Némethovi sa nepáči, že v Estónsku Pekarík nemal alternatívu: Haló, mladíci, kde ste?

Úspešný výsledkový vstup do C-divízie Ligy národov. To má za sebou slovenská futbalová reprezentácia, ktorá vyhrala v Estónsku 1:0.
  • Zdroj: tasr

Úspešný výsledkový vstup do C-divízie Ligy národov. To má za sebou slovenská futbalová reprezentácia, ktorá vyhrala v Estónsku 1:0.

Už dlhšie však tlačíme pred sebou problém, ako nahradiť dlhoročné opory národného tímu. Mnohí si mysleli, že zásadná zmena hlavne na pravej obrane by mohla prísť práve teraz v období po ME a pred začiatkom kvalifikácie na MS 2026. Ale Peter Pekarík (37) má stále dôveru, hoci dlhodobo nehráva a už nemá ani klub.

Nielen Pekarík, ale aj Martin Dúbravka (35) a Milan Škriniar (29) nastúpili pred stretnutím v Tallinne naposledy na ME, ale stále majú dôveru trénera Francesca Calzonu (55). Ten urobil oproti šampionátu iba minimum zmien, akoby sa zdalo, že na miesta skúsených reprezentantov sa nikto netlačí. „Haló, kde sú mladí hráči? Nie je normálne, že Pekarík, ktorý rok nehral a má už skoro 38 rokov, je stále náš najlepší pravý obranca. On ťahá reprezentáciu a bez neho si to nevieme predstaviť. To isté Juraj Kucka. Trošku to bude tvrdé, čo poviem, ale mladí by sa mali zobudiť. Nie je normálne, aby 38-roční borci nabehali viac ako oni,“ povedal pre Sport TV Szilárd Németh (47).

Majú si odsledovať

Ako nám prezradil, nevidí však problém v tom, že v mužstve figuruje niekoľko starších hráčov. „Je potrebné, aby sa mladší hráči chceli presadiť a vytvárali tlak. Len tak môže dôjsť ku generačnej výmene v kádri. Práve Liga národov ponúka skvelú príležitosť na zapracovanie mladších hráčov do tímu. Mladí hráči majú veľké šťastie, že sa tu môžu učiť od skúsených harcovníkov,“ povedal autor 22 reprezentačných gólov.

Podľa neho má Pekarík už svoj vek a určite je potrebné hľadať alternatívu. „Na lavičke však nebol ani jeden pravý obranca. Na to sú tam tréneri, aby túto situáciu vyriešili a odsledovali možné náhrady. V minulosti sa tam však dokázali presadiť aj mladší hráči ako Michal Tomič (25) či Martin Koscelník (29),“ dodal.

Háklivá téma

Nad tým, prečo nebol aspoň na lavičke druhý klasický pravý obranca, keď Pekarík v klube nehráva, sa zamyslel aj Ladislav Molnár (63). „Defenzíva je vždy veľmi háklivá téma, tréner by sa nemal toho však báť a skúšať nových hráčov i tam. Neviem, prečo sa na ihrisku namiesto Pekaríka v závere objavil Norbert Gyömbér (32). On predsa nie je pravý obranca a nemyslím si, že by vedel zastrešiť miesto po Pekaríkovi. Jednoducho povedané, treba hľadať možnosti na tento post. Viem si ako kvalitnú alternatívu predstaviť Tomiča,“ pripojil.

Bývalý reprezentačný brankár si však myslí, že inak sa mladí hráči zapracovávajú do kádra celkom dobre. „Pozrime sa na Tomáša Suslova, ktorý dokonca strelil jediný gól. Topánka nás však tlačí na pravej obrane. Pekarík pomaly, ale určite starne a tréner by mal na tomto poste skúšať viac mladých,“ doplnil s tým, že vek síce pribúda aj Dúbravkovi, ale pri brankároch je to o inom a aj v 35 rokoch majú pred sebou ešte 5 dobrých rokov.

 

Estónsko - Slovensko 0:1

Polčas: 0:0. Gól: 70. Suslov. ŽK: A. Tamm, Shein - Obert, Boženík, Vavro, Dúbravka. Rozhodoval: Jug (Slov.), 6 128 divákov.

Estónsko: Hein - Lilander, J. Tamm (70. Vetkal), Mets, Schjönning-Larsen - Miller (78. Jakovlev), Ainsalu (70. Palumets), Shein, Siňavskij (84. Saarma) - Sappinen, A. Tamm.

Slovensko: Dúbravka - Pekarík (90.+2 Gyömbér), Škriniar, Obert (65. Vavro), Hancko - Duda (83. Rigo), Lobotka, Bénes (83. Bero) - Suslov, Boženík (65. Strelec), Haraslín.

Odporúčame z TIVI.sk