Pri porovnaní hodnôt kádrov Bratislavčania v milionárskej súťaži značne zaostávajú: Slovan je rarášok Ligy majstrov

V spoločnosti futbalových boháčov nepôsobia ani ako zdatný trpaslík, ale skôr ako bezvýznamný rarášok! Káder futbalistov Slovana Bratislava ...

V spoločnosti futbalových boháčov nepôsobia ani ako zdatný trpaslík, ale skôr ako bezvýznamný rarášok! Káder futbalistov Slovana Bratislava má suverénne najmenšiu hodnotu spomedzi všetkých účastníkov hlavnej fázy Ligy majstrov.

Fotogaléria

Výrazne zaostávajú za súpermi zo spodku rebríčka, ale tie najbohatšie kluby predstavujú oproti nim úplne iný svet. Teraz je len na belasých, aby sa vzopreli reči rozpočtov a peňazí a na ihrisku sa s obrami pomerali ako rovný s rovným. Tehelné pole po 30 rokoch opäť zažije veľké zápasy s gigantami.

Slovan si vyskúša už nový ligový formát milionárskej súťaže. Klasické skupiny sú zrušené, počet účastníkov sa zvýšil z 32 na 36, pričom rozhodovať bude spoločná tabuľka. Prvých osem postúpi priamo do osemfinále, kde si počkajú na ďalších osem postupujúcich z vyraďovacej k. o. fázy play-off. Tú vytvoria dvojice klubov z 9. až 24. miesta tabuľky. Najhorších 12 klubov, čiže kluby umiestnené od 25. do 36. priečky, v pohárovej Európe končia.

Po 30 rokoch

Každý z účastníkov dostal pri žrebe po dva kluby z každého koša, jedného má doma a druhého vonku. Z prvého narazí Slovan na anglický Manchester City (doma) a nemecký Bayern Mníchov (vonku), z druhého na španielske Atlético Madrid (vonku) a talianske AC Miláno (doma), z tretieho na chorvátske Dinamo Záhreb (doma) a škótsky Celtic Glasgow (vonku) a zo svojho - štvrtého - koša na nemecký VfB Stuttgart (doma) a španielsky celok FC Girona (vonku).

Ak nerátame SSC Neapol (2014) či PSG (2011), keď bol Slovan účastníkom skupinovej fázy Európskej ligy, tak ho čakajú najväčšie zápasy od 90. rokov minulého storočia, keď na Tehelné pole prišli Real Madrid, AC Miláno či Borussia Dortmund. Belasých vtedy viedol Dušan Galis. „Boli to veľké zápasy a som vďačný, že som ich mohol zažiť na vlastnej koži. V nejednom prípade sme našich súperov potrápili, veď Dortmund i 1. FC Kaiserslautern sme doma zdolali a na ihrisku Realu sme dokázali uhrať remízu,“ spomína vtedajší tréner.

Smrteľný hriech

Keď sa dozvedel mená súperov, ktoré súčasný Slovan dostal, športovo ho to vzrušilo. „Je to paráda, to budú na Slovensku ozajstné futbalové sviatky. Nejdem teraz polemizovať, koľko bodov by mohli belasí získať, podstatné je, že Vladovi Weissovi, klubu i všetkým fanúšikom sa splnil veľký sen a v nasledujúcich mesiacoch ho môžu prežívať naživo. Bol by smrteľný hriech vynechať čo i len jeden zápas,“ pripojil Galis s tým, že ho nepotešilo len to, že slovenský majster nenarazí na Real Madrid.

Obhajca ušatej trofeje má zároveň aj najhodnotnejší káder spomedzi všetkých účastníkov. Transfermarkt.com ho odhaduje na 1,34 miliardy eur. Na porovnanie, Slovan je na opačnom konci, pričom jeho káder má trhovú hodnotu 21,35 milióna eur, čo je takmer 63-násobne menej ako madridský Real! Belasí však výrazne zaostávajú aj za predposledným tímom, ktorým bol ku včerajšku Young Boys Bern. Švajčiarske mužstvo má takmer trojnásobne vyššiu hodnotu ako slovenský majster.

Hodnoty kádrov v LM

poradie, klub, hodnota kádra, násobok oproti Slovanu

1. Real Madrid 1,34 miliardy eur 62,76-krát

2. Manchester City 1,27 miliardy eur 59,49-krát

6. Bayern Mníchov 947,15 milióna eur 44,36-krát

12. AC Miláno 583,01 milióna eur 27,31-krát

13. Atlético Madrid 534,50 milióna eur 25,04-krát

22. VfB Stuttgart 295,73 milióna eur 13,85-krát

25. FC Girona 197,50 milióna eur 9,25-krát

30. Celtic Glasgow 106,75 milióna eur 5-krát

32. Dinamo Záhreb 71,80 milióna eur 3,36-krát

35. Young Boys Bern 63,20 milióna eur 2,96-krát

36. Slovan Bratislava 21,35 milióna eur -

Pozn.: Uviedli sme len kluby, s ktorými sa Slovan stretne, tiež prvého v poradí a predposledného. Sumy sú z transfermarkt.com k 30. augustu 2024.

 

Na koho narazia?

Slovan - Manchester City

Bayern Mníchov - Slovan

Atlético Madrid - Slovan
Slovan - AC Miláno
Slovan - Dinamo Záhreb
Celtic Glasgow - Slovan

Slovan - VfB Stuttgart
FC Girona - Slovan

Pozn.: Presný program zápasov bude známy dnes.

Odporúčame z TIVI.sk