Podmanila si Košice i celé Československo: Navždy odišla veľká legenda

Smutná správa! V piatok zomrela česká Basketbalistka storočia Milena Jindrová. Sedemnásobná medailistka z majstrovstiev sveta a Európy ...
  • 2Galéria
  • Zdroj: Česká basketbalová federace/cz.basketball

Smutná správa! V piatok zomrela česká Basketbalistka storočia Milena Jindrová. Sedemnásobná medailistka z majstrovstiev sveta a Európy mala 80 rokov. O jej úmrtí informoval na Instagrame basketbalový klub Sokol Pražský, ktorý Jindrová pomohla obnoviť.

Fotogaléria

Jindrová nastupovala za československú reprezentáciu v rokoch 1963 až 1976 a odohrala rekordných 250 zápasov. Štyrikrát sa predstavila na majstrovstvách sveta a získala dve strieborné a dve bronzové medaily. Z európskych šampionátov si odviezla striebro a dva bronzy.

V polovici deväťdesiatych rokov stála pri znovuzrodení basketbalového klubu Sokol Pražský, pripomenul klub na svojom webe. Tradičný klub založený pôvodne v roku 1919 prestal existovať po februárovom komunistickom prevrate v roku 1948.

{{ poll.title }}

{{ question.text }}
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

V roku 2001 bola vyhlásená za najlepšiu českú basketbalistku 20. storočia. O šesť rokov neskôr bola Jindrová uvedená do Siene slávy Českej basketbalovej federácie. Tento rok sa jej podobizeň objavila spolu s ďalšou legendou Jiřím Zídkom starším na pamätných listoch vydaných k 100. výročiu organizovaného československého basketbalu.

Debut na MS, plač pre olympiádu

Iba 172 centimetrov vysoká rozohrávačka debutovala v reprezentácii ako 20-ročná na majstrovstvách sveta v roku 1964 v Peru, kde československé basketbalistky skončili druhé. Ziskom striebra pre ňu skončil aj svetový šampionát v roku 1971 v Brazílii, opäť po finálovej porážke s výberom Sovietskeho zväzu, vtedajším hegemónom ženského basketbalu. Rovnakému súperovi podľahol národný tím s Jindrovou aj vo finále majstrovstiev Európy v roku 1966.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk