Jozef Šramka o vzťahu s dcérou Rebeccou: Táto jazva sa nikdy nezahojí

Keď vo februári 2017 ako 20-ročná v zápase Fed Cupu Taliansko - Slovensko (2:3) skvelým ofenzívnym tenisom rozobrala elitné hráčky Francescu ...

Keď vo februári 2017 ako 20-ročná v zápase Fed Cupu Taliansko - Slovensko (2:3) skvelým ofenzívnym tenisom rozobrala elitné hráčky Francescu Schiavoneovú a Saru Erraniovú, hovorilo sa o vychádzajúcej hviezde. Lenže až do septembra 2024 Rebecca Šramková (27) svoj potenciál nedokázala naplniť.

Fotogaléria

Dopomohli k tomu viaceré problémy, pričom najznámejší je konflikt s jej otcom Jozefom (66), s ktorým sa tak rozhádali, že spolu nekomunikovali. Práve jej otec nám teraz prezradil, že hoci jazvy zostanú, ich vzťah sa zlepšil, pričom hovoril aj o tom, že jeho dcéra hrá konečne opäť svoj tenis.

Rebecca počas roku 2017 odišla z domu, keďže vraj jej vzťah s otcom nefungoval a dlho sa už bavili len na linke tréner a zverenkyňa, nie ako otec a dcéra. Na zopár rokov sa prestali vídať i komunikovať. Otec pritom do nej investoval veľké peniaze, dokonca si zobral na to aj úver 130-tisíc eur.

Nechali to vyhniť

A hoci boli rozhádaní, dnes je ich vzťah už lepší. „Stretávame sa a normálne sa bavíme. Rany sa čiastočne zahojili, no človeku sa ťažko pozerá na to, ako ju niekto kántril. Tam nie je žiadnej pomoci, keď raz dievča povie, že ho miluje, tak neurobíte nič. To vedia mnohí rodičia. Treba to nechať vyhniť. Darmo sme ju upozorňovali na rizikové faktory s tým spojené,“ spomína v rozhovore pre Šport24.sk na obdobie, keď Rebecca chodila s trénerom rýchlostných kanoistov Petrom Likérom (40).

Autobus plný mladých a talentovaných futbalistov neďaleko obce Lechów náhle zišiel z cesty a v plnej rýchlosti narazil do stromu.
Obrovská tragédia u našich susedov: Pri havárii tímového autobusu vyhasli dva životy Zobraziť článok

Dôvodom ich vtedajšieho rozchodu však nebol iba súkromný život jeho dcéry, ale súhra viacerých vecí. „Mal som za chrbtom mnohých akože super trénerov, ktorí rozdávali rozumy a nikdy nikoho nevychovali. Boli to len prázdne ,tliachaniny‘. Neustále spoza chrbta do Rebeccy útočili. Tú nevedomosť, ktorá na ňu číhala, museli postaviť do konfliktu záujmov. Ako žena chcela žiť a tí ľudia to potom zneužívali. Nebudem nikoho menovať, lebo zas narobím kopu zla, čo sa týka tých, čo sa hrajú na najlepších trénerov na Slovensku,“ vyjadril sa pre Šport24.sk Šramka, ktorý má stále tenisovú školu v Petržalke.

Jazva sa nezahojí

Fakt, že ich vzťah je dnes lepší, dokazuje aj to, že bol s Rebeccou pred dvomi týždňami na turnaji v tuniskom Monastire, kde dokráčala do prvého finále na okruhu WTA. Následne vyhrala turnaj v thajskom Hua Hine. Nemožno však tvrdiť, že rany z minulosti sú zahojené. „Nie sú úplne zahojené. To bola taká jazva, ktorá sa nikdy úplne nezahojí. Máme však už normálny vzťah. Komunikujeme a stretávame sa. Neviem však povedať, aký bude v budúcnosti,“ dodal otec šiestich dcér, ktorý vie, čo to znamená komunikovať s dievčatami.

Podľa neho Rebecce došlo, že aj ona chybovala. „Všetky marketingové agentúry vtedy hlásali, že do roka je v TOP 30, keď sme boli na turnaji v Indian Wells v roku 2017. Vtedy som jej povedal, že idem domov a nechal som ju na turnaji aj s jej fešákom. Dnes mi začínajú chodiť správy v štýle, že Jožo, tvoja dcéra začína hrať tak, ako hrala proti Taliankam vo Fed Cupe, keď ich ako mladučká porazila. Že sú to lopty, ktoré idú do tempa, a že sa proti nej nedá hrať,“ hovorí otec aktuálne našej najlepšej tenistky.

Po postupe do Ligy majstrov sa na Tehelnom poli oslavovalo.
Jedinečná príležitosť pre fanúšikov Slovana: Do predaja idú jednotlivé vstupenky na Ligu majstrov! Zobraziť článok

Roky stagnácie

Spomína si, že keď ju videl na tréningu v NTC pred dvomi-tromi rokmi, tak hrala len kros a servis a išli domov, preto ho teší, že opäť hrá tenis ako vtedy proti Taliankam... „Konečne ju nikto nedusí a nedrží kontrolovať loptičky a pripravovať si úder. Začína hrať odniekiaľ niekam. To, čo som do nej ládoval roky až dovtedy, kým sme si nepovedali, že už spolu nebudeme,“ skonštatoval, no nechcel povedať, či radí jej aktuálnemu trénerovi Milanovi Martincovi (64), alebo priamo jej.

Zároveň si myslí, že nemala medzitým ani dobré výbery trénerov. „Bola na 111. mieste, keď sme sa rozišli. Za rok ju dostal jeden tréner na 275. priečku a tam sa potácala. Potom bola 130., 150., 200. a tak ďalej. Vždy po roku jej zmenili trénera, čo je absolútna chyba. Minimálne jeden a pol roka potrebujete, aby vás niekto viedol. Proste tam bol zlý rozhodovací proces. Potom to však proste nefunguje. Preto tých šesť rokov stagnácie,“ dodal.

Treba dozrieť k výkonu

Rebecca je aktuálne nová slovenská jednotka, pričom vďaka 61. miestu v rebríčku WTA dosiahla životné maximum. Môže ísť ešte vyššie, ak sa bude držať svojho tenisu? „Záleží, kam bude nasledovať práca trénera. V tejto fáze už hráč samotné údery ovláda. Tréner už musí vychovávať osobnosť, a keď si človek neukladá tieto informácie, ako má, tak to nedá. Je to úplne jednoduché. Dnes už hráč vie, ako sa hrá forhend, bekhend. Automatizácia mozgu tam už je, teraz treba len mentálne dozrieť k tomu výkonu,“ tvrdí otec.

Slovenský hokejový útočník Peter Repčík.
V NHL sa zatiaľ neusadil: Veľký slovenský talent bude obliekať dres Košíc! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk