Škoda, že u nás nemáme takých Ko*otov: Legendárny Polák by mal 90 rokov

Podmanivý hlas Karola Poláka znel z televízie viac ako tri desaťročia počas olympiád, majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy. Mal ...

Podmanivý hlas Karola Poláka znel z televízie viac ako tri desaťročia počas olympiád, majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy. Mal aj zmysel pre humor a pripomenuli sme si jeho najlepšie hlášky.

Fotogaléria

Mnohí športoví fanúšikovia dodnes o ňom hovoria ako o bezkonkurenčnej legende športového komentovania. Bol držiteľom televízneho ocenenia Zlatý krokodíl (1972), ceny Československej televízie (1981) aj ceny Slovenského olympijského výboru a v roku 2023 prijali Karola Poláka in memoriam do Siene slávy slovenského futbalu. 

Karol Polák zomrel 17. januára 2016 v Bratislave vo veku 81 rokov. V tom istom roku v decembri mu v rodom meste na cintoríne Slávičie údolie odhalili pomník. Symbolicky na mieste, ktoré sa nachádza v tesnej blízkosti budovy Slovenskej televízie, kde strávil vyše 30 rokov.

Legendárny športový komentátor stál pri zrode súťaže o Pohár Karola Poláka, ktorá má už dvadsaťročnú tradíciu. Ide o Majstrovstvá Slovenska centier pre deti a rodiny vo futbale. Jubilejný, 20. ročník súťaže vyvrcholil tento rok koncom júna na futbalovom ihrisku FK Spišská Nová Ves.

Karol Polák mal pôsobivý zmysel pre humor a jeho bonmoty spoza mikrofónu doslova zľudoveli. Pripomeňme si niektoré z nich.

Legendárny komentátor bol pri slávnych momentoch československého futbalu. Antonín Panenka rozhodol vo finále ME 1976 proti Nemecku v penaltovom rozstrele a mohlo sa začať oslavovať. „Góóól! Sme majstri Európy za rok 1976,“ hlásil Polák z Belehradu.

„Aj tie najkrajšie nohy sa niekde končia,“ povedal počas prenosu šampionátu v krasokorčuľovaní, keď kamera ukazovala detaily nôh Liany Drahovej.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk