Mal Grman pravdu? Po zmene vlády vznikla nová zmluva so SZĽH, tá hovorí o...

Nové zistenia v kauze okolo nominovania hráčov z KHL do reprezentácie! Po zmene vlády sa podpísala nová zmluva medzi ministerstvom a ...

Nové zistenia v kauze okolo nominovania hráčov z KHL do reprezentácie! Po zmene vlády sa podpísala nová zmluva medzi ministerstvom a SZĽH, ktorá neobsahuje jednu zásadnú informáciu.

Fotogaléria

SZĽH je pod paľbou kritiky kvôli nominovaniu hráčov z KHL na kvalifikáciu, ktorá môže zabezpečiť účasť Slovenska na ZOH 2026. Mário Grman sa vyjadril, že po zmene vlády sa zmenili pomery a preto môžu aj hráči, ktorí hrajú v Rusku pomôcť reprezentácii, to samotní zväz dementoval a dokonca Miroslav Šatan priznal, že ho za tieto slová chceli z výberu vyhodiť.

Grman možno nebol až tak ďaleko od pravdy, na sociálnej sieti X (predtým Twitter) upozornil na zaujímavý fakt Jakub Homola, ktorý na zväze pôsobil niekoľko rokov ako mediálny pracovník. SZĽH ročne dostáva milióny zo štátnej kasy, pričom je jasne definované, na čo ich môže a nemôže použiť. Zatiaľ čo v zmluve z roku 2023 stojí, že štátny príspevok nie je možné použiť na „úhradu výdavkov vzniknutých v súvislosti so športovým podujatím, na ktoré Prijímateľ nominoval športových reprezentantov Slovenskej republiky, ktorí pôsobia v národných súťažiach v Ruskej federácii alebo Bieloruskej republike, vo výške predstavujúcej percentuálny podiel výdavkov na športové podujatie z celkovej sumy výdavkov na športové podujatie“, v zmluve z roku 2024, ktorú zväz podpísal už so súčasnou vládou, nič takéto nenájdete.

 

 

 

Na Šatana sa po rieke Morava spustila vlna kritiky.
Česi sa pustili do Šatana: Slováci zobrali hráčov z ligy, ktorá propaguje vojnu, vraždy a utrpenie... Zobraziť článok

Jednoducho povedané, ak by SZĽH vlani nominoval na MS či iné reprezentačné akcie hráčov z KHL, výdavky na nich by nemohol uhradiť zo štátnych peňazí. V tomto roku už ale nič takéto neplatí a vedenie zväzu nie je ničím podobným viazané.

Pre úplnosť treba dodať, že obe zmluvy boli podpísané ešte s ministerstvom školstva, keďže nové ministerstvo športu vzniklo len v priebehu tohto kalendárneho roka. Vlani dostal hokej od štátu 9 457 480 eur a na rok 2024 to bolo 9 801 980 eur. Viac na Slovensku dostáva len futbalový zväz.

Juraj sa viackrát počas MS tváril nešťastne.
Golonka a Valábik o nominácii národného tímu: Je Slafkovský znechutený z reprezentácie?! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk