Bravó, Gabriela! Gajanová vytvorila slovenský rekord na 1000 m

Slovenská atlétka Gabriela Gajanová vytvorila časom 2:36,42 min nový slovenský rekord v behu na 1000 m.

Slovenská atlétka Gabriela Gajanová vytvorila časom 2:36,42 min nový slovenský rekord v behu na 1000 m.

Fotogaléria

Na nedeľňajšom mítingu Diamantovej ligy v poľskom Chorzówe zároveň zabehla nové osobné maximum a v pretekoch obsadila siedmu priečku. Víťazstvo si pripísala Keňanka Nelly Chepchirchirová, ktorá zaznamenala časom 2:31,24 svetový výkon roka a pokorila aj rekord mítingu.

Gajanová držala aj predošlý národný rekord 2:38,6 min, ktorý sa jej podarilo dosiahnuť vlani v auguste na bronzovom mítingu v Berne. Dvadsaťštyriročná Slovenka absolvovala v prestížnom seriáli svoj siedmy štart, všetky predošlé bežala na 800 m.

"Bežalo sa rýchlo, ale to sme čakali, lebo sa hovorilo aj o útoku na svetový rekord, čo napokon nevyšlo, ale bol z toho pekný rekord mítingu. Snažila som si získať výhodnú pozíciu už pri zbiehaní po štarte, keďže sme nezačínali v dráhach. Držala som kontakt, kým to išlo. Preteky mi nevyšli úplne podľa predstáv, ale nie som ani sklamaná. Výkon je ok, veď je to môj osobný a zároveň i národný rekord, z čoho mám radosť. Teší ma takisto, že som si znova mohla v Diamantovej lige zmerať sily s najlepšími na svete, hoci v netradičnej disciplíne," povedala Gajanová pre portál atletika.sk.

Forsterovej nevyšla premiéra

Slovenskej atlétke Viktórii Forsterovej nevyšla premiéra v Diamantovej lige. Na nedeľňajšom mítingu v poľskom Chorzówe nepostúpila do semifinále na 100 m prek.  V úvodnom rozbehu obsadila s časom 13,26 sekundy poslednú ôsmu priečku.

Priamy postup si vybojovala víťazka Danielle Williamsová z Jamajky časom 12,37 a spolu s ňou aj Američanky Grace Starková (12,42) a Kendra Harrisonová (12,49).

Forsterová zaostala o 43 stotín za osobným sezónnym maximom. "Myslím si, že na tieto preteky sa chodí podať oveľa lepší výkon. To, čo som predviedla, tak sem úplne nepatrí. Mrzí ma, že som nedokázala zo seba dostať viac. Je to však super skúsenosť bežať na Diamantovej lige," uviedla slovenská šprintérka pre STVR.

Slovenskí vodní slalomári v popredí zľava Zuzana Paňková, Eliška Mintálová a v pozadí zľava Jakub Grigar a Matej Beňuš.
Vojna vo vodnom slalome! Tímlíder sa pustil do olympionikov: Tí mu tvrdo vrátili úder Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk