Cyklistické dvojičky Velitsovci vtiahla do hokeja kauza s hráčmi z KHL: Čo urobil Pospíšil, chce odvahu!

Sú vtiahnutí do diania! Cyklistickí bratia Peter a Martin Velitsovci sa po konci aktívnej kariéry venujú hokeju v amatérskej lige.
  • Zdroj: anc

Sú vtiahnutí do diania! Cyklistickí bratia Peter a Martin Velitsovci sa po konci aktívnej kariéry venujú hokeju v amatérskej lige.

Ani im neunikla horúca téma, ktorá hýbe Slovenskom v podobe nominácie hráčov z KHL do reprezentácie. Pred postojmi Martina Pospíšila skladajú klobúk, no zároveň priznávajú, že aj šéf zväzu Miroslav Šatan musí byť pod obrovským tlakom... V rozhovore pre Nový Čas preto porozprávali aj o týchto témach pred štartom už štvrtého ročníka cyklistického podujatia L’Etape Slovakia by Tour de France.

Už v nedeľu sú tu preteky L’Etape, aj ste sa na ne špeciálne pripravovali?

M.: Peter ide kratšiu trať spolu so ženou Lenkou, ja pôjdem s mojimi kamarátmi tú dlhšiu. Zastavíme sa tam aj na nejaké občerstvenie, takže o tréningu na takéto podujatie sa príliš nedá hovoriť. Jazdenie nás však stále baví.

P.: Pre nás toto nebude pretekársky mód, ale všetci dobre vedia, že si to ideme tam hlavne užiť. Atmosféru, ale aj tú masu ľudí, ktorá príde. Príprava preto nebola špeciálna, také štandardné vozenie.

Čo vtipné ste za tie roky s ľuďmi na cestách zažili?

P.: Každý rok je niečo. Z tých menej vtipných vecí vždy prekvapia rôzne pády. Z tých úsmevných sa vždy pobavíme na tom, keď niekto musí utekať na potrebu do lesa a podobne.

M.: Mne sa najviac páči taký ten neutrálny štart, keď sa ide cez mesto. To je vždy zážitok. Ísť v mase cyklistov a mať výhľad na Bratislavu.

Na dlhej trati sa ukáže s Martinom aj ironman Zdeno Chára...

M.: Keď sa odštartuje, tak je v tej mase cyklistov nájsť niekoho konkrétneho veľmi ťažké. Sám mám niekedy problém vedieť, kde v rámci pelotónu som. Je pekné, ak sa na trati niekde stretneme a pokecáme, ale je to zložitejšie, než sa zdá.

P.: Zdeno to chce ísť športovo, skôr viac na výkon. Martin pôjde voľnejšie, takže pre neho konkurencia nebude.

Túto sezónu bola Tour de France bez Petra Sagana. Aká preto vlastne bola?

P.: Pre slovenského diváka bola Tour bez Petra ochudobnená, ale tá nová generácia cyklistov predvádza skvelú šou. Sú to oveľa väčšie talenty, ako sme zažili my počas našej kariéry. Žijeme v supergenerácii cestných cyklistov.

M.: Je prirodzený cyklus, že nové hviezdy prichádzajú a staré odchádzajú. Svetový pelotón sa neustále posúva. Najväčšie hviezdy sú čoraz rýchlejšie. Veríme, že jedného dňa bude môcť Slovensko fandiť opäť nejakému vlastnému jazdcovi na Tour.

Venujete sa dnes aj nejakým iným športom ako cyklistike?

P.: Hokej robíme aktívne, dokonca momentálne najviac zo všetkých športov. Veľmi radi na seba dáme vystroj a ideme na ľad s celou partiou.

M.: Áno, veľmi nás hokej chytil a posunuli sme to dokonca až do amatérskej ligy.

V našom hokejovom hnutí je momentálne dosť veľké napätie kvôli hráčom z KHL. Martin Pospíšil dokonca premýšľal, či kvôli tomu príde...

P.: Nezávidím Mirovi Šatanovi, ktorý musí robiť v dnešnej dobe ťažké rozhodnutia, a tlaky, ktoré cíti, sú obrovské. Na konci dňa však súhlasím s postojom Martina Pospíšila.

M.: Aj ja jeho postoj veľmi kvitujem, resp. podporujem. Chce to odvahu, vedieť toto v jeho pozícii povedať. Zároveň som veľmi rád, že sa aj s bratom rozhodli nakoniec prísť reprezentovať. Klobúk dole pred ním. Celá kauza však ešte zvýšila náš záujem o reprezentáciu. Už sme s Peťom pozerali aj lístky a či nezoberieme naše deti pozrieť sa priamo na zápasy.

Po saganovi bude diera

Po konci kariéry bratov Velitsovcov malo Slovensko v prvej cyklistickej lige ešte aspoň Petra Sagana. „Diera po ňom zostane. Teraz tam nie je nikto, kto by vedel zopakovať Peťove úspechy. Budeme musieť dúfať, že Slovensko v správnych podmienkach opäť niečo vyprodukuje,“ zamyslel sa Martin. Peter však tvrdí, že keď to dokázali oni, tak môže hocikto. „Nie je problém, že sme zo Slovenska, treba len makať,“ povedal recept na úspech.

Odporúčame z TIVI.sk