Do automatov nahádzal dva milióny, očistcom prešiel vo väzení: Otvorená spoveď bývalého najlepšieho ligového obrancu

Svojho času bol Marian Řízek najlepším českým futbalovým ligovým obrancom. No bol to poriadny grázel! V otvorenej spovedi priznal, že ...
  • Zdroj: FK Teplice

Svojho času bol Marian Řízek najlepším českým futbalovým ligovým obrancom. No bol to poriadny grázel! V otvorenej spovedi priznal, že do automatov nahádzal možno aj dva milióny korún a vo väzení si po boku feťákov a vrahov prešiel doslova očistcom.

Hoci v najvyššej súťaži odohral len sedemdesiat zápasov, zaradil sa Marian Řízek medzi najväčších búrlivákov v histórii českej futbalovej ligy. Automaty, alkohol či väzenie za neplatenie alimentov. To všetko ho sprevádzalo mimo futbalových trávnikov. Na sezónu 1998-99 ale asi nikdy nezabudne. Stal sa najlepším obrancom českej ligy, pomohol Tepliciam k druhému miestu a zahral si kvalifikáciu Ligy majstrov.

Stanislav Lobotka si užil podporu v hľadisku od dcérky Lindy aj bývalej lásky Daniely.
Lobotka mal v Neapole vzácnu návštevu: Fandila mu dcéra Linda aj bývalá láska! Zobraziť článok

Dva milióny v automatoch

Marian Řízek pod hosťom v podcaste Kopačky na hřebíku na sport.cz a otvorene prehovoril o svojich démonoch. Jedným z nich boli hracie automaty. "Určite niečo cez milión do nich spadol. Možno dokonca dva mega. Nikdy som to nepočítal. Raz som od pána Klausa počul, že sa peniaze majú točiť a tak som ich točil. Bol som schopný jazdiť hodinu po Ústí a hľadal herňu, kde neboli ľudia. Tam som si sadol, rozprával, popíjal a kŕmil bedne. Ale ako náhle sa vnútri objavilo desať ľudí, šiel som inam," spomínal.

Je jasné, že pri takýchto zbytočných vysokých výdavkoch nastali situácie, v ktorých mal Řízek hlboko do vrecka. Zalovil v pamäti a prezradil príhodu, keď si v noci išiel od bývalého majiteľa FK Teplice Františka Hrdličku požičať 100-tisíc korún.

"Mal som vtedy roztrhnutú achilovku, nehral som a základný plat za veľa nestál. Už ani neviem, na čo som tie peniaze potreboval. Najskôr na bedne, možno na útratu v krčme. Alebo na splátku auta. Ale pamätám si, že pán Hrdlička vtedy spustil: Syčáku, čo si myslíš, že nosím toľko peňazí po vreckách? Nenechal som sa vyviesť z miery a hovorím: Po vreckách nie, ale v šuplíku možno máte. Len sa zasmial a odpovedá: Ani v šuplíku. Ale zajtra príď. Prišiel som a on mi tých sto tisíc požičal," hovoril Řízek.

Neplatenie alimentov ho zaviedlo do väzenia

Nielen automaty boli jeho vášňou. Rád sa pozrel aj na dno pohárika, dokázal byť na alkoholovom záťahu aj dva dni v kuse. "Doba bola iná. Neboli sme tak kontrolovaní ako dnešní chlapci, takže vždy nejaká akcia prebehla. A raz za tri týždne zostávali v Tepliciach aj Pražáci a vyrážali s nami na pivo, kde sa robila partia," opisoval pomery v 90-tych rokoch niekdajší výborný obranca. "Pevné jadro vydržalo aj dva dni. Ale aj preto alchýmia v kabíne fungovala, vyhrávali sme a skončili v lige druhí za Spartou."

Lucia ako prvá Slovenka dosiahla 100 štartov v ženskej repre.
Rekordérka v ženskom futbale Ondrušová o citlivých témach: Otvorená spoveď aj o homosexualite Zobraziť článok

Problémy Mariana Řízka vyvrcholili, keď za neplatenie alimentov skončil za mrežami. Netají, že vo väzení si po boku najhorších kriminálnych živlov prešiel doslova očistcom. "Mohol som ich platiť, ale šiel som hlavou proti múru a šiel do basy," priznáva Řízek. "Hlavne kvôli tomu, čo sa dialo okolo môjho syna, ktorého u nevlastného otca hrozne utláčali. Veď my sme ho s bratom dokonca uniesli. A z kúpaliska k tomu. Dostal som sedem mesiacov, ale v Oráčově som si odsedel len polku. Potom ma pustili, ale aj tak to bol medzi vrahmi, foťákmi a podobnými existenciami očistec. A o bacharoch ani nehovorím," dodal bývalý najlepší český ligový obranca.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk