Rekordérka v ženskom futbale Ondrušová o citlivých témach: Otvorená spoveď aj o homosexualite

Robí osvetu o ženskom futbale. Lucia Ondrušová (36) je bývalá futbalistka, ktorá ako prvá žena na Slovensku dosiahla v reprezentácii ...

Robí osvetu o ženskom futbale. Lucia Ondrušová (36) je bývalá futbalistka, ktorá ako prvá žena na Slovensku dosiahla v reprezentácii métu 100 zápasov.

Fotogaléria

V čom je najväčší rozdiel medzi ženskou a mužskou šatňou?

To neviem, lebo som v mužskej nikdy nebola (smiech). Ale spoločné máme určite to, že ak je skvelá partia, tak sa to na tom ihrisku jednoznačne odrazí.

Simuluje sa viac u žien alebo u mužov?

Chlapi sa viacej váľajú po tej zemi ako ženy (smiech). Neviem, či to je tým, že sú viac teatrálni, ale reálne je ženský futbal definovaný tým, že keď sa fauluje, tak baba sa hneď postaví a ide sa ďalej. Ženy ako keby nepotrebujú robiť tie štyri kotrmelce. Na toto boli robené aj nejaké výskumy, takže je to naozaj pravda.

Vedia sa ženy vo vyhrotených situáciách medzi sebou na ihrisku pohádať ako muži?

Muži komunikujú medzi sebou oveľa tvrdšie. A to platí na ihrisku i mimo neho. Samozrejme, keď sa situácia vyhrotí, vedia na seba nakričať aj ženy. Väčšinou si to ale potom následne vykomunikujú aj po zápase. Chlapi si vynadajú a zostane to na ihrisku.

O vás je známe, že ste súčasťou LGBTI komunity. Ako tento aspekt ovplyvnil vašu kariéru a denný život futbalistky?

Coming out som mala až po kariére a som za neho hrozne rada. V priebehu kariéry som sa tým veľmi nezaoberala. Stretlo sa tam viacej faktorov, prečo tomu tak nebolo. Ako som bola mimo futbalu, tak som začala meniť určité veci, v ktorých som už viac nechcela žiť. Bolo ťažké pre mňa žiť v takom skoro každodennom klamstve, či už voči sebe alebo okoliu. Som šťastná, že som sa to rozhodla riešiť takto.

Viete percentuálne odhadnúť, koľko hráčok v ženskom futbale je lesbičiek

To odhadnúť neviem, rovnako ako neviem odhadnúť, koľko lesbičiek je v politike, zdravotníctve, verejnej správe...

Ženský futbal nie je tabu

Hlavný cieľ Ondrušovej podcastu s názvom O ženskom futbale s Lujou je šíriť osvetu o ženskom futbale. „Myslím, že na Slovensku to chýba a je to potrebné. Chcem ukázať, že ženský futbal jednoducho existuje a že je vo svete akceptovaný. Úroveň hry vo svete sa neustále zvyšuje a ide to vehementne dopredu. Rada preto ľuďom takýmto spôsobom ženský futbal približujem, aby to pre nich nebolo nejaké tabu, resp. nepochopená vec. Ohlasy sú zatiaľ veľmi dobré, podcast rezonuje na Slovensku, ale aj v Čechách. Aj vďaka tomu sa chcem neustále zlepšovať. Nedávno ma na jednom zápase zastavilo jedno dievčatko s tatinom, že počúvajú môj podcast, že ich to nesmierne baví a chceli sa odfotiť. Za takéto reakcie som vždy nesmierne rada.“

Hráči ŠK Slovan Bratislava oslavujú víťazstvo 2:0 po prvom zápase 3. predkola futbalovej Ligy majstrov ŠK Slovan Bratislava - APOEL Nikózia
Slovan stále bez straty bodu, nová posila sa osvedčila: Ruža doma vstala z popola Zobraziť článok

Slovenskí vodní slalomári v popredí zľava Zuzana Paňková, Eliška Mintálová a v pozadí zľava Jakub Grigar a Matej Beňuš.
Vojna vo vodnom slalome! Tímlíder sa pustil do olympionikov: Tí mu tvrdo vrátili úder Zobraziť článok

Futbalista FC Chelsea Noni Madueke (uprostred) sa teší so spoluhráčmi z gólu.
Liverpool je v lige stopercentný, Chelsea deklasovala Wolves: Dúbravka mimo zostavy Newcastlu Zobraziť článok

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk