Britský moderátor ostro kritizuje taliansku atlétku: Pohľad na jej rozkrok spôsobil obrovský rozruch

Spôsobila obrovský rozruch. Na paralympijských hrách v Paríži nastúpila historicky prvá transgenderová športovkyňa. Talianka Valentina ...
  • Zdroj: SITA/AP

Spôsobila obrovský rozruch. Na paralympijských hrách v Paríži nastúpila historicky prvá transgenderová športovkyňa. Talianka Valentina Petrillová (51) sa síce nedostala do finále behu na 400 metrov, napriek tomu jej štart vzbudil veľmi kontroverzné reakcie.

FOTOGALÉRIA: Valentina Petrillová

Zrakovo postihnutá atlétka, ktorá je dvojnásobným otcom a v mužskej kategórii bežeckých pretekov vyhrala 11 národných titulov, sa do semifinále kvalifikovala po tom, čo jej štart odobril orgán paralympijských hier.

Vzbudila búrlivú debatu o tom, či je správne, aby medzi ženami štartovali transgender športovci, ktorí sa narodili a dospievali ako muž. Petrillová pritom ako muž štartovala ešte vo svojich 45 rokoch.

S bratom Jozefom organizujú mnohé veľké podujatia.
Organizátor veľkých pretekov Peter Pukalovič mal infarkt: Život mi dal druhú šancu! Zobraziť článok

Zástupcovia svetovej asociácie paralympijskej atletiky trvali na tom, že hladina testosterónu Petrillovej jej povoľuje pretekať. „Nechcem počuť o diskriminácii alebo predsudkoch voči trans ľuďom. Mnoho ľudí umiera, pretože sú trans. Zabíjajú ich, lebo sú trans. Pretože prichádzajú oprácu. Pretože nešportujú. Keď som to dokázala ja, zvládnu to aj ďalší,“ odkázala všetkým cez oficiálny kanál paralympiády.

Petrillová sa však stretla aj s množstvom kritiky. Napríklad nemecká parabežkyňa Katrin- Mueller-Rottgardtová v rozhovore pre Bild povedala, že každý by mal žiť v každodennom živote tak, ako sa cíti pohodlne. V súťažnom športe je to ale pre ňu ťažké akceptovať. „Petrillová dlho žila a trénovala ako muž- Takže jej fyzické atribúty sú odlošné od tých športovkýň, ktoré sa narodili ako ženy. To by jej mohlo poskytnúť výhodu,“ povedala.

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona.
Tréner Calzona bol spokojný, vrásky mal len z jednej veci: Hancko pomenoval, čo treba zlepšiť Zobraziť článok

Poriadne jej naložil

Britský moderátor Piers Morgan si nebral servítku pred ústa. „Tento týždeň sme museli strpieť šokujúci pohľad na  Valentinu Petrillovú, ktorá bežala po boku žien v pretekoch na 400 metrov, napriek tomu, že má 51 rokov a mala viditeľne vyčnievajúci tvar penisu v rozkroku,“ napísal známy moderátor. „Je to výsmech ženského športu,“ dodal.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk