Kaliskej trénera Petra Mráza museli po nehode na elektrobicykli operovať: Opuch mozgu po strašnom páde

Jeden z najúspešnejších trénerov v histórii slovenského športu a držiteľ mnohých ocenení Peter Mráz (71) po ťažkom páde na elektrobicykli ...

Jeden z najúspešnejších trénerov v histórii slovenského športu a držiteľ mnohých ocenení Peter Mráz (71) po ťažkom páde na elektrobicykli skončil vo vážnom stave v nemocnici.

Fotogaléria

Bývalý tréner dvojnásobnej olympijskej víťazky vo vodnom slalome, kajakárky Eleny Kaliskej (52) utrpel podľa slov dcéry Kristýny Chlebovej početné zranenia a je už po operácii.

Mráz mal nepríjemnú nehodu minulý týždeň. „Šli ako partia z Čierneho Váhu na bicykloch. Pravdepodobne sa to stalo tak, že vletel do nejakej malej jamy, ktorá bola na ceste. Išli navyše rýchlo, keďže majú elektrobicykle,“ uviedla dcéra s tým, že otec bol po páde nejaký čas v bezvedomí a musel byť transportovaný vrtuľníkom do nemocnice v Liptovskom Mikuláši.

Museli čakať

Členky známej vodnoslalomárskej rodiny a bývalej úspešnej mládežníckej reprezentantky sme sa teda opýtali, ako sa otec aktuálne má. „Polepšilo sa mu v tom ohľade, že je po operácii a prežil. Čakalo sa totiž 5 až 6 dní, kým ho vôbec mohli operovať,“ opísala.

Operácia úspešného trénera prebehla v utorok a stále sa zotavuje. „Mal zlomenú kľúčnu kosť na tri časti a dávali mu tam titánovú dlahu. Primár mi hovoril, že je najväčšia a najpevnejšia, aká existuje na trhu. Okrem toho mal zlomené ešte aj štyri rebrá, otras mozgu, opuch mozgu a krvácanie do mozgu,“ prezradila.

Tlmený liekmi

Primár dcére povedal, že operácia prebehla v poriadku a podľa predstáv, ale všetko ďalšie sa ešte uvidí, keď ho postavia na nohy. „Vysvetlil mi to tak, že opuch na mozgu stále ešte trochu má a nevstrebala sa ešte ani všetka krv,“ prezradila Chlebová.

Jej otec bude minimálne do najbližšieho utorka v nemocnici, pričom potom sa určí, či ho pustia do domáceho liečenia. „Stále je tlmený liekmi, preto nemôže ešte ani poriadne rozprávať. Síce nejaké slovo prehodí, ale ešte sa nedokáže ani postaviť na nohy,“ doplnila s tým, že otec si tú nehodu ani presne nepamätá.

Trénuje vnučku

Mráz je stále trénerom na polovičný úväzok vo VŠC Dukla Banská Bystrica, kde vedie svoju skupinu, pričom trénuje aj svoju vnučku Ivanu Chlebovú (21). Tá nás aktuálne reprezentuje na tohtotýždňovom Svetovom pohári v talianskej Ivrei vo všetkých troch kategóriách (K1, C1, kajak kros).

 

Peter Mráz

  narodený 13. novembra 1952 v Žiline

  v mladosti hrával aj hokej, ale vyhral u neho vodný slalom

  trénovať začal v roku 1977 v Liptovskom Mikuláši, kde jeho rukami prešiel celý rad výborných pretekárov

  najslávnejšiu zverenkyňu Elenu Kaliskú trénoval 20 rokov až do ich rozchodu v roku 2012

  získal s ňou v K1 2 zlaté medaily na OH (2004, 2008), titul majsterky sveta (2005), 5 európskych (1998, 2002, 2006, 2008, 2009) a 6 triumfov v hodnotení SP

  v roku 2022 ho zaradili medzi prvých 7 odborníkov, ktorí získali čestný štátny titul Zaslúžilý odborník v športe (ešte aj Jozef Martikán, Peter Hochschorner st., Juraj Minčík, Tibor Soós, Pavol Blaho a Natália Hejková)

  SOŠV mu udelil v roku 2017 Cenu Jána Popluhára za celoživotné pôsobenie v súlade s princípmi humanizmu

  člen Siení slávy VŠC Dukla Banská Bystrica (2015) a Slovenskej kanoistiky (2020)

Kaliskej prianie

Keď som sa dozvedela, že môj bývalý tréner Peter Mráz spadol nešťastne na bicykli, dosť ma to zaskočilo. Som rada, že je mimo ohrozenia života a hlavne, že sa jeho zdravotný stav zlepšuje. Prajem mu najmä skoré uzdravenie a rýchly návrat k tomu, čo má rád, a to je k vode a športu.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk