CHL sa začala bez slovenskej účasti, odborníci o poklese: Je to urážlivé, ale zaslúžené!

V popredných hokejových krajinách na starom kontinente aktuálne riešia to, ako ich kluby vstúpili do hokejovej Ligy majstrov (CHL). Výnimkou ...
  • Zdroj: TASR

V popredných hokejových krajinách na starom kontinente aktuálne riešia to, ako ich kluby vstúpili do hokejovej Ligy majstrov (CHL). Výnimkou je Slovensko, keďže predstavitelia CHL slovenského majstra do súťaže nezaradili.

Naši zástupcovia totiž už päť rokov nedokázali v tejto súťaži bodovať. Podľa Vincenta Lukáča (70) i Ľubomíra Pokoviča (64) sa tak nemožno čudovať, že veľkí európski hráči nás medzi seba nechcú. 

FOTOGALÉRIA: CHL bez slovenskej účasti: Je to urážlivé, ale zaslúžené!

„Keďže slovenskí zástupcovia neboli v posledných troch po sebe idúcich sezónach v zápasoch CHL športovo úspešní, dospeli sme k záveru, že je spravodlivé rotovať krajiny a umožniť Poľsku, aby sa opäť ukázalo na európskej scéne,“ znelo zdôvodnenie CHL, prečo uprednostnili poľského majstra pred slovenským. A zrejme sa nemýlili. Veď poľský šampión Unia Osvienčim zabodoval hneď na horúcej pôde fínskeho Ilvesu Tampere (3:4 pp), a to vyrovnávajúci gól dostal dve minúty pred koncom.

Práca s mládežou

Legendárny Lukáč hokej stále pozorne sleduje, preto veľmi dobre vedel, že Osvienčim dosiahol dobrý výsledok. „Tak sa má bojovať v elitnej spoločnosti,“ pričom na adresu nášho klubového hokeja dodal: „Aspoň môžeme vidieť, kam sme klesli. Nechcem dokola náš hokej kritizovať, ale toto je jasný odraz kvality našej súťaže. Koľko reprezentantov v nej pôsobí? Už sa trochu zamyslime a začnime s prácou od mládeže, v opačnom prípade to s nami nevyzerá vôbec ružovo.“

Slafkovský je tvárou Montrealu.
Spoluhráča sa opýtali na Slafkovského: Uštipačná poznámka od mladého Rusa! Zobraziť článok

Zarážajúce

Podobne to vidí aj Pokovič, ktorý pripomenul časy spred 15 - 20 rokov, keď naše kluby hrali vyrovnanú partiu s európskymi veľkoklubmi na turnaji Super Six, čo bol predchodca CHL. „Je to zarážajúce, pretože vtedy figurovalo v kádroch našich tímov gro slovenských hokejistov. Dnes je v slovenských kluboch kopec legionárov, a to aj zo zámoria, no v elitnej spoločnosti nedokážu nič,“ konštatoval.

Ten považuje za logický krok vedenia CHL, že miestenky okrem Poľska dostali aj Francúzsko, Nórsko, Dánsko či Veľká Británia. „Nalejme si čistého vína. Nemôžeme sa na nič sťažovať ani vyhovárať. Uznávam, je to pre slovenský hokej dosť urážajúce a určite to nesvedčí o väčšej kvalite poľskej súťaže, ale povedzme si na rovinu, kto tam pôsobí, nemôže tri roky dostávať výprasky a neuhrať ani bod,“ dodal skúsený tréner.

Čakáme už 5 rokov

Dnes je to presne 5 rokoch, čo naposledy získal slovenský klub aspoň bod v CHL, keď Banská Bystrica prehrala doma vtedy v predĺžení so švédskym Färjestadom (3:4 pp). Barani k tomu následne pridali dve prehry a Slovan s Košicami ďalších 18. Spolu tak slovenské kluby nebodovali v CHL už 20 zápasov, pričom ťahajú sériu 21 prehier.

Slovenský hokejový brankár Adam Húska.
Adam Húska má na stole ponuky z KHL: Ruské či bieloruské Dinamo? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk