Bývalá vláda na hráčov z KHL peniaze nedala: Šatan však trvá na tom, že SZĽH je apolitický

Politika do športu nepatrí, problémom je však to, že sa prelínajú. A hoci šéf SZĽH Miroslav Šatan (49) tvrdí, že sú apolitická organizácia, ...
  • Zdroj: anc

Politika do športu nepatrí, problémom je však to, že sa prelínajú. A hoci šéf SZĽH Miroslav Šatan (49) tvrdí, že sú apolitická organizácia, výrazne ich ovplyvňuje fakt, kto je práve pri moci a aké názory háji.

A keď mali chuť vyraziť z reprezentácie Mária Grmana (27) za slová, že po zmene vlády už môžu hráči z KHL reprezentovať, pričom Šatan s nimi nesúhlasil, náš obranca ďaleko od pravdy nebol... Na sociálnej sieti X na to poukázal bývalý mediálny pracovník SZĽH Jakub Homoľa. Zväz ročne dostáva milióny zo štátnej kasy, pričom je jasne definované, na čo ich môže a nemôže použiť.

Zatiaľ čo v zmluve z roku 2023 stojí, že štátny príspevok nie je možné použiť na „úhradu časti výdavkov vzniknutých v súvislosti so športovým podujatím, na ktoré sú nominovaní hráči pôsobiaci v Rusku a Bielorusku“, v zmluve z roku 2024, ktorú zväz podpísal už s predstaviteľmi novej vládnej moci, nič takéto nenájdete. V praxi to znamená, že kým za bývalej vlády by zväz nemohol použiť peniaze na reprezentačnú akciu pre hráčov z KHL (hrať mohli, no zväz by si to musel hradiť sám), pri tej súčasnej už môže.

Vlani dostal hokej od štátu 9 457 480 eur a na rok 2024 to bolo 9 801 980 eur. Viac na Slovensku dostáva len futbalový zväz. Navyše, nové ministerstvo cestovného ruchu a športu podporí aj MS hokejistov do 18 rokov, ktoré budú v roku 2026 na Slovensku.

Šatan však trvá na tom, že SZĽH je apolitická organizácia, ktorá chce Slovákov spájať a nie rozdeľovať. „Veríme, že práve my hokejisti pôjdeme príkladom v otázke spolupráce. Vieme, že ľudia majú iné názory, ale toto mužstvo dokáže pre Slovensko bojovať aj s dvoma rôznymi pohľadmi. Toto bola naša filozofia. My nechceme riešiť politické otázky. Sme športová organizácia, chceme riešiť šport,“ uviedol Šatan s tým, že nominácia bola výlučne vecou trénerov a realizačného tímu a neboli za ňou iné vplyvy, čo potvrdil aj tréner Craig Ramsay.

Slovenský hokejový reprezentant Juraj Slafkovský.
Špekuláciám je koniec! Odhalený skutočný dôvod Slafkovského absencie v olympijskej kvalifikácii Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk