Odčítanie bodov alebo dokonca zostup? Anglického giganta čaká dôležitý súd o budúcnosť

Prípad, ktorý vo svete futbalu nemá obdoby. Manchester City ako hegemón Britských ostrovoch čelí hneď 115 obvineniam z porušenia finančných ...
  • Zdroj: Northfoto

Prípad, ktorý vo svete futbalu nemá obdoby. Manchester City ako hegemón Britských ostrovoch čelí hneď 115 obvineniam z porušenia finančných pravidiel. Niekoľkomesačný súd odštartuje v pondelok 16. septembra a klubu hrozia nekompromisné tresty. Čo všetko sa môže stať?

FOTOGALÉRIA: Anglického giganta čaká dôležitý súd o budúcnosť

V posledných 14 rokoch získal Manchester City 24 trofejí, pričom osemkrát ovládol Premier League a raz Ligu majstrov. Podarilo sa mu to však legálnym spôsobom? Nuž, to bude od pondelka posudzovať nezávislá disciplinárna komisia. Anglický gigant čelí 115 obvineniam z porušenia finančných pravidiel fair play. Jednoducho, peniaze za prestupy a výplaty hráčov mali prevyšovať povolenú hranicu.

Podľa portálu Daily Mail nie je klub v minimálne 54 prípadoch schopný poskytnúť presné informácie o svojich príjmoch. Množstvo z dôkazov odhalila stránka Football Leaks, ktorú prevádzkuje počítačový génius Rui Pinto. Je ale považovaný za kontroverznú postavu, a tak sa okolo jeho nedôveryhodnosti zrejme bude točiť aj obhajoba lorda Pannicka, ktorý bude na súde stáť na strane Manchestru City.

Španielsky futbalista Hugo Mallo musí za obťažovanie maskota zaplatiť pokutu.
Bizarný trest: Španielsky futbalista dostal pokutu za obťažovanie maskota Zobraziť článok

​K obvineniam sa na piatkovej tlačovej konferencii dokonca vyjadril aj manažér Pep Guardiola. „Každý je nevinný, pokiaľ sa nepreukáže opak. Uvidíme. Nie som právnik, no v tejto krajine i Španielsku ich je mnoho. Som šťastný, že to v pondelok začne. Je mi jasné, na čo sa ľudia tešia a čo očakávajú," vyhlásil skúsený odborník. 

Manchester City mohol byť potrestaný už o niekoľko rokov skôr. Na dve sezóny mal byť vylúčený z európskych súťaží, ale Medzinárodná športová arbitráž tento verdikt zrušila, pretože niektoré z údajných trestných činov prešli päťročnou premlčacou lehotou UEFA.

Portugalský futbalista Cristiano Ronaldo.
Ronaldo sa tvrdo pustil do bývalého trénera: Vyčíta mu túto vec! Zobraziť článok

Toto však teraz anglickému veľkoklubu nepomôže. Na dôkazy, ktoré budú proti organizácii predložené, nie je žiadna časová hranica. Napriek tomu si Manchester City verí, že môže uspieť a vyvrátiť všetky obvinenia.

Pokiaľ by bol klub uznaný vinným, hrozí mu odpočítanie bodov či dokonca zostup do nižšej súťaže. Podobným procesom si v minulom ročníku Premier League prešli Nottingham a Everton, ktorým boli odpočítané štyri, respektíve osem bodov. Proti nim ale nesmerovala až toľko obvinení.

Bývalý český futbalový reprezentant Milan Baroš.
Česká futbalová legenda dlho neotáľala: Nový vzťah krátko po rozpade manželstva! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk