Vyvoláva rozpačité reakcie: Talianka je prvá transgenderová paralympionička

Talianka Valentina Petrillová (50) sa stala prvou transgenderovou športovkyňou, ktorá sa predstavila na paralympiáde. Informuje BBC.

Talianka Valentina Petrillová (50) sa stala prvou transgenderovou športovkyňou, ktorá sa predstavila na paralympiáde. Informuje BBC.

Fotogaléria

Päťdesiatročná atlétka so zrakovým postihnutím, ktorej štart v Paríži vzbudil už pred začiatkom kontroverzné reakcie, dnes postúpila zo šiesteho miesta do semifinále behu na 400 metrov.

Petrillová sa narodila ako chlapec, už od detstva sa však cítila byť ženou. V mužskej kategórii získala 11 talianskych titulov, o zmenu pohlavia požiadala pred šiestimi rokmi.

Zatiaľčo svetová atletická organizácia zakázala transgender športovkyniam štart v ženskej kategórii, podľa pravidiel organizácie World Para Athletics je rozhodujúce, ktoré pohlavia majú uvedené v dokumentoch. To im však podľa kritikov prináša neférovú výhodu.

Pred mesiacom na olympijských hrách v Paríži vyvolal búrlivú diskusiu prípad boxeriek Lin Jü-tching z Taiwanu a Alžírčanky Imán Chalífovej, ktoré boli vlani diskvalifikované z majstrovstiev sveta kvôli pochybnostiam o oprávnenosti štartu v ženskej kategórii. V Paríži štartovať mohli a obe získali zlaté medaily.

Veronika Rajek je známa slovenská modelka.
Najsledovanejšia Slovenka speňažuje dokonalé telo: Mužov chcem robiť šťastnými! Zobraziť článok

Tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss.
Bývalí futbalisti reagujú na historické poníženie Slovana: Najvyššia domáca prehra za 105 rokov! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk