Hokejových expertov predĺženie zmluvy s Ramsayom rozdelilo: Prečo doteraz nenašli náhradu?

Keď sa v auguste 2017 stal Kanaďan Craig Ramsay (73) novým trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie, nikomu by vtedy nenapadlo, že ...

Keď sa v auguste 2017 stal Kanaďan Craig Ramsay (73) novým trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie, nikomu by vtedy nenapadlo, že na našej lavičke začne aj ôsmu sezónu za sebou.

Fotogaléria

 Dôvodom je aj to, že jedným z mála cieľov, ktoré sa s ním nepodarilo zväzu splniť, je výchova jeho nástupcu. Za ten čas sa pri ňom vystriedalo 10 asistentov, no žiaden z nich ešte nenaplnil očakávania, aby mohol nastúpiť na horúcu stoličku.

„Očakávame, že nám pomôže vychovať aj trénerov, preto sa pri ňom asistenti budú striedať,“ povedal v minulosti Šatan. „Ešte nevidím nástupcu, ktorý by to mohol po Craigovi prevziať,“ uviedol zväzový šéf po predposlednom predĺžení zmluvy s Kanaďanom. To zatiaľ posledné prišlo tento týždeň. „Tešíme sa z toho, že tréner, ktorý zmenil našu filozofiu, pokračuje s nami,“ vyjadril sa po podpise ďalšej ročnej zmluvy prezident SZĽH.

Spokojný rekordér

Jeho nadšenie však nezdieľa každý v hokejovej komunite, aj pri Ramsayovi je totiž národ rozdelený. Jedna skupina víta jeho pokračovanie, ďalšia už len zalamuje rukami a tvrdí, že už by to mal prevziať radšej Slovák. Viacerí experti s reprezentačnou minulosťou, ktorých sme oslovili, no radšej nechceli byť menovaní, sú doslova nespokojní s tým, že Ramsay pokračuje.

Rozhodne však medzi nich nepatrí rekordér v počte reprezentačných štartov (194) Dominik Graňák (41). Ten je so zväzovým rozhodnutím veľmi spokojný. „Z mojej hráčskej i diváckej skúsenosti s ním môžem povedať, že odvádza skutočne dobrú prácu v reprezentácii. Určite posunul mužstvo tým správnym smerom. Jeho výsledky však očividne nie každému stačia. Pozrime sa teda na bronzovú medailu z olympiády v Pekingu, to je predsa výborný výsledok,“ konštatoval s tým, že medzi pozitíva patrí aj to, že dáva šancu aj menej známym hráčom.

Chcú Slováka

Jozef Golonka (86) poukazuje na to, že dôležité sú hlavne výsledky. „Poviem len toľko, že na Slovensku máme kopu našich trénerov, ktorí majú na to, aby viedli kvalitné mužstvá či reprezentáciu, avšak nedostali na to príležitosť,“ doplnil legendárny Žiletka.

Aj Ľubomír Pokovič (64) preferuje na reprezentačnej lavičke Slováka. „Ľudia zo zväzu asi vedia, čo robia, keď s Ramsayom predĺžili zmluvu na ešte jeden rok. Nie je však žiadnym tajomstvom, že ja som zo zásady za to, aby sme mali trénera národného mužstva Slováka. Kandidátov na to máme určite dosť, hoci domáci kouč to bude mať vždy veľmi ťažké,“ uviedol bývalý asistent trénera národného tímu.

Môže byť konzultant

Boris Valábik (38) podľa vlastných slov rozumie obom táborom. „Mám veľký rešpekt k Brankovi Radivojevičovi, ktorý nedávno povedal, že by mal Ramsay skončiť. Môj názor je však taký, že sa od neho môže naša reprezentácia stále veľa naučiť. A stále si to očividne myslí aj Miroslav Šatan, keďže mu dal ďalšiu príležitosť,“ prezradil známy expert.

Kanaďan by podľa neho bol v slovenskej kabíne platným článkom aj vtedy, keby nebol na poste hlavného trénera. „Jeho skúsenosti by boli veľmi cenné pre ďalších trénerov, ktorým by mohol pomáhať s vedením reprezentácie,“ dodal.

asistenti Kanaďana, z ktorých mal vzísť nástupca

Vladimír Országh

ZOH 2018

MS 2018

 

Róbert Petrovický

MS 2018, 2019 a 2024

 

Michal Handzuš

MS 2019 a 2021

 

Andrej Podkonický

MS 2019, 2021, 2022 a 2023

ZOH 2022

 

Ján Pardavý

MS 2021 až 2024

ZOH 2022

 

Peter Frühauf

MS 2023 a 2024

 

Pri kanadskom trénerovi sa mihli ako asistenti aj Ľubomír Višňovský (2017), Ján Lašák (2018), Ivan Droppa (2018) a Boris Žabka st. (2021).

Odporúčame z TIVI.sk