Škoda, že u nás nemáme takých Ko*otov: Legendárny Polák by mal 90 rokov

Podmanivý hlas Karola Poláka znel z televízie viac ako tri desaťročia počas olympiád, majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy. Mal ...

Podmanivý hlas Karola Poláka znel z televízie viac ako tri desaťročia počas olympiád, majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy. Mal aj zmysel pre humor a pripomenuli sme si jeho najlepšie hlášky.

Fotogaléria

V roku 1962 sa stal komentátorom novovznikajúcej športovej redakcie v Československej televízii. Počas nasledujúcich 30 rokov svojím charakteristickým štýlom komentoval nespočetné množstvo športových prenosov.

Komentoval najväčšie úspechy

Zúčastnil sa na 12 olympiádach - šiestich letných a rovnakom počte zimných, ďalej komentoval prenosy zo siedmich majstrovstiev sveta a ôsmich majstrovstiev Európy vo futbale a 20 majstrovstiev sveta a Európy v krasokorčuľovaní.

Pripomeňme si: Bol to hlas Karola Poláka, ktorý komentoval druhé miesto česko-slovenských futbalistov na majstrovstvách sveta v Čile v roku 1962, víťazstvo Slovana v Pohári víťazov pohárov v roku 1969 či nezabudnuteľnú jedenástku Antonína Panenku vo finále futbalových ME v Belehrade v roku 1976.

V roku 1970 bol aj na Majstrovstvá sveta v klasickom lyžovaní vo Vysokých Tatrách, ktoré znamenali medzník v dejinách Československej televízie. Práve z tohto športového podujatia sa totiž 14. februára 1970 uskutočnil prvý priamy farebný prenos, ktorý komentoval spolu Radom Siváčkom.

Charakteristickou črtou Karola Poláka bol kultivovaný prejav, v ktorom dokázal spájať emocionálne s racionálnym, odborné s hovorovým, subjektívne s objektívnym, kritické s pochvalným a slovo s pauzou. Mal mimoriadny cit pre to, v akom momente použiť doplňujúce informácie a zaujímavosti bez toho, aby to bolo na úkor pozornosti k aktuálnemu dianiu na ihrisku.

Porevolučné roky

S pravidelným komentovaním skončil v roku 1992. Neskôr moderoval športovú reláciu Retro Šport na súkromnej rozhlasovej stanici Rádio Hornet, príležitostne spolupracoval s niektorými televíznymi i rozhlasovými stanicami a moderoval rôzne spoločenské akcie.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk