Veľkolepý úvod slovenskej hokejovej extraligy: Nováčik s prvým triumfom, dominancia Popradu a Nitry

Po takmer piatich mesiacoch je slovenská najvyššia hokejová súťaž späť! Už pred štartom sezóny sa v kuloároch písalo, že nový ročník ...
  • Zdroj: TASR

Po takmer piatich mesiacoch je slovenská najvyššia hokejová súťaž späť! Už pred štartom sezóny sa v kuloároch písalo, že nový ročník môže byť nesmierne nevyspytateľný a potvrdilo to hneď prvé kolo. Fanúšikovia si tak určite prišli na svoje, no zrejme najväčší dôvod na radosť majú po úvodných zápasoch priaznivci Popradu, Nitry a Žiliny.

FOTOGALÉRIA: TEL 1. kolo: Žilina - Liptovský Mikuláš

HC MONACObet Banská Bystrica – HK Spišská Nová Ves 4:3pp (2:2, 0:1, 1:0 – 1:0)

Góly: 2. Wedman, 12. Adams (Chicoine, Michalčin), 49. Matoušek (Adams, Wedman), 64. Žabka (Voyer) – 11. Števuliak (J. Valach, Drábek), 17. Števuliak (Majdan, Mackinnon), 32. Andrusiak (Chlán). Rozhodovali: Baluška, Krajčík – Hajnik, Kacej. Strely: 35:32, vylúčení na 2 min.: 3:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 2113 divákov.

V poradí 32. ročník najvyššej slovenskej hokejovej súťaže odštartoval v piatok víťazstvom Banskej Bystrice nad vicemajstrom Spišskou Novou Vsou 4:3 po predĺžení. Úvodný gól sezóny strelil kanadský útočník „baranov" Matthew Wedman, ktorý otvoril skóre duelu už v 110. sekunde. O triumfe domácich rozhodol v piatej minúte predĺženia Boris Žabka.

Caufield (vpravo) je hviezdy spoluhráč Juraja Slafkovského.
Okamžitá hviezda: Na sebavedomého Slafkovského už spievajú ódy! Zobraziť článok

DOXXbet Vlci Žilina – HK 32 Liptovský Mikuláš 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)

Góly: 22. Mráz (Koyš, Lukosevicius), 48. Miller (Jones, Tourigny), 54. Jones – 37. Réway (Foote), 40. Avcin (Chmielewski). Rozhodovali: Klejna, J. Konc ml. – Orolin, Hercog. Strely: 37:28, vylúčení na 2 min.: 5:2, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 3269 divákov.

Prvý gól Žiliny po návrate medzi slovenskú elitu strelil na začiatku druhej tretiny Bruno Mráz, ktorý pretlačil puk do siete po strele Patrika Koyša. Liptáci však ešte v prostrednej časti otočili skóre, v 37. minúte vyrovnal Martin Réway a krátko pred prestávkou poslal hostí do vedenia Alexander Avcin, keď v presilovke zužitkoval prihrávku Arona Chmielewského. Nováčika to nezlomilo, v 48. minúte upravil na 2:2 Brenden Miller a o šesť minút neskôr sa postaral o víťazný gól „vlkov" Nick Jones.

HC Slovan Bratislava – HC Nové Zámky 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

Góly: 18. Šille (Acolatse, Takáč), 46. Acolatse (Bakoš, Pecararo) – 25. Ducharme (Komuls, Guay). Rozhodcovia: Rojík, Stano - Frimmel, Gegáň. Strely: 48:32, vylúčení na 2 min.: 5:4, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, 3760 divákov.

 

Hokejisti Slovana v úvodnej tretine zvládli dve oslabenia aj vďaka dobrým zákrokom Šutova a v závere, pri avizovanom vylúčení, išli do vedenia. Z dorážky sa presadil Šille. Hostia vyrovnali v 25. minúte pri vlastnom oslabení, keď sa po Komulsovej strele dostal k odrazenému puku Ducharme. Zámky mohli vzápätí otočiť po tom, čo Novajovský naskočil z trestnej, ale v úniku netrafil bránku.

Slovan bol v ďalších minútach strelecky aktívnejší, no gólu sa dočkal až v 46. minúte, keď Acolatse potrestal vylúčenie hostí za príliš veľa hráčov na ľade. Tesne predtým neuspel Ducharme, ktorého blafák prečítal Šutov. Domáci si už tesný náskok postrážili a nad Novým Zámkami tak zvíťazil aj v šiestom zápase v sérii. Naposledy s nimi prehral pred rokom v októbri.

Dušan Mráz, Miroslav Kováčik, Robert Ľupták
Štartuje hokejová extraliga: Ako hospodária slovenské kluby? Väčšina finančne krváca! Zobraziť článok

HK Dukla Ingema Michalovce – HC Košice 2:3pp a sn (2:0, 0:0, 0:2 - 0:0, 0:1)

Góly: 2. Gabriel (Rönni), 18. Solenský (Vašaš, Johnson) – 44. Martel (Jääskeläinen), 56. Kohút (Krivošík, Šedivý), rozh. sam. nájazd Krivošík. Rozhodcovia: T. Orolin, Snášel – Pribula, Knižka. Strely: 32:28, vylúčení na 2 min.: 5:6 a navyše Solenský, Michnáč (obaja Mich.), Parlett, Gildon (obaja Koš.) 5 min. + DKZ za pästný súboj a hrubosť, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0.

Domáci išli do vedenia už v 2. minúte, keď sa po chybe Košičanov presadil 20-ročný útočník Gabriel, ktorý skóroval vo svojom prvom striedaní v slovenskej extralige. V 18. minúte navýšil vedenie Michaloviec Solenský po tom, čo nepokrytý zužitkoval prihrávku Vašaša spoza bránky. Košičania sa postupne dostali do tempa a v 3. tretine vyrovnali. Najskôr Kanaďan Martel v presilovke zužitkoval prihrávku Jääskeläinena a v 56. minúte Kohút strelou spoza hráča prekonal Glosára - 2:2. V predĺžení mali oba tímy niekoľko šancí, no o víťazovi rozhodli až samostatné nájazdy.

HK Poprad – HKM Zvolen 7:2 (1:1, 5:0, 1:1)

Góly: 1. Centazzo (Calof, Ligas), 24. Nauš (Šotek, Suchý), 28. Centazzo, 34. Turan (Calof, Brejčák), 36. Urbánek (Giľák, Turan), 37. Coskey (Šiška, Török), 53. Centazzo (Coskey, Bourque) – 8. Olson (Kukuča, Halbert), 59. Mišiak (Senčák). Rozhodovali: Štefik, Novák – Tomáš, Stanzel. Strely: 43:26, vylúčení na 2 min.: 5:5, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 2529 divákov.

Popradčania sa ujali vedenia už po minúte, keď Centazzovu prihrávku si vrazil do vlastnej brány Oligny. Hostia odpovedali ešte v prvej polovici prvej časti, Kukuča našiel spoza brány Olsona, ktorý prekonal Vaya. Druhé dejstvo bol v jasnej réžii „kamzíkov", strelili päť gólov. Presadili sa Nauš, druhýkrát v stretnutí Centazzo, kapitán Turan, Urbánek a Coskey. V 53. minúte Centazzo v presilovej hre skompletizoval hetrik. Mišiak 64 sekúnd pred sirénou premiérovým gólom v extraligy upravil výsledok.

Ruské médiá dlho s reakciou nečakali.
NHL v tom má jasno, ruské legendy zúria: Boja sa nás! Zobraziť článok

HK Dukla Trenčín – HK Nitra 2:7 (0:2, 0:2, 2:3)

Góly: 43. Baláž (Záborský, Green), 50. Záborský (Stapley, Green) – 3. Vitaloš (Stacha, Čederle), 15. Pobežal (Bubela), 28. Bajtek (Jackson, Auk), 40. Čederle (Lacka), 41. Jackson (Čederle, Csányi), 52. Lacka (Čederle), 56. Jackson (Fatul, Aittokallio). Rozhodovali: Crman, Goga – Vyšný, Junek. Strely: 40:30, vylúčení na 2 min.: 7:7, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:1, 3050 divákov.

Tréner domácich Ernest Bokroš dal v prvom útoku šancu 16-ročnému Tobiasovi Tomíkovi, no Dukla v úvode ťahala za kratší koniec. Úradujúci majster bol v prvej tretine efektívnejší a vybudoval si dvojgólový náskok zásluhou Martina Vitaloša a Tomáša Pobežala – mladík si dal tak pekný darček k 18. narodeninám, ktoré oslávil v stredu. V druhej časti Nitrania pokračovali v aktivite a dokázali využiť dve presilovky. V 41. minúte zvýšil Robert Jackson už na 5:0 pre hostí. Až za tohto stavu sa dostali k slovu aj „vojaci", o zníženie sa postarali Jozef Baláž a Tomáš Záborský. Záver patril opäť Nitre, ktorá zvýraznila svoj triumf ešte gólmi Jakuba Lacku a opäť Jacksona.

Nitrania oslávili zisk majstrovského titulu s fanúšikmi v miestnom Amfiteátri.
Extraligový kolotoč začína: Kto je najväčším favoritom na zisk titulu? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk