Rekordérka v ženskom futbale Ondrušová o citlivých témach: Otvorená spoveď aj o homosexualite

Robí osvetu o ženskom futbale. Lucia Ondrušová (36) je bývalá futbalistka, ktorá ako prvá žena na Slovensku dosiahla v reprezentácii ...

Robí osvetu o ženskom futbale. Lucia Ondrušová (36) je bývalá futbalistka, ktorá ako prvá žena na Slovensku dosiahla v reprezentácii métu 100 zápasov.

Fotogaléria

Dnes sa venuje primárne svojej akadémii Luja Football Academy, kde svoj odkaz posúva ďalej ako trénerka, ale aj internetovým podcastom. Jej otvorenosť a úprimnosť sú neprehliadnuteľné, a to najmä keď hovorí o rozdieloch medzi mužským a ženským futbalom, či o tom, ako jej kariéru ovplyvnil fakt, že je lesbička.

Ste našou ženskou futbalovou legendou, ako spomínate na svoju bohatú kariéru?

Určite som veľmi rada za všetko, čo som zažila, kde všade som hrala a čo sa mi podarilo povyhrávať. Všetky moje najlepšie kamošky mám z futbalu, takže aj to o niečom svedčí. Na profesionálnu kariéru spomínam preto len v najlepšom.

Ako ste sa k futbalu vôbec dostali a kedy ste zistili, že ho chcete robiť profesionálne?

Môj otec bol tréner, takže to bolo také prirodzené. Aj keď pred 25-timi rokmi to bolo od neho veľmi pokrokové, že dal dievča na futbal. Keď som mala nejakých 13-14 rokov, tak som pochopila, že by som to chcela robiť aj profesionálne. Futbal som pozerala neustále aj v telke, šalela som z hráčov ako Zidane a Figo. Pre mňa bola tá voľba jasná, aj keď v tom čase to pre ženy u nás nebolo zase až tak reálne.

Na ktoré obdobie spomínate najradšej?

Veľmi dobre sa mi hralo vo Švajčiarsku, kde sme s malým klubom získali titul aj pohár. Boli sme tam hrozne dobrá partia báb z celého sveta. Veľmi profesionálny prístup a skvelá úroveň bola aj v Nemecku. Ale príjemné spomienky mám aj na Českú republiku.

Aj ste si niekedy poplakali za kariérou?

Určite som si poplakala v priebehu toho, ako som s futbalom končila. Predsa len som sa tomu venovala 25 rokov a dávala tomu 200 %. Myslím si však, že som ju ukončila v správnom bode. Vo futbale sa stále pohybujem, mám svoju akadémiu a robím aj podcasty. Som na trávniku, aj keď nehrám, ale trénujem.

V mužskom futbale sa točia ťažké peniaze, u žien je to zrejme diametrálne odlišné...

To áno, ani tie TOP hráčky sveta stále nedosahujú sumy, aké majú povedzme priemerní muži. To sa nedá vôbec porovnávať. Na Slovensku nie je klub, kde by baby dostávali oficiálne mesačné výplaty, resp. odmeny za zápas. V susedných Čechách sa tie stropové výplaty reálne dotknú sumy 3- až 4-tisíc eur mesačne. V TOP tímoch sveta je to aj cez 10-tisíc, ale stále sa to nevyrovná ani náhodou tomu, aké možnosti majú chlapi.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk