Pospíšil na MS ohúril trénera Calgary: Čaká ho ohromná šanca!

Slovenský útočník Martin Pospíšil si v máji zahral premiérovo za národný tím a na majstrovstvách sveta v Česku bol našim najlepším hráčom. ...
  • Zdroj: SITA/AP

Slovenský útočník Martin Pospíšil si v máji zahral premiérovo za národný tím a na majstrovstvách sveta v Česku bol našim najlepším hráčom. Ohúril aj trénera Calgary Flames Ryana Husku a ten avizuje obrovský posun a životnú šancu pre Slováka!

FOTOGALÉRIA: Martin Pospíšil

Martin Pospíšil si na májových majstrovstvách sveta v Česku prvýkrát obliekol na seba dres národných farieb. Svojou rýchlosťou, tvrdou hrou, bojovnosťou a šikovnosťou robil veľké nepríjemnosti svojim súperom. Bol najlepším hráčom slovenského tímu, o to väčšia škoda bola, že si v zápase so Švédskom poranil rameno a turnaj pre neho predčasne skončil.

Tréner Craig Ramsay využíval Pospíšila na pozícii centra a skvele sa tam osvedčil. Na krídlach s Milošom Kelemenom a Pavlom Regendom vytvoril najlepšie fungujúci slovenský útok na turnaji. Tréner Ramsay práve túto formáciu poslal v úvode zápasu proti USA, v ktorom sme papierového favorita dokázali zaskočiť a zdolať.

Martin Pospíšil sa mal cez víkend rozhodnúť, či bude hrať na kvalifikácii za Slovensko.
Výhodný obchod: Jedna z 10 najlepších zmlúv NHL uzavretá so Slovákom! Zobraziť článok

Pospíšil dostane obrovskú šancu

Výborné výkony Pospíšila na majstrovstvách sveta neunikli pozornosti predstaviteľov jeho tímu NHL Calgary Flames, v ktorom odohral vydarenú nováčikovskú sezónu. "Plamene" majú núdzu práve na kritickej pozícii stredného útočníka a práve tam chce tréner Ryan Huska Pospíšila vyskúšať v nadchádzajúcej sezóne NHL.

"Chcem vidieť Martyho v strede klziska. Hral tam za Slovensko na majstrovstvách sveta a v nedávnych zápasoch kvalifikácie na olympiádu. Chcem vidieť, či to dokáže aj v NHL," hovoril Huska v rozhovore s Ericom Francisom z portálu kanadskej televízie Sportsnet. Dokonca má aj konkrétnu predstavu o zložení útoku. Pospíšila chce použiť ako centra na krídlach s hviezdami Jonathanom Huberdeauom a Anthonym Manthom. "Anthony je strelec a myslím, že by mohol byť hrozbou na strieľanie gólov kedykoľvek bude na ľade," reagoval Huska.

Prebudí spiacu hviezdu?

Úlohou pre Calgary je nielen nájsť ďalšieho kvalitného centra, ktorý je v tíme Flames nedostatkovým tovarom, ale aj prebudiť spiacu hviezdu Jonathana Huberdeaua. Celková trojka draftu z roku 2011 v poslednej sezóne za Floridu Panthers (2020-21) zaznamenal ohromujúcich 115 bodov. Od výmeny do Calgary sa však trápi, dosiahol len 55 a 52 bodov. Tréner Ryan Huska verí, že Pospíšil by mohol spiaceho útočníka prebudiť, rovnako ako sa mu to podarilo v minulej sezóne po boku Nazema Kadriho.

Slovenský hokejista Martin Pospíšil na zraze v Žiline.
Martin Pospíšil si stojí za svojím: Nikdy to nebolo proti hráčom, ale proti režimu! Zobraziť článok

"Keď je Jonathan vo svojej najlepšej forme, nemyslím si, že je v NHL hráč, ktorý by prihrával radšej ako on. Je šanca, že by to mohlo byť celkom dobré spojenie. Takže nájsť k nim hráča na pozíciu centra bude pre nás kľúčové, aby sme našli niečo, čo bude fungovať," prezrádza kouč Flames svoje zámery. "Skutočne ma zaujíma, či sa toho Martin dokáže chopiť. Má veľa vlastností, ktoré sa mi páčia a ktoré center potrebuje mať a má tiež schopnosť vtiahnuť svojich spoluhráčov do hry."

Príbeh Martina Pospíšila je hodný knižného či filmového spracovania. Štyri roky bojoval o svoju šancu v AHL, utrpel päť otrasov mozgov, pokračovanie jeho kariéry bolo v ohrození. Dokázal však vytrvať, chopil sa skvele ponúknutej šance v NHL. "Keď som s ním v lete hovoril, povedal som mu: Hej, premýšľam, že by som ťa vyskúšal v strede. Si s tým v pohode? A on na to: Tréner, spravím čokoľvek, čo budete odo mňa chcieť. Je to dobrý chlapec. Všetci sú. Sú ochotní spraviť čokoľvek čo môžu, aby pomohli tímu vyhrávať a dosiahnuť úspech. Takže mu dáme túto šancu," má jasno kouč kanadského klubu Ryan Huska.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk