Lobotka pred Ligou národov: Z bahna sme už vonku!

Na ME bojovali proti európskej špičke, teraz sa musia preorientovať na súperov zo suterénu starého kontinentu.

Na ME bojovali proti európskej špičke, teraz sa musia preorientovať na súperov zo suterénu starého kontinentu.

Fotogaléria

Slovenskí futbaloví reprezentanti vstúpia dnes do C-divízie Ligy národov súbojom v Estónsku, kde budú jasným favoritom. Dokazuje to aj fakt, že hodnota celého kádra nášho súpera je nižšia ako trhová cena troch našich hráčov, pričom hodnotnejšie mančafty nájdeme aj v slovenskej lige.

Keď sa povie Liga národov, slovenským reprezentantom až naskakuje z nervozity husia koža. Vo všetkých troch jej predchádzajúcich ročníkoch totiž prepadli. Najprv obsadili posledné miesto v B-divízii a mali vypadnúť, ale zachránila ich reorganizácia súťaže, keďže skupiny sa rozšírili z troch na štyroch účastníkov. Ale reparát nezložili, keďže aj druhýkrát obsadili vo svojej skupine B-divízie posledné miesto. Nedarilo sa im však ani v céčku, odkiaľ nedokázali na prvýkrát postúpiť, preto musíme aj teraz hrať túto pre nás potupnú kategóriu.

Časy sa zmenili

Do skupiny C1 nám vyžrebovali Švédsko, Azerbajdžan a Estónsko, pričom boj o jediné postupové miesto začíname proti outsiderom. Veď Estónci a Azerbajdžanci patria podľa rebríčka FIFA medzi 12 najhorších tímov Európy. „Čakajú nás súperi, ktorí nie sú takí úspešní. Sme síce papierovo lepší tím, ale ja si myslím, že to treba potvrdiť na ihrisku. To je náš cieľ,“ povedal stredopoliar László Bénes (26).

A hoci sme favoritom, Stanislav Lobotka (29) upozorňuje, že reprezentácie sa vyrovnávajú. „Už to nie je ako kedysi, že ste hrali proti ľuďom, ktorí robia vo fabrikách a idú si zahrať za svoju krajinu. Ja osobne to neberiem tak, že sa treba dostať hore z blata. Myslím, že sme sa už z neho dostali nielen z tej výsledkovej stránky, ale aj z hernej. Medzi predošlou edíciou a touto bola kvalifikácia a samotné EURO, urobili sme veľký pokrok a máme na čom stavať,“ vyjadril sa k tomu, či je cieľom tímu vyhrabať sa z C-divízie.

Čosi ako Žilina

Samotný Lobotka (28 mil. eur) je však podľa transfermarkt.com takmer trojnásobne drahší ako celý estónsky národný tím dokopy (11,15 mil.), čo platí aj o Škriniarovi (30 mil.), nehovoriac o tom, že pri Hanckovi (35 mil.) je to viac ako trojnásobok. Hodnotnejšie kádre má aj bratislavský Slovan (24,15 mil.) a Dunajská Streda (12,89 mil.). Takmer totožný je so Žilinou (10,88 mil.).

V estónskej zostave nenájdeme ani jednu hviezdu aspoň európskeho formátu. Stať sa ňou však môže brankár Karl Hein (22). Kmeňový hráč Arsenalu Londýn aktuálne hosťuje vo Valladolide, kde chytá španielsku La Ligu. V top lige okrem neho pôsobí už len nový kapitán národného tímu Karol Mets (31), stopér nemeckého St. Pauli.

 

Estónsko - Slovensko

Dnes o 20.45 hod.

PP Sport 1

Odporúčame z TIVI.sk