Zemetrasenie v českom tenise, Navrátil končí po 18 rokoch: Od nich to neberiem!

Bývalý československý reprezentant Jaroslav Navrátil po osemnástich rokoch skončil na lavičke českého daviscupového tímu. Deň po vypadnutí ...
  • Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Bývalý československý reprezentant Jaroslav Navrátil po osemnástich rokoch skončil na lavičke českého daviscupového tímu. Deň po vypadnutí mužstva z B-skupiny finálového turnaja o tom informoval Český tenisový zväz (ČTS).

Šesťdesiatsedemročný Navrátil uspel ako daviscupový kapitán v ročníkoch 2012 a 2013, keď sa Česi radovali z triumfu nad Španielmi pred domácimi divákmi v Prahe 3:2 a o rok neskôr zdolali rovnakým skóre v Belehrade Srbov. Tento rok sa Česi medzi elitnú osmičku neprebojovali, v skupinovej fáze postupne utrpeli prehry so Španielskom, Austráliou a Francúzskom.

Navrátila kritizovali za nomináciu štyroch namiesto pôvodne avizovaných piatich hráčov. V priebehu týždňa totiž ochorel Jiří Lehečka a zdravotné problémy mal aj Tomáš Macháč. Podľa predsedu ČTS Jakuba Kotrbu bolo rozhodnutie vzájomné. "K rozhodnutiu došlo na základe našej dohody s Jaroslavom Navrátilom, v súlade s pripravovanou koncepciou rozvoja českého tenisu do roku 2028, v reakcii na generačnú obmenu tímu, ale aj na aktuálne dianie vo Valencii. Jaroslavovi patrí veľký rešpekt za všetko, čo pre český Davis Cup urobil a určite nájdeme príležitosť, kedy sa mu za to pred plnou halou spolu s fanúšikmi poďakujeme," citoval Kotrbu portál idnes.cz.

Norbert Gombos s Lukášom Kleinom podľahli páru Nicolas Jarry, Marcelo Barrios Vera 4:6, 7:6 (3), 6:7 (5).
Nevyužitý matchball a trpký koniec: Slovenskí tenisti končia na finálovom turnaji poslední Zobraziť článok

Navrátil pripomenul, že veci ako choroby hráčov sa predvídať nedajú. "Stojím si za svojím rozhodnutím a svojou nomináciou. Nemohol som predvídať, že prídem počas jedného dňa o dvoch hráčov," uviedol po sobotňajšom zápase proti Francúzom. "Nemôžu ma rozhodiť. Človek robí 30 rokov pre český tenis, 18 rokov Davis Cup. Že sa to tento rok nepodarilo, dobre, nesiem za to zodpovednosť, tento ročník bol nepodarený. Ale o mojej práci, či je validná, či som dobrý, zlý, mladý alebo starý kapitán, nech rozhodne niekto iný. Od nich to neberiem," dodal Navrátil.

Na poste kapitána ho nahradil 38-ročný Tomáš Berdych. "S Davis Cupom som prežil nezabudnuteľné momenty svojej tenisovej kariéry, preto som s prijatím ponuky ani chvíľu neváhal. Budem rád, keď sa mi podarí s novou mladou silnou generáciou hráčov, ktorá v Česku rastie, znovu dokázať to isté, čo my pred viac ako 10 rokmi," uviedol dvojnásobný víťaz Davis Cupu.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk