Majster sveta Vladimír Országh je späť v extralige: Dôvod môjho návratu domov!

Je späť na Slovensku a plný elánu! Reč je o bývalom skvelom útočníkovi a majstrovi sveta z roku 2002 Vladimírovi Országhovi (47), ktorý ...
  • Zdroj: brano račko

Je späť na Slovensku a plný elánu! Reč je o bývalom skvelom útočníkovi a majstrovi sveta z roku 2002 Vladimírovi Országhovi (47), ktorý sa po piatich rokoch vrátil trénovať pod Tatry a po šiestich rokoch sa stal opäť trénerom Baranov z Banskej Bystrice. Denníku Nový Čas prezradil, prečo dal zbohom českej lige a aj to či uvažuje v budúcnosti byť koučom národného tímu...

FOTOGALÉRIA: Vladimír Országh bystrica

Kvôli čomu ste sa po viacerých sezónach strávených v českej lige vrátili trénovať späť na Slovensko?

Jednoznačne kvôli rodine! To bol hlavný dôvod môjho návratu. Posledných päť sezón v Česku som bol bez najbližších a povedal som si, že stačilo. Mám dospievajúcu dcéru, ktorá je ôsmačka. Vek rýchlo uteká, niektoré veci nechcem zmeškať a nechcel som byť už bez nich. Prvé dva roky v Litvínove som bol úplne bez nich, nechodili za mnou, lebo to bolo ďaleko. Posledné dve sezóny v Třinci to už bolo lepšie, občas prišli, alebo som ja vycestoval domov, ale ten program bol náročný. Trénerský chlebík v zahraničí nie je jednoduchý, takže stačilo a preto som sa vrátil do Bystrice, aby som späť nabehol na rodinný život.

Boli v hre aj iné ponuky?

Áno. Záujem na zotrvanie bol v Třinci, ale v hre boli aj iné české kluby, dokonca aj na pozíciu hlavného trénera. Ale ja som bol už pevne rozhodnutý v polovici minulého ročníka, že sa chcem vrátiť domov do Banskej Bystrice.

Rozhodlo aj to, že ste opäť hlavným trénerom, zatiaľ, čo v Třinci ste boli v pozícii asistenta?

Určite, že to nejakú váhu má, ale u mňa minimálnu. Moja pozícia v Třinci bola veľmi dobrá, s trénerom Zdendom Motákom sme to mali dobre rozdelené. On riadil obrancov, ja útočníkov, takže moja práca bola taká, ako predtým.

Šéfa zväzu teší, že udržal kanadského experta.
Hokejových expertov predĺženie zmluvy s Ramsayom rozdelilo: Prečo doteraz nenašli náhradu? Zobraziť článok

Na lavičke bystrice máte za sebou tri zápasy. Dá sa povedať, či sa za tých päť rokov úroveň slovenskej ligy posunula vyššie?

Ťažko povedať, pretože tým, že som bol dlhé roky v Česku, tak som nemal možnosť vidieť naživo veľa stretnutí na Slovensku, pretože sa to prekrývalo. Treba povedať, že slovenská liga má svoju kvalita, ale určite nie takú, aká česká. Tá je v Európe na top úrovni, to si treba povedať. Oni za posledné roky urobili obrovský progres smerom dopredu. Liga u nás je vyrovnaná, každý môže zdolať každého a tým je aj zaujímavá pre fanúšikov.

Hlavný tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay.
Ramsay prehovoril o možnom nástupcovi v repre: Országh? Je skvelý, ale... Zobraziť článok

V utorok ste hrali na Slovane, kde ste v minulosti aj trénovali a na lavičke belasých je aj váš kamarát z Bystrice Tomáš Surový. Boli nejaké hecovačky pred duelom?

To, nie. Ja na takéto veci nie som a ani počas hráčskej kariéry som nikdy nebol. Navyše Suro (Surový poz. autora) bol na striedačke dosť vážny (smiech).

Pred 20 rokmi sa konali v Česku MS: Čo dnes robia „zemiakoví“ chlapci? Zobraziť článok

Vaše meno sa v minulosti spájalo, ako nástupca Craiga Ramsayho na lavičke národného tímu. Je to pre vás aktuálna téma?

Momentálne to vôbec neriešim. Sústredím sa teraz na klubové povinnosti v Banskej Bystrici. Musím povedať, že nikdy som na pozíciu trénera reprezentácie oficiálnu ponuku nedostal, boli to len také súkromné debaty a oťukávačky. Chcem sa ešte sústrediť na klubový hokej, kde môžem každý deň pracovať s hráčmi a tiež sa rozvíjať. Do budúcnosti to určite nevylučujem, pretože trénovať národný tím je výzva pre každého kouča.


Vladimír Országh

narodený: 24. mája 1977 v B. Bystrici

post: útočník

kluby: NY Islanders, Djurgarden, Nashville, Zvolen, Lulea, St. Louis, B. Bystrica

top hráčske úspechy: majster sveta (2002), bronz na MS (2003), titul vo Švédsku (2001)

trénerské úspechy: 2-krát majster s Banskou Bystricou (2017 a 2018), 2-krát s Třincom (2024 a 2023)

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk