Nezabudnuteľné výroky Vladimíra Weissa: Výbuchy na novinárov, či slávny karfiol s manželkou

Najúspešnejší slovenský tréner Vladimír Weiss starší včera oslavoval okrúhle 60. narodeniny. Trénerský kúzelník, ktorý je okrem svojich ...

Najúspešnejší slovenský tréner Vladimír Weiss starší včera oslavoval okrúhle 60. narodeniny. Trénerský kúzelník, ktorý je okrem svojich skvelých zručností známy aj ako búrlivák počas svojej kariéry vyslovil mnohé výroky, ktoré sa stali pamätnými.

Fotogaléria
Ako píše Šport24.sk Vladimír Weiss starší „sfúkol“ 60 narodeninových sviečok, no jeho futbalová vášeň a energia zostávajú aj v tomto veku nedotknuté. Ako stratég na ihrisku a búrlivák mimo neho, si Weiss vybudoval povesť jedného z najvýraznejších osobností v histórii slovenského futbalu. Jedna z jeho najväčších superschopností bola uhrať veľké výsledky aj so značne obmedzenými možnosťami.
 
Pre trénera Vladimíra Weissa to bola na Tehelnom poli magická noc.
Legendárni futbalisti blahoželali trénerovi Vladimírovi Weissovi: Spomienky na nezabudnuteľné zážitky Zobraziť článok
Weiss je dokonalým príkladom toho, že aj s minimom sa dá vybojovať naozaj veľa, pokiaľ človek oplýva futbalovou genialitou. Jeho schopnosť neustále inovovať a motivovať ho robí nadčasovým lídrom, ktorý ani po šesťdesiatke nestráca dych. Tlačové besedy a rozhovory so športovcami a trénermi sú väčšinou nezáživné a často sa v nich opakujú odpovede aj otázky. Nájdu sa však aj výnimky a jednou z veľkých je práve tréner Vladimír Weiss. Jeho mnohé výroky sa počas jeho takmer 30 ročnej trénerskej kariéry stali legendárnymi a navždy sa zapísali do histórie nášho futbalu.
 
Naposledy svojim výrokom všetkých rozosmial na pozápasovej tlačovej konferencii po vysnívanom postupe do skupiny Ligy majstrov cez dánsky Midtjylland. Následne Weiss pridal aj príklad, keď došlo k taj milej “buzerácii”, ako to on sám nazval. „Málokedy ja chodím po obchodných domoch, ale išiel som s manželkou. Úplná blbosť. Marta mala chuť na vyprážaný karfiol, tak som išiel s ňou do fastfoodu. Ľudia sa ma pýtali, čo ty tu robíš. ´Na karfiol som prišiel´. Niektorí ľudia to možno dosvedčia, lebo sa tam s nami fotili. Tá radosť ľudí je veľká a som za to rád,“ povedal so širokým úsmevom na perách.

Cítim sa ako na kriminálke

Včerajší oslávenec perlil aj niekoľko dní predtým. Po víťazstve Slovana 2:0 v prvom zápase 3. predkola Ligy majstrov nad Apoelom Nikózia prišiel trochu neskôr ako zvyčajne. Počas nej sršal dobrou náladou, odpovedal na jednu otázku za druhou. Až prišla téma posily do útoku, konkrétne sa hovorilo o útočníkovi Andražovi Šporarovi. Keď však novinár konfrontoval Weissa s týmto menom, kouč belasých odpovedal s úškrnom: „Nechaj ma vydýchnuť, prosím ťa, nechaj ma trošku vydýchnuť a pousmiať sa. Som pri tebe ako na kriminálke.“
 
Weiss starší je známy výborným vzťahom s majiteľom Slovana Bratislava Ivanom Kmotríkom starším. Práve on to vytiahol do profesionálneho trénerského prostredia, keď mu dal šancu v Artmedii Petržalka. Rodák z Bratislavy a dnešný jubilant sa neraz vyjadril, že je známemu podnikateľovi za to vďačný. „Som Kmotríkovec a vždy ním aj budem,“ povedal v minulosti hrdo.

Ešte sa so mnou potrápiš, ty ko*ot

Boli však časy, keď Vladimír Weiss st. Na tlačových konferenciách poriadne vybuchol. Pamätným sa stala situácia, keď viedol ako hlavný tréner našu futbalovú reprezentáciu. V októbri 2011 nezvládol tlačovú besedu po zápase s Ruskom. Vedenie SFZ mu za to udelilo pokutu 10-tisíc eur. Weissa nahnevalo, keď sa ho novinár opýtal, či najbližší zápas proti Macedónsku bude jeho rozlúčkou s reprezentáciou. Po krátkej konverzácii s dotyčným novinárom sa postavil a z tlačovej konferencie odišiel. Ako kráčal von z miestnosti, tak novinárovi povedal: „Ešte mám zmluvu na dva roky, ešte sa so mnou potrápiš ty ko*ot!

Obracajte sa na Ústav srdcových chorôb v Bratislave

Novinárov si podal aj v roku 2004. Na jednej z tlačových besied reagoval na články, ktoré sa v tom čase objavili v slovenskej tlači a evidentne sa mu nepáčili. „Takže, ak má niekto z vás nejaké mimoriadne otázky, čo sa týka kvality tréningového procesu, tak by som vás poprosil, aby ste sa neobracali na nás trénerov, ale na Ústav srdcových chorôb v Bratislave. Je to na zváženie ľudí a médií, ale do tabuľky sa počítajú výsledky a nie názory," týmto nevšedným záverom tlačovej besedy reagoval na články, ktoré sa v minulých dňoch objavili v slovenskej tlači.

Rodina je pre mňa nadovšetko

Tréner Weiss je známy tým, že za každých okolností stojí za svojimi hráčmi. Takisto, ak je potreba, tak chráni svoju rodinu aj verejne, najmä teda svojho syna Vladka Weissa mladšieho. Pred začiatkom tejto sezóny sa na tlačovej konferencii sa pustil do trénera reprezentácie Calzonu, ktorý naopak po EURO 2024 kritizoval bývalých trénerov našej futbalovej reprezentácie a narážal pritom aj práve na lodivoda Slovana Bratislava. „Nech si váži ľudí, ktorí robíme futbal na Slovensku. Keby prišiel, tak rád si s ním vypijem kávu a podám mu ruku, ale za daných okolností, aby urážal všetkých bývalých hráčov, alebo momentálnych trénerov, takisto moju rodinu, ktorú nespomínal menovite, ale medzi riadkami,“ povedal Weiss na adresu Francesca Calzonu.
Myslel som si, že som najlepší tréner na svete
To nebolo všetko, čo Weiss povedal na svojho nástupcu v slovenskom národnom tíme. Dokonca bol aj sebakritický a zaspomínal si na MS 2010 v juhoafrickej republike.
 
„S Calzonom si viem dať kávu, ale svoju rodinu si urážať nenechám. Ja som si tiež po majstrovstvách sveta v Afrike myslel, že som najlepší tréner na svete, ale opak bol pravdou. Ešte som sa musel veľa učiť a premýšľať nad vecami, čo som neurobil dobre,“ podotkol Weiss st.
Pamätným sa stalo aj víťazstvo Artmedie Petržalka nad Celticom 5:0 v predkole Ligy majstrov v roku 2005. Začínajúci tréner Vladimír Weiss musel zvyknúť na to, že jeho meno prvýkrát rezonuje po celej Európe. Na zosmiešňovanie jeho tímu zo strany súpera mu to dal po zápase typicky „weissovsky“ vyžrať: „Verím, že po tomto výsledku si priaznivci Celticu zapamätajú aj naše mená.“ Búrlivých či vtipných výrokov bolo za jeho 28 ročnú trénerskú kariéru mnoho. Skrátka, tréner Vladimír Weiss starší je jedinečný tréner a aj človek, okolo ktorého sa vždy deje niečo zaujímavé.
Bláznivý tatko, ktorý z nás vytlačí maximum
Vladimír Weiss starší je určite veľkým vzorom pre svojho syna, ktorého trénuje v Slovane Bratislava. „Máme môjho bláznivého tatka trénera, ktorý vždy vytlačí z tímu maximum,“ takto okomentoval Vlado junior svojho otca. Tomu vie často spôsobiť vrásky na čele. „On nie je normálny. Raz ma od neho odvezú,“ komentoval vtipne Weiss starší svojho syna po panenkovskom pokutovom kope v predkole Ligy majstrov v roku 2023.
Odporúčame z TIVI.sk