Golonka a Valábik o nominácii národného tímu: Je Slafkovský znechutený z reprezentácie?!

Slovensko vyšle do boja o postup na ZOH aj trio hráčov z KHL, ale zároveň nám nepomôže trio očakávaných opôr.
  • Zdroj: anc

Slovensko vyšle do boja o postup na ZOH aj trio hráčov z KHL, ale zároveň nám nepomôže trio očakávaných opôr.

FOTOGALÉRIA: Juraj Slafkovský

Obranca Erik Černák (27) vynechal pre nedoliečené zranenie už aj májové MS, no Juraj Slafkovský (20) a Peter Cehlárik (29) boli na nich členmi prvého útoku. Tomu sa však v Česku nedarilo a aj to môže byť dôvod, prečo sa tréner Craig Ramsay (73) rozhodol urobiť zmeny. Ako vnímajú náš výber Jozef Golonka (86) a Boris Valábik (38)?

Slovensko posilnia prakticky všetky opory zo zámoria. Výnimkou sú len Slafkovský a Černák. Podľa Miroslava Šatana (49) haprovala komunikácia nielen s hráčmi, ale aj s ich klubmi v NHL. „Niektorí hráči boli nahradení, niektorí sa rozhodli nehrať. Vybrali sme tak tých, ktorí chcú dosiahnuť cieľ,“ povedal šéf zväzu trochu tajomne o tom, prečo nie sú opory v nominácii. A hoci jedna verzia hovorí, že ich proste Montreal a Tampa Bay neuvoľnili, oficiálne to potvrdené nebolo. Ide však o našich hráčov s najvyššími kontraktmi.

MOŽNÉ SCENÁRE

Nad Slafkovského neúčasťou sa zamyslel televízny expert Valábik. „Neviem presne, čo sa deje medzi zväzom a Jurajom, avšak podľa mňa prichádzajú do úvahy tri scenáre. Buď sa chcel svedomito pripravovať na nadchádzajúcu sezónu NHL a uprednostnil ju pred reprezentáciou, alebo ho nepustil klub, pretože s ním podpísal rekordný kontrakt a nechce, aby sa zranil. Do úvahy taktiež prichádza možnosť, že v jeho rozhodnutí mohlo hrať rolu určité znechutenie z uplynulých majstrovstiev sveta v Česku,“ prezradil.

SYSTÉMOVÁ CHYBA

Golonka vníma neúčasť hráčov z NHL ako chybu v systéme a zmluvách. „Je veľká škoda, že v kontraktoch hráčov nie sú klauzuly, ktoré umožňujú zväzu povolať dôležitých hráčov. Hokejisti ako Slafkovský boli vychovaní v slovenských kluboch, a tak by mali byť k dispozícii zväzu v reprezentačných zápasoch. Hráči by nemali svojvoľne chodiť hore-dole, avšak aktuálne zmluvy im to dovoľujú, takže to kluby z NHL pochopiteľne využívajú,“ uviedol s tým, že chybu vidí v tom, že nerozhoduje zväz, ale ich kluby. Ako príklad dal futbal, kde je to naopak, a keď príde do klubu nominácia, tak proste hráča musia uvoľniť.

Naša hokejová legenda tvrdí, že je na trénerovi a jeho tíme, koho si vyberie do tímu. „Mňa zaujímajú výsledky a predvedená hra na klzisku. Ak trénerský tím usúdil, že namiesto Cehlárika povolajú iných hráčov, o ktorých si myslia, že reprezentácii pomôžu viac, tak to je ich rozhodnutie a hodnotiť to môžeme až po kvalifikácii. Je tu už dlhší čas veľký politický tlak na hokej, avšak hráči hrajú pre všetkých občanov Slovenska, a nielen pre vybranú skupinu ľudí,“ dodal Žiletka.

3 MOŽNÉ DÔVODY JURAJOVEJ ABSENCIA PODĽA VALÁBIKA

1. uprednostnil klub pred reprezentáciu kvôli príprave

2. po podpise 60-miliónovej zmluvy nechce klub riskovať

3. je znechutený, čo sa okolo neho dialo na MS v Česku

CEHLÁRIK ZA SPOLUHRÁČMI ZAOSTÁVA

Iba Cehlárik sa zatiaľ verejne vyjadril o dôvodoch svojej absencie, pričom priznal, že proste si ho nevybrali, čo mu aj oznámili. „Osobne som sa rozprával s Cehlárikom a aj s ľuďmi, ktorí majú dôležité slovo pri výbere reprezentačného mužstva. Podľa ich tvrdení Petrovi chýbala rýchlosť na ľade, ktorú tréner Ramsay od hráčov vyžaduje. Keď sa pozrieme na zloženie nominácie, v útoku sú všetko rýchli korčuliari a koučovi sa zdalo, že Cehlárik tak trochu zaostáva,“ pomenoval jasne hlavný dôvod Valábik.

Podľa neho je skúsený útočník z klubu zvyknutý na úplne iný štýl hokeja a asi sa úplne nedokázal prestaviť na rýchlu a agresívnu hru, ktorú vyžaduje Ramsay. „Je veľká škoda, že Peťo najviac doplatil na štýl hry, na ktorý nie je vôbec zvyknutý. Bohužiaľ, to sa niekedy stáva aj vysokokvalitným hráčom,“ pripojil.

Na Šatana sa po rieke Morava spustila vlna kritiky.
Česi sa pustili do Šatana: Slováci zobrali hráčov z ligy, ktorá propaguje vojnu, vraždy a utrpenie... Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk