Európska Liga: Slavia napriek maródke úspešná, Manchester United nepotvrdil rolu favorita

Futbalisti pražskej Slavie zvíťazili v 1. kole ligovej fázy Európskej ligy 2024/2025 na ihrisku bulharského tímu Ludogorec Razgrad 2:0.
  • Zdroj: TASR/AP

Futbalisti pražskej Slavie zvíťazili v 1. kole ligovej fázy Európskej ligy 2024/2025 na ihrisku bulharského tímu Ludogorec Razgrad 2:0.

O trojbodový vstup českého vicemajstra do druhej najprestížnejšej súťaže sa postarali Matěj Jurásek a Mojmír Chytil. Manchester United nepotvrdil úlohu favorita a na Old Trafforde len remizoval s holandským Twente Enschede 1:1.

Slaviu trápi početná maródka a úvodné stretnutie vynechal aj slovenský krídelník Ivan Schranz. Ludogorec zahrozil po dvadsiatich minútach duelu, zakončenie Ricka spoza šestnástky však tesne minulo pravú žrď bránky Antonína Kinského. Prvý gól v stretnutí zaznamenala Slavia, ktorá využila zaváhanie v defenzíve bulharského sériového šampióna.

Tomáš Chorý posunul loptu na Juráska a 21-ročný krídelník prestrelil brankára domácich. Po hodine hry upokojil mužstvo Jindřicha Trpišovského striedajúci Chytil, ktorý sa presadil po rohovom kope Lukáša Provoda.

United boli blízko k prvému gólu v 26. minúte, keď si po zakončení Lisandra Martineza mohol dať vlastný gól hosťujúci obranca Mees Hilgers. Lars Unnerstall však vytiahol kvalitný zákrok a vytlačil loptu nad brvno. Po polhodine hry sa "červení diabli" už tešili z gólu, Christian Eriksen zamieril presne k pravej žrdi. V 68. minúte hostia vyrovnali, keď sa práve po chybe strelca prvého gólu presadil Sam Lammers.

Domáci v závere zatlačili súpera a vytvorili si niekoľko šancí. Najbližšie bol v tretej minúte nadstaveného času Harry Maguire, no jeho hlavičku zneškodnil Unnerstall. Špeciálny duel to bol pre trénera domácich Erika ten Haga, ktorý počas svojej kariéry hral za Twente a v sezóne 2000/01 s ním získal Holandský pohár.

Juraj Slafkovský aj Filip Mešár pôsobia v tíme NHL Montreal Canadiens.
Mešár poriadne zavaril Slafkovskému: Od Juraja následne dostal TAKÚTO správu! Zobraziť článok

Lazio Rím uspelo nad Dynamom Kyjev 3:0. Účastník Serie A rozhodol o výsledku už v prvom polčase, dvakrát sa presadil Boulaye Dia, na ktorého nadviazal Fisayo Dele-Bashiru. Oba tímy dohrávali duel v desiatich. Stretnutie sa hralo na štadióne Volksparkstadion v Hamburgu, ktoré je dejiskom domácich zápasov ukrajinského tímu v pohárových súťažiach.

Úspešný vstup zaznamenal aj turecký Galatasaray Istanbul, ktorý si poradil s gréckym tímom PAOK Solún 3:1. Rozhodujúci gól strelil v 76. minúte Yunus Akgün. Víťazstvo si pripísal aj belgický RSC Anderlecht. V domácom stretnutí si poradil s maďarským majstrom Ferencvárosom Budapešť 2:1.

OGC Nice remizoval s Realom Sociedad San Sebastian 1:1. Hostia išli do vedenia v 18. minúte vďaka gólu Andera Barrenetxeau. Dvadsaťdvaročný krídelník španielskeho tímu trafil presne k bližšej žrdi. Mužstvo z Ligue 1 vyrovnalo v závere prvého polčasu zásluhou Pabla Rosaria. Nerozhodným výsledkom 1:1 skončil aj duel medzi dánskym FC Midtjylland a TSG 1899 Hoffenheim.

Hráči FK Bodö/Glimt v skoršom stredajšom stretnutí uspeli nad FC Porto 3:2. Slovenský obranca Michal Tomič nedostal šancu od trénera Kjetila Knutsena a celý duel bol na lavičke domácich. Úvodný gól prebiehajúceho ročníka súťaže prišiel už v 8. minúte v Bödo, keď sa Samu Omorodion presadil hlavou. Domáci odpovedali po štvrhodine hry, Jens Petter Hauge vysunul Kaspera Högha, ktorý sa vyhol ofsajdu a prekonal Dioga Costu.

Niekdajší brankár sa netají svojou láskou k pivu a k tradičnému Oktoberfestu.
Nemecká futbalová legenda si poriadne zavarila: Slávny gólman si po Oktoberfeste sadol za volant! Zobraziť článok

Nórsky majster v prvom polčase pridal aj druhý gól, Hauge trafil presne spoza šestnástky. V 51. minúte bol po druhej žltej karte vylúčený obranca domácich Isak Dybvik Määttä, no Bödo napriek tomu pridalo tretí gól. Hauge sa po individuálnej akcii presadil druhýkrát v stretnutí. Deniz Gül v závere už len upravil na 2:3.

AZ Alkmaar zdolal IF Elfsborg rovnako 3:2. Aj v Holandsku sa prvýkrát tešili hostia. Presný zásah Ahmeda Qasema ešte neplatil pre postavenie mimo hry Arbëra Zeneliho, ale v 23. minúte už Timothy Ouma poslal švédskeho vicemajstra do vedenia. Alkmaar však vyrovnal ešte v prvej 45-minútovke. Obrovskú chybu brankára Isaka Petterssona využil Ruben van Bommel.

Krátko po prestávke krídelník van Bommel skóroval druhýkrát v zápase a poslal svoj tím do vedenia. Hostia okamžite kontrovali vďaka Simonovi Hedlundovi. V 74. minúte Troy Parrott premenou penaltou zabezpečil Alkmaaru opäť tesné vedenie, ktoré už favorit udržal do konca duelu.

Zápasy otvorili ligovú fázu tejto sezóny EL, v ktorej sa rovnako ako v Lige majstrov rozšíril počet účastníkov z 32 na 36.

Zaplavené mólo po tom, ako sa zdvihla hladina rieky Labe, v pozadí sa plaví trajekt Tanja v nemeckom meste Darchau.
Šľachetná povodňová pomoc od tenisovej hviezdy: Za každé eso darujem 100 eur! Zobraziť článok

1. kolo ligovej fázy Európskej ligy:

AZ Alkmaar - IF Elfsborg 3:2 (1:1)
Góly: 44. a 50. van Bommel, 74. Parrott (z 11 m) - 23. Ouma, 53. Hedlund, ČK: 86. Holmen (Elfsborg)

FK Bodö/Glimt - FC Porto 3:2 (2:1)
Góly: 15. Högh, 40. a 62. Hauge - 8. Omorodion, 90. Gül, ČK: 51. Määttä (Bodö/Glimt) po druhej ŽK/M. Tomič (Bodö/Glimt) sedel na lavičke/

RSC Anderlecht - Ferencváros Budapešť 2:1 (0:0)
Góly: 60. Verschaeren, 66. Dolberg (z 11 m) - 86. Traore, ČK: 81. Angulo (Anderlecht)

FC Dynamo Kyjev - Lazio Rím 0:3 (0:3)
Góly: 5. a 35. Dia, 34. Dele-Bashiru, ČK: 72. Braharu - 82. Noslin

Wojciech Szczesny zvažuje ponuku od Barcelony.
Minulý mesiac ukončil kariéru, teraz premýšľa o návrate: Uloví Barcelona brankársku stálicu Juventusu? Zobraziť článok

Galatasaray Istanbul - PAOK Solún 3:1 (0:0)
Góly: 48. Rahman (vlastný), 76. Akgün, 90.+5 Icardi - 67. Konstantelias

Ludogorec Razgrad - SK Slavia Praha 0:2 (0:1)
Góly: 37. Jurásek, 65. Chytil

Manchester United - FC Twente Enschede 1:1 (1:0)
Góly: 35. Eriksen - 68. Lammers

FC Midtjylland - TSG 1899 Hoffenheim 1:1 (1:0)
Góly: 42. Osorio - 90. Moerstedt

OGC Nice - Real Sociedad San Sebastian 1:1 (1:1)
Góly: 45. Rosario - 18. Barrenetxea

Roger Federer s manželkou Mirkou.
Prečo nedáva Mirka Federerová rozhovory? Renomovaný novinár prezradil dôvod Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk