Známy slovenský agent o krachu na trhu: Prečo Slovákov vo veľkokluboch nechcú?

Hráme dobrý futbal, naše výkony majú vo svete pozitívnu odozvu, viacerí hráči zaujali a je o nich záujem v popredných kluboch a súťažiach... ...

Hráme dobrý futbal, naše výkony majú vo svete pozitívnu odozvu, viacerí hráči zaujali a je o nich záujem v popredných kluboch a súťažiach... Takéto reči sme počúvali či už od talianskeho trénera Francesca Calzonu (55), ale aj od rôznych expertov počas európskeho šampionátu i krátko po ňom.

Fotogaléria

Aká je realita? Od nášho vystúpenia na EURO 2024 prešlo už viac ako 50 dní a z našich opôr neprestúpil stále nikto! Ako je to možné, sme sa opýtali známeho agenta Martina Petráša (44).

Ten aktuálny prestupový trh s hráčmi označil za veľmi zvláštny a náročný. „Rozprával som sa o tom viackrát aj s kolegami. V globále sa zatiaľ oproti minulým rokom veľa neprestupovalo. Teraz sa to síce trochu rozbieha a v posledný týždeň prestupového obdobia sa všetci akoby zbláznia, no stále to nie je ono. Celkovo zatiaľ zo strednej Európy prestúpilo len veľmi málo hráčov,“ uviedol agent, ktorý má blízko aj k súčasnej reprezentácii.

Dole v rebríčku

Podľa jeho slov sme stále v rebríčku dole. „V TOP ligách kluby najskôr hľadajú Španielov, Talianov, Francúzov či Nemcov. Najmä Španieli sú veľmi v kurze. Potom nasledujú Juhoameričania, najmä Brazílčania a Argentínčania. Ide prevažne o mladých hráčov, za ktorých neváhajú dať 20 až 40 miliónov. Na nás tým pádom vždy príde rad až v druhom slede,“ vysvetlil Petráš s tým, že ponuky nakoniec aj prídu, no nie sú dobré.

Dominik Hašek (vľavo) sa vyjadril k návratu slovenských hokejistov z KHL do reprezentácie.
Hašek o návrate hráčov z KHL do slovenskej reprezentácie: Pre Rusko je šport najlepšou reklamou! Zobraziť článok

V prvom rade podľa neho hráči pri prestupe zvažujú financie. „Potom je tam osobná otázka, či sa vám vlastne oplatí prestúpiť. Či prestup má zmysel zo športového hľadiska. Takisto z rodinného hľadiska, nakoľko hráči majú rodiny. Hráči premýšľajú aj o prostredí, zaujíma ich, aké si v novom pôsobisku vedia vytvoriť,“ ozrejmil s tým, že tých faktorov je viac.

Zvláštny a spomalený

Bývalý reprezentant a účastník MS 2010 tvrdí, že dnes to už nie je tak, že niekomu vyjde veľký šampionát a hneď prestúpi. „Ich kluby chcú aj určité čiastky a nie je to také jednoduché, ako by sa mohlo zdať. Nie je to o tom, že hráčovi vyjde EURO a automaticky sa predá niekam za 10 miliónov. Hráči tam urobili skvelú reklamu Slovensku a nášmu trhu, ale zatiaľ sa neprestupuje,“ doplnil.

Prestupové okno sa zatvára už začiatkom septembra, pričom Petráš si myslí, že transfery našich futbalistov sa ešte môžu rozbehnúť. „Trh je aktuálne zvláštny a spomalený. Všetko sa ale môže zmeniť v poslednom týždni. To, čo bolo možno nemožné, tak sa môže stať prioritou. Je to vo všeobecnosti také vrtkavé a uvidíme, čo sa udeje. Sám som na to zvedavý,“ dodal.

Paulína Bátovská Fialková.
Fantastická Bátovská Fialková: Slovensko má zlatú medailu z MS! Zobraziť článok

Reprezentanti spájaní s transferom

Denis Vavro (28)

Kluby, s ktorými bol spájaný: FC Brentford, Leicester City, Ipswich Town

Názor Petráša: Som jeho agent a ponuky prišli. Nedávalo to ale zmysel. Ani hráčovi a ani nám. Nie sme v situácii, že Denis musí prestúpiť za každú cenu. Je v dobrom klube. Navyše trochu problémom pre veľký prestup je už aj jeho vek.

Stanislav Lobotka (29)

Kluby, s ktorými bol spájaný: FC Barcelona

Názor Petráša: On len veľmi ťažko odíde z Neapola. Klub za neho chce 50 či 60 miliónov eur. Kluby už teraz nevyhadzujú obrovské čiastky len tak a dôkladne zvažujú všetky aspekty. Lobotka je už trochu starší a Barcelona má navyše problémy s finančným fair-play.

Dávid Hancko (26)

Kluby, s ktorými bol spájaný: Atlético Madrid, PSG, FC Liverpool, Newcastle United, Leicester City

Futbalisti Slovana Bratislava chcú dosiahnuť to, čo sa v ére samostatnosti podarilo iba trom slovenským klubom.
Brazílska televízia vysmiala Slovan: TOTO sa im na dresoch belasých príliš nepozdávalo! Zobraziť článok

Názor Petráša: Z dobrého klubu sa neprestupuje ľahko. V Španielsku však aktuálne okrem Realu Madrid možno iba Atlético má možnosti, aby hráčov kupovali za astronomické sumy.

Martin Dúbravka (35)

Kluby, s ktorými bol spájaný: Celtic Glasgow, arabský svet

Názor Petráša: Podobne ako aj Milan Škriniar, Martin pôsobí v ekonomicky silnom klube. Dnes už nikto neprestúpi štýlom, že vám dajú o trochu viac ako máte a idete tam.

Ivan Schranz (30)

Názor Petráša: Bol najlepší strelec na ME a nič. Nie som jeho agent, ale nezachytil som ani, že by sa písalo o nejakých ponukách či jednaniach. Druhá vec je, že by to nebol asi lacný prestup.

Kto po ME prestúpil?

Marek Rodák (27) z Fulhamu do Al-Ettifaq

Henrich Ravas (27) z New England do Cracovie Krakov

Norbert Gyömbér (32) zo Salernitany do Al-Kholood

Vernon de Marco (31) z Hatty do Apollonu Limassol

László Bénes (26) z Hamburgu do Unionu Berlín

Leo Sauer (18) z Feyenoordu do Bredy

Manželstvo Cory a Ralfa Schumachera je už minulosťou.
Schumacherova bývalá svokra nakladá ďalej: Detaily intímneho života s Corou! Ako počali syna? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk