Legendárni futbalisti blahoželali trénerovi Vladimírovi Weissovi: Spomienky na nezabudnuteľné zážitky

Legendárny slovenský tréner Vladimír Weiss starší sa včera dožil jubilejných 60. narodenín. Jeho bývalí zverenci, ktorí sa stali legendami ...

Legendárny slovenský tréner Vladimír Weiss starší sa včera dožil jubilejných 60. narodenín. Jeho bývalí zverenci, ktorí sa stali legendami nášho futbalu prostredníctvom Šport24.sk spomínajú na najväčšie zážitky s trénerom Weissom. Zároveň mu posielajú dojemné gratulácie.

Fotogaléria
Najúspešnejší slovenský tréner futbalový oslávil 60 rokov. Veľký stratég si vybudoval počas takmer 30 ročnej trénerskej kariéry povesť jednej z najvýraznejších osobností v histórii slovenského futbalu. Weiss je dokonalým príkladom toho, že aj s minimom sa dá vybojovať naozaj veľa, pokiaľ človek oplýva futbalovou genialitou.
 
 
Jeho schopnosť neustále inovovať a motivovať ho robí nadčasovým lídrom, ktorý ani po šesťdesiatke nestráca dych. Počas svojej trénerskej kariéry viedol nespočetné množstvo futbalistov. My sme sa pri príležitosti jeho veľkého jubilea rozhodli osloviť niektorých z nich. „V prvom rade by som trénerovi zaželal hlavne pevné zdravie. Myslím si, že to je najdôležitejšie. Samozrejme veľa pevných nervov a psychických síl, pretože nevieme, že koľko rokov ešte plánuje trénovať a trénerstvo je naozaj náročné. Prajem mu, aby si futbal aj naďalej užíval a bavil jeho schopnosťami aj nás,“ povedal Ján Ďurica.
 
Náš bývalý úspešný obranca si cení trénera Weissa najmä za to, že mu dal šancu na profesionálnej úrovni. „Trénera Weissa som mal, dá sa povedať ako druhého otca, pretože on ma dotiahol do veľkého futbalu a objavil vo mne potenciál. Hlavne mi veril. Mám na neho naozaj len pekné spomienky. Mám ho veľmi rád ako človeka a aj trénera. Čo sa týka po tej ľudskej stránky, tak je veľký dobrák a má veľké srdce. On niektoré veci, ktoré povedal v emóciách nemyslel tak, ako to vyznelo. Vždy sa ale vedel aj ospravedlniť,“ zdôraznil.
 
Ján Ďurica vytiahol pri príležitosti narodenín trénera Weissa príhodu z čias, keď obaja pôsobili v ruskom tíme Saturn moskovská oblasť. „Mám skutočne množstvo príhod s trénerom Weissom. Vypichol by som však tú, keď ma viedol v Moskve. Mali sme víťazný zápas a na druhý deň sme s chlapcami potiahli ešte o niečo dlhšie. Ja som neprišiel na tréning, volal som mu, že mi je zle kvôli sushi a bolí ma brucho. Následne večer, keď sme išli na večeru s chalanmi do mesta, tak mi volal, že kde som,“ začal o príhode s trénerom Weissom Ďurica.
 
To najlepšie ešte prišlo na záver. Spoluhráči ho potopili. „Prišiel potom za nami. Ešte predtým som ale chalanom, Jiránekovi a Kováčovi, českým reprezentantom, ktorí vtedy hrali so mnou povedal, aby nič nehovorili o tom, že sme boli včera vonku a sme popili. Prvé, čo povedali, keď prišiel bolo, že ma natreli. Tréner sa na mňa tak škaredo pozrel a povedal: Jano, keby som ťa nemal tak rád, tak ťa zabijem. To mi príde po rokoch také úsmevné,“ dodal so širokým úsmevom náš bývalý futbalový reprezentant.
 
Jeho dlhoročný parťák zo stredu obrany v našej futbalovej reprezentácii Martin Škrtel nedá na trénera Vladimíra Weissa staršieho takisto dopostiť. „Moje spomienky na trénera Weissa sú len dobré. Musím povedať, že zozačiatku, keď som pod ním začal hrať, tak to bol trochu nezvyk, pretože tréner má svojský štýl práce. Čo sa týka jeho práce a profesionalite, tak ťažko hľadať na Slovensku väčšieho odborníka, akým je on. Po ľudskej stránke je to úplne to isté. To, ako pôsobí na ihrisku pri čiare je pravý opak, akým je v súkromí. Som veľmi rád, že som mal tú česť s ním pracovať a že som ho mohol spoznať ako človeka,“ prezradil pre náš portál legendárny Martin Škrtel.
 
Ten lodivodovi Slovana Bratislava venoval krásne narodeninové venovanie. „Boli sme spolu a postúpili sme na MS 2010 v Juhoafrickej republike. Bol to najväčší úspech slovenského futbalu a na to sa nezabúda. Touto cestou by som mu aj chcel zaželať veľa zdravia, čo je v živote najdôležitejšie a samozrejme pevné nervy. Vieme, že tréner je na lavičke veľký búrlivák a už by mal možno myslieť aj na to, že by mohol vo svojom veku aj trochu šetriť. Prajem mu však ešte mnoho úspešných rokov na lavičke,“ uzavrel gratuláciu našej trénerskej ikone Škrtel.
 
Pre jeho ďalšieho bývalého zverenca Stanislava Šestáka sa stal nezabudnuteľným moment z kvalifikácie na Majstrovstvá sveta 2010. „Nezabudnem na okamih, keď sme bojovali o účasť na MS 2010 a hrali sme doma s Poľskom. Mali sme autové vhadzovanie, pri ktorom sa tréner Weiss rýchlo spamätal, podal loptu Jakubkovi, ktorý hodil Kozákovi, ten poslal center a po skrumáži v pokutovom území som strelil víťazný gól. To bol moment, ktorý mi utkvel v pamäti. Ukazuje to, ako on hru vždy vnímal, prežíval a futbal celkovo miloval a miluje," zaspomínal si Stanislav Šesták na kľúčový moment v boji o premiérovú miestenku Slovenska na svetovom šampionáte.
Náš bývalý krídelník si myslí, že tréner Weiss má nášmu futbalu ešte čo ponúknuť. "Želám mu pevné zdravie a pevné nervy. Stále má čo dať hre a chlapcom. Nepochybne má stále čo ponúknuť. Prajem mu, aby ho to ešte dlho bavilo a napĺňalo," poprial trénerovi Vladimírovi Weissovi k 60. Narodeninám bývalý reprezentačný kanonier.
Na svojho bývalého trénera nezabudol ani Balázs Borbély, ktorého viedol Vladimír Weiss v Artmedii Petržalka 5 rokov. „Chcel by som zaželať trénerovi Weissovi hlavne veľa zdravia, šťastia a pevných nervov. Samozrejme aj úspechy vo futbale, nech si Ligu majstrov poriadne užije. Zároveň sa mu chcem touto cestou poďakovať za všetko, čo pre mňa urobil,“ zdôraznil pre náš portál Borbély.
Odporúčame z TIVI.sk