Legendárny slalomár Martikán: Poviem vám či sa chystám do dôchodku...

 Ukázal, že ešte nepatrí do starého železa! Reč je o päťnásobnom olympijskom medailistovi a dvakrát zlatom vo vodnom slalome Michalovi ...
  • Zdroj: tasr

Ukázal, že ešte nepatrí do starého železa! Reč je o päťnásobnom olympijskom medailistovi a dvakrát zlatom vo vodnom slalome Michalovi Martikánovi (45). Ten cez víkend v Španielsku sa po vyše siedmich rokoch opäť postavil vo Svetovom pohári na stupne víťazov. V rozhovore prezradil, že chce ďalej pretekať a aj to či plánuje zmeniť občianstvo a čomu sa bude venovať po kariére...

FOTOGALÉRIA: Michal Martikán budúcnosť

Po, akom dlhom čase ste sa umiestnili vo Svetovom pohári na stupni víťazov?

Fúha! Ak ma pamäť neklame, tak to bolo v roku 2017 na sveťáku v Nemecku.

Aký to bol pocit ukázať vodáckemu svetu, že vo svojich 45-ich rokoch ešte nepatríte do starého železa?

Veľmi dobrý (smiech). Musím sa priznať, že som to aj tušil, pretože aj viaceré predošlé preteky boli z mojej strany dobré, ale boli tam maličké chybičky, ktoré ma stáli pódiové umiestnenie. A teraz som rád, že to konečne vyšlo.

Aj trošku mrzí, že je záver sezóny a tá forma teraz graduje?

Vždy vo svojej kariére som mal tú najlepšiu formu v závere a nie na začiatku sezóny. Beriem to tak, že v mojom veku je to dobrý impulz do ďalšieho ročníka. Aj keby som teraz neskončil na stupňoch víťazov, tak aj tak budem ďalej pokračovať v profi kariére.

Čo sa vám odohrávala v hlave, keď ste stáli na pódium?

Extra som to nevnímal, povedal som si, že to je pocit ten, pre ktorý tento šport odmalička robím. Je to pre mňa najkrajší šport na svete a je to zmysel môjho života.

Michal Martikán prezradil, že prišiel na pozvanie bývalého rivala - Francúza Tonyho Estangueta.
Legenda vodného slalomu Michal Martikán sa objavil aj v Paríži: Najradšej by som súťažil! Zobraziť článok

Niektorí vaši konkurenti, keď ste získali zlato na OH 1996 ani neboli na svete. Aké boli ohlasy vo vodáckom svete po víkendovom treťom mieste?

Všetci mi úprimne gratulovali a veľmi ma to potešilo.

Ako veľmi sa zmenil vodný slalom za 30 rokov vašej vrcholnej kariéry?

Tá drina je rovnaná, tie lode vlastne ostali nezmenené. Trošku sa zmenili rozmery a nejaké detaily, ale celkovo tam veľa zmien nie je. Konkurencia bola aj predtým veľká a teraz je tiež.

Bude Michal Martikán reprezentovať inú krajinu ako Slovensko?
Martikán zvažuje veľkú zmenu: Prečo chce reprezentovať inú krajinu? Zobraziť článok

Mrzí to, že váš šport môže na olympiádu poslať iba jedného zástupcu danej krajiny?

Toto nikdy nepochopím a vždy, keď mám možnosť tak sa k tomu vyjadrím. Je strašné, keď napríklad Slovinci majú dvoch najlepších jazdcov na svete a na letné hry ide iba jeden a druhý na svete pozerá olympiádu pri televízií. Malo by sa to zmeniť. A hlavne sme dosť závislí aj na sponzoroch a práve na takýchto veľkých podujatiach sa dajú partneri získať.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk