Stümpel o projekte nového zimného štadióna v Nitre: Hádam sa toho dožijem...

Úradujúci slovenský hokejový majster HK Nitra už dlhšie túži po novej aréne, pričom sa k nej aspoň o malý krôčik priblížil, keďže sú ...

Úradujúci slovenský hokejový majster HK Nitra už dlhšie túži po novej aréne, pričom sa k nej aspoň o malý krôčik priblížil, keďže sú už hotové vizualizácie, ako by mala vyzerať.

Fotogaléria

Prezident klubu Miroslav Kováčik (45) prezradil detaily novej arény, ako aj to, že na to, aby sa postavila, budú potrebovať verejné financie, keďže sami 60 miliónov eur neutiahnu. To napríklad u českých susedov v Pardubiciach majú oveľa veľkolepejší projekt.

Kováčik tvrdí, že súčasný zimný štadión s kapacitou 3 600 divákov už nestačí, pričom ak sa má hrať v Nitre hokej aj v budúcnosti, musí sa postaviť nová aréna. „V našej krajine sa štadióny iba opravujú, ale majú svoje roky. Donekonečna však nebude stačiť ich iba zatepliť, vylepšiť fasádu alebo vymeniť sedačky. Aj materiál, z ktorého boli štadióny pred 80 rokmi postavené, sa opotrebúva a tieto štadióny tu nebudú stáť večne,“ hovorí.

Uchopiteľná vec

Nitriansky klub už urobil prvé kroky, ktoré boli v jeho silách, aby si novú arénu priblížil. „Vypracovali sme štúdiu realizovateľnosti projektu, ktorý si my predstavujeme, že by bol ideálny pre potreby hokeja aj korčuľovania v Nitre. Naše predstavy sme ukázali zástupcom mesta a kraja. Zatiaľ sa to stretlo s pozitívnou odozvou a je to jediná uchopiteľná vec, ktorá sa v Nitre vo veci výstavby nového štadióna urobila,“ uviedol.

Vizuál štadióna v Pardubiciach.
Prekonajú Petrohrad i Montreal: V Pardubiciach má vyrásť najväčšia hokejová hala na svete! Zobraziť článok

Teraz podľa jeho slov potrebujú pomoc od mesta a kraja, aby dali dokopy peniaze na projektovú dokumentáciu, pričom len tá bude stáť 500-tisíc eur. Čo sa týka samotnej výstavby, cena multifunkčnej arény sa odhaduje na približne 60 miliónov eur, pričom sa počíta s kapacitou približne 5 500 miest a s dvomi tréningovými plochami. Pomoc štátu Šéf úradujúceho majstra si navyše myslí, že bez pomoci štátu nemá takýto projekt na Slovensku šancu na úspech.

„Nikto iný na to také zdroje nemá, ani mesto, ani samosprávny kraj. Treba teda presvedčiť štát, aby začal takéto haly na Slovensku stavať, pričom Nitra by mohla byť prvá,“ pripojil s tým, že sú závislí od vôle politikov na regionálnej aj štátnej úrovni. Ak by sa peniaze našli a nevyskytli by sa ani iné prekážky, nová aréna by mohla vyrásť najskôr za tri roky.

To je však najoptimistickejší scenár. „Už dlhé roky počúvam o tom, že sa v Nitre ide postaviť nový zimný štadión, ale stále sú to iba slová a nič sa nezrealizovalo. Verím tomu, že teraz sa tak konečne stane a že sa toho naozaj dožijem,“ povedal najslávnejší odchovanec klubu Jozef Stümpel.

Bývalý nemecký futbalový gólman Jens Lehmann.
Útočil motorovou pílou: Nemecká futbalová legenda spoznala svoj trest! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk