

Filip prezradil ako sa dostal do vychýrenej akadémie Manchestru City. „Zástupcovia Manchestru si ma všimli na jednom z turnajov reprezentácie do 15 rokov, a tak ma zavolali na skúšku. A bác, zobrali ma hneď po prvom dni. Keď mi to otec oznámil, od šťastia som sa rozplakal. Lenže v tom čase som chodil na strednú školu a otec mi na rovinu povedal, že jadrový inžinier zo mňa byť nemusí, ale maturitu musí byť. A tak som skúšky v škole robil každé leto, čiže prakticky štyri roky som nevedel, čo sú prázdniny.“

V City mal na začiatku školský kontrakt, výplatu pár desiatok libier dostával každý piatok. „Po dovŕšení šestnástich rokov to bolo o pár desiatok viac, pričom vtedy bola libra 55 slovenských korún, čiže to bola pre nás veľmi slušná sumička. Po čase sa to zvýšilo o ďalšie desiatky. Na mojej prvej ozajstnej zmluve som mal už nejaké stovky libier mesačne. Ostatní spoluhráči mali, samozrejme, viac, ale ani náhodou nezarábali ako teraz, možno nejakých 20-tisíc týždenne. Čo si spomínam, tak prvý kráľovský kontrakt dostal Brazílčan Robinho, ktorého som v City taktiež zažil. Údajne si vydupal zmluvu na 130-tisíc libier týždenne v čistom,“ doplnil Filip Mentel.

Makovci žili so svojim synom dlhé roky v Manchestri.
Otec Róberta Maka o spomienkach na Manchester City: V Anglicku sme žili ako rodina spolu Zobraziť článok

Na snímke španielsky tréner Manchesteru City Pep Guardiola.
Manchester je z Bratislavy ohúrený: Aha, čo píšu na ostrovoch pred zápasom so Slovanom! Zobraziť článok

Anglickí fanúšikovia si uliciach hlavného mesta Slovenska užívajú dobré jedlo a pivo.
Anglickí fanúšikovia si užívajú slovenskú pohostinnosť: Pozrite, čo vyvádzajú v Bratislave! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk