Hlavná fáza Ligy majstrov sa začne v Turíne a Berne, láka repríza finále 2007

Základná fáza v novom formáte futbalovej Ligy majstrov sa začne v utorok zápasmi v Turíne a Berne. Juventus si o 18.45 h zmeria sily ...
  • Zdroj: TASR/AP

Základná fáza v novom formáte futbalovej Ligy majstrov sa začne v utorok zápasmi v Turíne a Berne. Juventus si o 18.45 h zmeria sily s PSV Eindhoven a Young Boys v rovnakom čase narazia na Aston Villu.

Utorkový program doplnia neskôr ďalšie štyri zápasy s úvodným výkopom o 21.00 h, z ktorých púta najväčšiu pozornosť duel medzi AC Miláno a FC Liverpool. Nový formát najprestížnejšej futbalovej pohárovej súťaže čaká premiéra po šiestich rokoch príprav.

Počet účastníkov v Lige majstrov narástol oproti predošlým edíciám z 32 na 36. Kluby už nie sú rozdelené do ôsmich skupín a nehrajú základnú fázu systémom doma - vonku s troma súpermi. Namiesto toho dostal každý účastník osem oponentov pri žrebe so štyrmi výkonnostnými košmi. S každým súperom sa stretne len raz, pričom polovicu stretnutí odohrá na domácej pôde a polovicu vonku. Najlepších osem tímov z celkového hodnotenia postúpi priamo do osemfinále, ďalších šestnásť bude oň bojovať v play off. Podľa Európskej futbalovej únie (UEFA) budú tímy musieť nazbierať aspoň osem bodov, aby sa udržali medzi najlepšími 24 účastníkmi.

Hrá sa o milióny

Základná fáza sa končí tentokrát v januári namiesto decembra. Najvyššie nasadení boli traja šampióni z predošlých štyroch ročníkov Real Madrid, Manchester City a Bayern Mníchov. Na opačnom konci boli debutanti Girona a Brest, 41 rokov absentujúca Aston Villa, Bologna a Stuttgart. V tomto ročníku si vybojoval miestenku v hlavnej fáze premiérovo aj Slovan Bratislave, ktorý začne svoje pôsobenie v stredu na pôde Celticu Glasgow.

UEFA navýšila balík prize money v novom ročníku na 2,5 miliardy eur, čo je 25-percentný nárast oproti uplynulej sezóne. Finále je na programe 31. mája v Mníchove a víťaz dostane viac než 160 miliónov eur. Každý účastník obdržal po 18,6 milióna a za každé víťazstvo v ligovej fáze si pripíše 2,1 milióna. Remíza vynesie obom tímom po 700.000 eur. Za celkový triumf v ligovej fáze dostane daný tím odmenu 9,9 milióna, posledný tím na 36. priečke obdrží 275.000 eur. Bonusy za postup do vyraďovacej fázy sa začínajú na 11 miliónoch.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk