Náš olympijský medailista skončil ako bezdomovec: TOTO mi zničilo život! Odpustila mu slávna dcéra

Z výslnia sa dostal až na dno spoločenského života. Reč je o československom boxerovi Jánovi Franekovi, ktorý má na konte olympijský ...

Z výslnia sa dostal až na dno spoločenského života. Reč je o československom boxerovi Jánovi Franekovi, ktorý má na konte olympijský bronz. Následne ale holdoval alkoholu a hazardu. O všetko prišiel a roky sa pretĺkal ako bezdomovec.

Fotogaléria

Ján Franek sa narodil 14. 4. 1960 v Gbelanoch pri Žiline. Na OH 1980 v Moskve získal v hmotnostnej kategórii do 71 kg v boxe bronzovú medailu. Je deväťnásobný majster Československa. Olympiáda v Moskve mu zmenila život, dosiahol najväčší úspech v kariére.

Pred 41 rokmi postupne vyradil z boja Taliana Benedetta Gravina, Bulhara Želka Stefanova a napokon aj Wilsona Kaomu zo Zambie, aby napokon skončil v semifinále po prehre s neskorším olympijským víťazom Armandom Martinezom z Kuby. Bronz z hier bol odmena za roky driny, no všetko zahodil a prišiel strmý pád až na dno.

Franek sa po olympiáde zaradil medzi tunajšiu športovú smotánku. „Bol som ako seriálová hviezda. Mladý, opálený, účes na Johna Travoltu. Dostal som mesiac dovolenky. Bol to taký umelý socialistický kapitalizmus. Museli sme byť zamestnanci, chodiť si “pichať”, ale nevedeli sme, čo je robota. Zamestnanie som si vymenil za šport. Tiež sme mali profesionálny život,“ spomínal boxer v podcaste Po živote s Tomášom Verešom.

{{ poll.title }}

{{ question.text }}
  • {{ displayedQuestions > 1 ? 'Stránka' : 'Otázka' }} {{ currentPage }}/{{ totalPages }}
{{ question.text }}
{{ answer.text }}
{{ displayPercent ? Number(answer.percent).toFixed(2) + '%' : answer.votes }}
Hlasovalo: {{ poll.votes }}
Vyhodnotenie
Úspešnosť
{{ succeeded.percent }}%
Počet správnych odpovedí
{{ succeeded.count }}/{{ questions.length }}
Ďakujeme za vyplnenie dotazníka.

Bývalý československý reprezentant začal holdovať alkoholu. Problém mu robili aj hracie automaty, pre ktoré predal svoju olympijskú medailu. Prišiel aj o byt, auto a svoju rodinu. V 90. rokoch skončil na ulici ako bezdomovec.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk